28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

AD | Banco del Orinoco failliet

Vervalste documenten, sprake van ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving. Gerecht acht twijfels CBCS over financiële positie terecht. Op de foto de lokale directeur René Philippe Römer

Willemstad – Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft Banco del Orinoco nv (BDO) in staat van faillissement verklaard. Dat heeft de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gisteren bekendgemaakt.

De CBCS is er op 2 september toe overgegaan de bankvergunningen van BDO in te trekken vanwege het ernstig disfunctioneren van BDO. Ook werd het gerecht verzocht de noodregeling ten aanzien van BDO uit te spreken. Dit verzoek werd door het gerecht op 5 september gehonoreerd.

Het gerecht heeft aangenomen dat BDO gebruik heeft gemaakt van vervalste documenten om haar financiële positie te onderbouwen en achtte de ernstige twijfels van CBCS over die financiële positie dan ook terecht.

Volgens het vonnis is er ‘sprake van ernstige overtreding van antiwitwas- en antiterrorismeregelgeving, de bank zou haar bedrijfsvoering in het geheel niet op orde hebben, en volgt aanwijzingen van CBCS (door middel van een stille curator, red.) niet of onvoldoende op en misleidt CBCS over haar financiële positie door gebruik te maken van vervalste documenten’.

Verscheidene buitenlandse toezichthouders hebben na de uitspraak soortgelijke maatregelen genomen tegen banken die tot dezelfde groep als BDO behoren.
De CBCS heeft tijdens de noodregeling geconstateerd dat de financiële positie van BDO deplorabel is, en heeft vastgesteld dat er zeer gering actief is tegenover grote schulden. Zo lijkt vermogen dat BDO aan CBCS en aan accountants heeft voorgespiegeld niet te bestaan.

,,Tegen die achtergrond dient voortzetting van de noodregeling geen doel meer en is het faillissement van BDO met toepassing van artikel 37 lid 1 van de Landsverordening toezicht bank en kredietwezen (LTBK) uitgesproken” aldus de CBCS.
Banco del Orinoco is sinds 1987 op Curaçao gevestigd. Het personeel van BDO is gisteren tijdens een informatiesessie van het faillissement op de hoogte gesteld. Het gerecht heeft mr. M.R.B. Gorsira en mr. C.M. van Liere aangesteld als curatoren voor de verdere afwikkeling van het faillissement. Zij zijn bereikbaar via het e-mailadres [email protected]

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

3 reacties

 1. Ik heb op het eiland nog nooit iemand gezien met zo’n mafiahoofd als Rene Romer.

  Verbaast me daarom niets dat hij het nu ook blijkt te zijn.

 2. Mooi boegbeeld van de Curacao Stock Exchange, Rene Romer.

  Verantwoordelijk voor alle criminele handelingen bij Orinoco, dat wekt vertrouwen bij bedrijven die aan de CSE gelist willen worden!

  Had Rene Romer die schnabbel bij Orinico nou echt nodig?

  Rene Romer kan worden toegevoegd aan het weerzinwekkende rijtje in het groot graaiende bankiers.

  Tiran Ensley Tromp, Ralf ‘hoerenloper’ Palm, Eric Garcia, Stephen Capella en Neysa Amnesia (nog steeds, hoe is het mogelijk, CFO bij Aqualectra!).

 3. Zoals altijd hebben ze bij de centrale bank liggen slapen, er gingen al jaren geruchten dat het niet pluis was bij deze bank. Blijkbaar zullen ze zoals altijd bij de centrale bank niet het boete kleed aantrekken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...