26 C
Willemstad
• donderdag 24 juni 2021 02:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Asjes afgezet

ivar-asjes-afgezet
Premier Ivar Asjes werd gister door zijn eigen partijbestuur afgezet

Willemstad – De fractie van Pueblo Soberano (PS) in de Staten heeft premier Ivar Asjes gisteren gedwongen zijn ontslag in te dienen bij gouverneur Lucille George-Wout.

Minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur zal de komende drie maanden optreden als premier. Rond Fort Amsterdam gonsde het gisteren de hele dag van de geruchten, maar aan het einde van de middag werd pas zeker dat Asjes vertrok. Hij beklom toen de trap naar het gouverneurspaleis.

Asjes vertelde voor hij zijn ontslag ging aanbieden aan de verzamelde pers dat hij de afgelopen twee jaar hard heeft gewerkt om de belangen van Curaçao te dienen.

,,Er zijn dingen goed gegaan en er zijn dingen minder goed gegaan. Maar ik ben trots op het werk dat ik heb verricht.”

- Advertentie -

De coalitiepartners PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran waren vooraf op de hoogte gebracht door de PS. Statenvoorzitter Mike Franco bevestigde dat fractielid Jaime Córdoba en partijvoorzitter Edward Joseph hen zondagavond al meedeelden dat het vertrouwen in de premier zou worden opgezegd.

PAIS plaatste daarom gisteren al snel een mededeling op Facebook over het vertrek van Asjes, nog voor het daadwerkelijk zover was. In de coalitie is afgesproken dat PS de ruimte krijgt om een nieuwe kandidaat voor het premierschap te zoeken.

Córdoba verklaarde tegenover TeleCuraçao dat Asjes gisterochtend om 10.00 uur te horen heeft gekregen dat de PS-fractie geen vertrouwen meer in hem had.

,,Er speelden al enige tijd een aantal zaken tussen de fractie en de premier. Maar ik laat het aan Asjes om daar iets over te zeggen.”

Maar na het bezoek aan de gouverneur wilde ook de afgetreden premier niets zeggen:

,,Ik kom woensdag en de dagen daarna met een verklaring.”

Of de discussie over het rapport van de ombudsman over Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels nog een rol heeft gespeeld liet Córdoba in het midden. Hij stelde alleen dat er consensus bestaat binnen de PS dat Asjes moest vertrekken.

Minister Whiteman bevestigde dat de fractie hem heeft gevraagd drie maanden de positie van premier te bekleden. De PS zal in die tijd een nieuwe kandidaat zoeken. Naar verluidt zou dat iemand moeten zijn die al eerder is gescreend. De naam Daniel Hodge wordt genoemd, die in 2012-2013 na de verkiezingen het takenkabinet leidde dat orde op zaken moest stellen na de periode van het kabinet Schotte. Whiteman was in dat kabinet al minister.

Volgens Franco is er bewust voor gekozen om het premierschap en het ministerschap van Algemene Zaken bij elkaar te houden in een persoon. In principe had vicepremier Etienne van der Horst (PAIS) tijdelijk premier kunnen worden, maar daarvan is afgezien. Gouverneur George-Wout heeft de coalitie gevraagd of er steun bestaat voor de gekozen oplossing met Whiteman als premier. Die steun is toegezegd.

Ontevreden leden van de PS, de meesten aanhangers van Asjes, eisten gisteren uitleg van de fractie. Maar van een ledenvergadering kwam het niet. Statenlid Elmer Wilsoe legde de leden uit dat ze zaterdag op de wekelijkse partijbijeenkomst een verklaring zullen krijgen.

Een van de ontevreden leden is voormalig bestuurskandidaat Louise Reed. Zij vindt dat de actie van de fractie tegen Asjes niet door de beugel kan.

,,Sinds de dood van Helmin Wiels bepalen de vijf fractieleden wat er gebeurt. Maar zij hebben maar een paar duizend stemmen gekregen.”

Reed zei tegen TeleCuraçao dat de PS uit elkaar valt. Volgens haar wordt de mening van de leden genegeerd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | IMF: Curaçao ontkomt niet aan COHO

Persbureau Curacao Opnieuw benadrukt het Internationaal Monetaire Fonds, IMF dat de afspraken met Nederland een ‘window of opportunity’ bieden. Een akkoord met Nederland om de nodige steun in...

Democracy now! | Wednesday, June 23, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 23 juni 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Bon Bini: Judeska in da House nu ook op Curaçao te zien

De film Bon Bini: Judeska in da House is nu ook op Curaçao te zien. De film zou vorig jaar al in première gaan, maar door de...

Nu.cw | Hoekstra: ABN Amro bepaalt zelf wie haar klant is of blijft

De ABN Amro-klanten in het Caribisch deel van het Koninkrijk lijken niet veel steun te hoeven verwachten van de Nederlandse minister van Financiën, Wopke Hoekstra. Een bank...

DolfijnFM | Raymond Gradus wil ook verschuiving belasting betalen

Raymond Gradus vindt dat de overheid van Curaçao de loonkosten in de publieke sector beter moet beheersen. Ook kan er flink bezuinigd worden op de huisvestingskosten van...
- Advertentie -