30 C
Willemstad
• dinsdag 26 september 2023

Democracy now! | Monday, September 25, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Belangenverstrengeling Silvania in de schaduw van het pokerlicht?

Redactioneel commentaar | Dick Drayer - Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De aankondiging vandaag van een groot gokgerelateerd evenement op Curaçao werpt vragen op over de rol van de...

PBC | Het gebit van Willemstad straalde glanzend, helder en trots

door het oog van een cameraman | Tim van Dijk WILLEMSTAD – In de diepe schaduw van Willemstad’s bruisende leven schuilt een stille pijn, vergelijkbaar met een gebit...

PBC | Curaçao Medical Center onder druk om afsprakensysteem te verbeteren na herhaalde oproep van Gezondheidsinspecteur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Gezondheidsinspecteur, professor Keli, heeft opnieuw aandacht gevraagd voor patiënten die wachten op een afspraak bij het Curaçao Medical Center. In een brief aan...

PBC | Uitgezette huurders van een FKP-huis krijgen aanzienlijke schadevergoeding

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een huurder van een FKP-huis in Curaçao krijgt bijna 120.000 gulden schadevergoeding nadat hij volgens de rechter ten onrechte zijn huurwoning was uitgezet. De...
- Advertisement -spot_img

AD | Belastingen lopen achter

HomeMediaAD | Belastingen lopen achter
Het ministerie van Financien | Persbureau Curacao

Willemstad – De gewone dienst tot en met juli 2018 sluit voorlopig met een voordelig saldo van 3,8 miljoen gulden. Dat is weliswaar een overschot, maar de prognose ging uit van een noodzakelijke surplus van 24,2 miljoen.

Het nadelig verschil ten opzichte van de prognoses bedraagt dus 20,4 miljoen.

Opnieuw blijven in het bijzonder de gerealiseerde belastingen vooralsnog verder achter op de prognose, namelijk 31,3 miljoen over de eerste zeven maanden van dit jaar, volgens het ministerie van Financiën ‘deels debet aan de stagnerende economie’.

De overige baten daarentegen vertonen een surplus op de prognose.
Dit blijkt uit de jongste Financiële Management Rapportage (FMR). De cijfers zijn des te meer relevant omdat minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën met het College financieel toezicht (Cft) in de weer is over de realisering en het realiteitsgehalte van de begroting 2018. Dit gebeurde tot nu toe met cijfers tot en met juni. Nu is ook juli beschikbaar.

De ogen zijn onder meer gericht op de gerealiseerde belastingopbrengsten. De FMR meldt dat de maandelijkse prognoses van de individuele belastingontvangsten volledig zijn gesynchroniseerd met die van de Ontvanger, conform het systeem ‘Vogelvlucht’.

Tot en met juli is dit jaar 861,2 miljoen aan belastingen opgehaald. Dat had volgens de prognose 892,5 miljoen moeten zijn, waardoor er per saldo 31,3 miljoen minder dan verwacht in de overheidskas is beland. Dat is ruim 3,5 procent minder gerealiseerd in vergelijking met de prognose.

Zoals gesteld, wordt dit door Financiën toegeschreven aan ‘onder meer de nog stagnerende economie’. Overigens bedroeg in 2017 de cumulatieve realisatie in de vergelijkbare periode 849,1 miljoen. Er wordt dus in 2018 wel meer aan belastingen geïnd, maar onvoldoende om de begrotingsdoelen te halen. De begroting 2018 gaat over twaalf maanden uit van een overschot van 48 miljoen, om een deel van het tekort van bijna 117 miljoen van 2017 te compenseren.

Bron: Antilliaans Dagblad

6 reacties

  1. De inspectie en de ontvanger zijn met voorsprong de meest incompetente instellingen van dit land. Onterechte aanmaningen, foutieve boekingen, ongefundeerde voorlopige aanslagen, geen reactie op bezwaren. SBAB onderzoek (op kosten van het land) laten doen naar aangiftes en betalingen die niet zouden zijn gedaan. Hele wijken en dorpen die al jaren geen huur, erfpacht en/of OZB betalen. Vele auto’s zonder betaalde wegenbelasting. Maar het ligt nooit aan de ambtenaar die geen enkele vorm van kritiek duldt! Je vraagt je overigens af waarop dan die ramingen zijn gebaseerd. Je zult als minister van financien maar (politiek) verantwoordelijk zijn voor dergelijke overheidsinstellingen. Best zielig.

  2. Hoe betrouwbaar zijn deze cijfers? Volgens mij heeft de belastingdienst geen idee hoeveel geld er op de straat ligt.
    Men stuurt maar aanmaningen naar ondernemers voor belastingen die allang betaald zijn. Bij de belastingdienst ‘weet’ men vaak niets..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties