29 C
Willemstad
• vrijdag 22 september 2023

DH | Government says none of its systems compromised

PHILIPSBURG--The Information, Communication and Technology (ICT) Department of the Government of St. Maarten was alerted to a phishing email blast originating from the email account of a...

AD | Beruchtste Venezolaanse gevangenis met nachtclub en gokhallen weer in handen overheid

Bob van Huët | Algemeen Dagblad MET VIDEO - Venezuela heeft 11.000 troepen ingezet om de controle te heroveren over de beruchte Tocorón-gevangenis, een van zijn grootste detentiecentra...

Democracy now! | Thursday, September 21, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 21 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

NTR | ‘Nederland wil geld verdienen aan Aruba’

John Samson Den Haag en Aruba hebben nog geen deal bereikt over hoe de corona-leningen terug te betalen. Wel klinken opnieuw felle verwijten: Nederland wil geld verdienen aan...

NTR | Oud-minister Aruba gaat in hoger beroep in corruptiezaak

Melissa Stamper Oud-minister en parlementariër Benny Sevinger (AVP) gaat samen met vijf andere verdachten in hoger beroep in de corruptiezaak Avestruz.   De rechtbank heeft woensdag op hun verzoek...
- Advertisement -spot_img

AD | Asbest in dak Plasa Bieu

HomeMediaAD | Asbest in dak Plasa Bieu
Plasa Bieu renovering asbestverwijdering | Jeu Olimpio

Willemstad – Tijdens de verbouwing van Plasa Bieu is vastgesteld dat er asbesthoudende golfplaten op het dak lagen.

Deze zijn afgelopen weekend zorgvuldig verwijderd en komende week zal – na een grondige schoonmaak – het nieuwe dak worden bevestigd.

Dat vertelt Dito Abbad van architectenbureau PLAN’D2, toezichthouder op de verbouwing, desgevraagd tegen deze krant. Abbad legt uit dat de platen oud waren en dat de kans aanwezig was dat ze erosieverschijnselen zouden vertonen. Wanneer het asbesthoudend materiaal zwakker wordt, kunnen er sneller vezels vrijkomen. Dat moest voorkomen worden, want asbestvezels kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals longkanker.

Volgens de medewerker van PLAN’D2 hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. Er is een gespecialiseerd bedrijf ingezet dat de platen zorgvuldig en volgens de strenge regels heeft verwijderd. ,,Zolang de platen heel zijn, en er geen gaten in worden gemaakt, dan blijven de vezels gewoon in het materiaal en komen ze niet in de atmosfeer terecht”, legt Abbad uit. De platen zijn in hun geheel ingepakt in plastic en vervolgens weggevoerd naar een verzamelplaats.

Omdat aan de werkzaamheden wel risico’s verbonden zaten, is er bewust voor gekozen om de platen in het weekend te verwijderen. ,,Niet doordeweeks, als er veel mensen in de stad zijn.”

Omliggende kantoren zijn gewaarschuwd en konden zelf bepalen of zij nog verdere voorzorgsmaatregelen zouden treffen. Zo heeft de Voogdijraad bijvoorbeeld besloten om de deuren gisteren uit veiligheidsoverwegingen nog gesloten te houden.

Abbad begrijpt de voorzichtigheid, maar denkt dat dit niet nodig is. Hij vertrouwt erop dat de werkzaamheden zorgvuldig zijn uitgevoerd en gaat ervan uit dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Om uit te sluiten dat zich toch nog asbestvezels in de ruimte bevinden, wordt het gebouw grondig schoongemaakt. De nieuwe – asbestvrije – platen zullen naar verwachting begin deze week worden geplaatst.

Eind maart werd begonnen aan de renovatie van het verouderde Plasa Bieu. Daarbij wordt de nadruk vooral gelegd op aspecten als hygiëne, goede ventilatie van de ruimte, verlichting, duurzaamheid en veiligheid. Het project zou zes maanden moeten duren en de ontdekking van het asbesthoudende materiaal heeft vooralsnog niet voor vertraging gezorgd. ,,Dit hebben wij ondervangen door andere werkzaamheden voor te laten gaan”, aldus Abbas.

Tijdens de verbouwing zijn de eetgelegenheden van Plasa Bieu te vinden op de eerste verdieping van het naastgelegen Marshe Nobo.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties