31 C
Willemstad
• zaterdag 16 oktober 2021 11:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Asbest in dak Plasa Bieu

Plasa Bieu renovering asbestverwijdering | Jeu Olimpio

Willemstad – Tijdens de verbouwing van Plasa Bieu is vastgesteld dat er asbesthoudende golfplaten op het dak lagen.

Deze zijn afgelopen weekend zorgvuldig verwijderd en komende week zal – na een grondige schoonmaak – het nieuwe dak worden bevestigd.

Dat vertelt Dito Abbad van architectenbureau PLAN’D2, toezichthouder op de verbouwing, desgevraagd tegen deze krant. Abbad legt uit dat de platen oud waren en dat de kans aanwezig was dat ze erosieverschijnselen zouden vertonen. Wanneer het asbesthoudend materiaal zwakker wordt, kunnen er sneller vezels vrijkomen. Dat moest voorkomen worden, want asbestvezels kunnen ernstige ziektes veroorzaken, zoals longkanker.

- Advertentie -

Volgens de medewerker van PLAN’D2 hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken. Er is een gespecialiseerd bedrijf ingezet dat de platen zorgvuldig en volgens de strenge regels heeft verwijderd. ,,Zolang de platen heel zijn, en er geen gaten in worden gemaakt, dan blijven de vezels gewoon in het materiaal en komen ze niet in de atmosfeer terecht”, legt Abbad uit. De platen zijn in hun geheel ingepakt in plastic en vervolgens weggevoerd naar een verzamelplaats.

Omdat aan de werkzaamheden wel risico’s verbonden zaten, is er bewust voor gekozen om de platen in het weekend te verwijderen. ,,Niet doordeweeks, als er veel mensen in de stad zijn.”

Omliggende kantoren zijn gewaarschuwd en konden zelf bepalen of zij nog verdere voorzorgsmaatregelen zouden treffen. Zo heeft de Voogdijraad bijvoorbeeld besloten om de deuren gisteren uit veiligheidsoverwegingen nog gesloten te houden.

Abbad begrijpt de voorzichtigheid, maar denkt dat dit niet nodig is. Hij vertrouwt erop dat de werkzaamheden zorgvuldig zijn uitgevoerd en gaat ervan uit dat er geen gevaar bestaat voor de volksgezondheid. Om uit te sluiten dat zich toch nog asbestvezels in de ruimte bevinden, wordt het gebouw grondig schoongemaakt. De nieuwe – asbestvrije – platen zullen naar verwachting begin deze week worden geplaatst.

- Advertisement -

Eind maart werd begonnen aan de renovatie van het verouderde Plasa Bieu. Daarbij wordt de nadruk vooral gelegd op aspecten als hygiëne, goede ventilatie van de ruimte, verlichting, duurzaamheid en veiligheid. Het project zou zes maanden moeten duren en de ontdekking van het asbesthoudende materiaal heeft vooralsnog niet voor vertraging gezorgd. ,,Dit hebben wij ondervangen door andere werkzaamheden voor te laten gaan”, aldus Abbas.

Tijdens de verbouwing zijn de eetgelegenheden van Plasa Bieu te vinden op de eerste verdieping van het naastgelegen Marshe Nobo.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Parool | Duits tijdschrift veegt vloer aan met Nederlands drugsbeleid

Bob van Huet Nederland is door een buitensporig drugsbeleid tot een maffiaparadijs verworden, vindt Der Spiegel. Het Duitse weekblad wijdt een opmerkelijke coverstory aan het buurland. Nadat eerder de...

PBC | Daling zet door, dodental loopt op

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee personen die besmet waren met het coronavirus zijn afgelopen dag in een verzorgingstehuis overleden. Het aantal coronadoden komt daarmee op 171 te staan. Het...

Carls’ blog | Keizer Karel

DEN HAAG - Terwijl gevolmachtigde minister Carlson Manuel in het vliegtuig zit op weg naar Curaçao (gezien zijn kruistocht tegen verspilling van geld van de Curaçaose belastingbetaler...

Democracy now! | Friday, October 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Schade Ansary bij Ennia meer dan 700 miljoen gulden

Door wanbeleid van oud-beleidsbepalers en aandeelhouders zou Ennia volgens toezichthouder de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) een schade hebben geleden van minimaal 700 miljoen...
- Advertentie -