25.6 C
Willemstad
• maandag 6 februari 2023

DH | More than 40 organisations ask not to euthanise monkeys

PHILIPSBURG--More than forty animal welfare organisations, including the Humane Society International/Europe, World Animal Protection NL, International Fund for Animal Welfare (IFAW) Netherlands, the Vervet Monkey Foundation and...

AntilliaansDagblad | Ook middeninkomens Bonaire recht op energievergoeding

Kralendijk - Huishoudens met een inkomen vanaf 2.033 dollar tot maximaal 3.817 dollar komen vanaf vandaag in aanmerking voor de vergoeding van 1.300 dollar voor de stroomrekening....

AntilliaansDagblad | ‘Verantwoording afleggen over black-out op Aruba’

Oranjestad - De definitieve resultaten van het onderzoek naar de meest recente black-out worden deze week verwacht. Energieminister Glenbert Croes (MEP) zegt toe dat hij dan een...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | 25 Jaar Fun Miles op Curaçao

Directeur: Meer dan 125.000 actieve kaarthouders Willemstad - ,,Fun Miles heeft meer dan 125.000 actieve kaarthouders en rond de 100 aangesloten partners op vier eilanden. Iedere dag zijn...

AntilliaansDagblad | Patrouilles leerplicht beperkt

Ook geen controles met gegevens bevolkingsregister Willemstad - De leerplichtafdeling van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) voert geen patrouilles meer uit om spijbelende jongeren...

AntilliaansDagblad | Steeds meer naar GMN

Onderwijs duurste ministerie, maar dalende trend Willemstad - Er gaat op Curaçao steeds meer overheidsbegrotingsgeld naar Gezondheidzorg en juist steeds minder naar Onderwijs. In de eerste tien jaar na...

Opinie | De grens met Venezuela weer open gooien is grenzeloos dom

George Lichtveld De grens tussen het Koninkrijk der Nederlanden en Venezuela is reeds bijna vier jaren gesloten geweest nadat de Venezolaanse regering eenzijdig daartoe besloten had om daarmee...
- Advertentie -

AD | Bank Deuss betaalt OM op Curaçao

Met KKC naschrift

Dertien jaar na noodregeling in verband met fraude bij FCIB. OM Curacao houdt de lippen op elkaar over de inhoud van de deal en de hoogte van het bedrag

Willemstad – De First Curaçao International Bank (FCIB), de bank van de Nederlander John Deuss, heeft een flink maar nog onbekend bedrag betaald aan het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

Het zou gaan om ‘meerdere miljoenen’, verneemt het Antilliaans Dagblad, maar de omvang is nog onduidelijk vanwege de afwikkeling van de accounts.

De resultaten van een strafrechtelijk onderzoek op Curaçao bevestigen het vermoeden dat mogelijk sprake is van ‘schuldwitwassen door FCIB’ ten aanzien van een aantal bankrekeningen. ,,Dat heeft ertoe geleid dat het OM en FCIB een transactieovereenkomst hebben gesloten”, aldus het Openbaar Ministerie in Willemstad.

In het kader van de transactie doet FCIB afstand van specifieke rekeningtegoeden. ,,Hiermee zijn deze rekeningtegoeden uit de bank gehaald”, legt het OM uit. De overige rekeningtegoeden worden uitgekeerd aan de legitieme rekeninghouders dan wel afgestort in een consignatiekas die in beheer is bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).

Het drama bij de ‘offshore bank’ FCIB van Deuss gaat een hele tijd terug. Op 9 oktober 2006 werd de bankvergunning van de First Curaçao International Bank (FCIB) door de toenmalige Centrale Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) ingetrokken en heeft het gerecht – op verzoek van BNA – de noodregeling ten aanzien van FCIB uitgesproken. De BNA is de rechtsvoorganger van de huidige CBCS, die toezicht houdt op het bankwezen.

Als gevolg van de noodregeling staat FCIB tot op heden onder bewind van CBCS. Aanleiding hiervoor was een Nederlands strafrechtelijk onderzoek naar FCIB, welk onderzoek in 2012/2013 heeft geleid tot een veroordeling en een transactie voor FCIB.

Het OM in Nederland was in 2013 een allesomvattende regeling overeengekomen met FCIB, John Deuss en zijn zus Tineke Deuss. Er werd toen overeengekomen het aan beide zijden ingestelde hoger beroep tegen het in 2012 door de rechtbank Arnhem gewezen vonnis in te trekken. Gevolg hiervan is dat de uitspraken onherroepelijk zijn geworden. De op deze strafzaak gebaseerde ontneming is met het OM geschikt voor een bedrag van 34,5 miljoen euro.

Het strafrechtelijk onderzoek ter zake van witwassen werd toen eveneens beëindigd. FCIB en haar twee leidinggevenden zijn hiervoor met het OM een transactie overeengekomen in de vorm van betaling van een geldsom van 500.000 euro. De civielrechtelijke procedures jegens de Nederlandse Staat zijn stopgezet.

FCIB was in eerste aanleg veroordeeld tot betaling van een geldboete van 1.190.000 euro. De leidinggevenden waren beiden veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden met een proeftijd van twee jaar en een geldboete van 327.000 euro.

Toen ze medio 2013 dachten er in Nederland vanaf te zijn, werd in oktober 2017 en maart 2018 onder leiding van de rechter-commissaris het hoofdkantoor van de FCIB te Curaçao doorzocht. ,,Directe aanleiding voor de doorzoekingen waren inkomende buitenlandse rechtshulpverzoeken bij het OM Curaçao ten aanzien van FCIB.”

In een persbericht laat het OM in Willemstad weten te verwachten ‘dat de transactie bijdraagt aan een spoedige afwikkeling van FCIB als bank waardoor de noodregeling kan worden opgeheven’.

Daarover zei interim-president José Jardim van de CBCS gisteren niets. Hij verklaarde dat de transactie afgelopen vrijdag is afgewikkeld, mede na een grondig onderzoek door de Centrale Bank op Curaçao en aangifte bij het OM van de toen vermoedelijk strafbare handelingen.

Wat betreft de inhoud van de schikking verwees Jardim naar het OM. Waarom het transactiebedrag in Nederland destijds wel en op Curaçao niet bekend wordt gemaakt is onduidelijk.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Op 21 november 2016 heeft het Tribunale Civile e Penale in Rome een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Francesco Corallo, wegens verdenking van belastingontduiking, witwassen, verduistering en deelname aan een criminele organisatie. Lees hier de aanklacht met betrekking tot grootschalige belastingontduiking, witwassen en omkoping van Italiaanse politici via Global Starnet in Sint Maarten (voormalig Atlantis World Goup en Betplus/BPlus genaamd).

In de dagvaarding (in bezit van Knipselkrant Curacao) staan de volgende verdachten:

 • Francesco Corallo (Italie),
 • Rudolf Theodor Anna Baetsen (Roermond, Nederland)
 • Amedeo Laboccetta (Italie)
 • Alessandro La Monica (Italie)
 • Arturo Vespignani (Italie)
 • James Walfenzao (Aruba)
 • Catherine Wilma van Velze (Zaandam, Nederland)
 • Jonh David Sims (UK)
 • Andrew Victor William Greenfield (UK),
 • Mike Baljit Chahal (UK)
 • Giancarlo Tulliani (Italie)
 • Sergio Tilliani (Italie)

Verder staan in de dagvaarding een reeks Nederlandse, Curacaose, Arubaanse, Sint Maartense en Engelse financiële en fiscale dienstverleners genoemd die de verdenkingen zouden hebben gefaciliteerd. First Curaçao International Bank (FCIB) wordt in totaal 38x als een van de gokfaciliterende banken genoemd.

Artikel delen

4 reacties

 1. Ik heb niet veel moeite met een schikking om ze uit de gevangenis te houden. Je raakt ze waar het pijn doet, hun geld

  Mensen zoals dit vrezen erg voor de gevangenis.. Geld hebben ze vaak genoeg dus daar liggen ze niet wakker van

 2. Fraude en witwassen is vaak een “faciliterende” tak van criminaliteit. Zij benadelen zelf vaak andere niet, maar voor een beloning, maken zij inkomsten legaal. Ik heb niet veel moeite met een schikking om ze uit de gevangenis te houden. Je raakt ze waar het pijn doet, hun geld. En een verblijf in het staadshotel kost de belastingbetaler geld. Zolang de schikking de winst overstijgt, prima

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -