29 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Aqualectra op agenda Staten

HomeMediaAD | Aqualectra op agenda Staten
Foto Antilliaans Dagblad
Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – Op korte termijn wordt er een vergadering van de centrale commissie van de Staten aangevraagd waarin gesproken zal worden over de problemen die Aqualectra heeft om stroom aan haar klanten te leveren.

Dat is het resultaat van een ontmoeting die de pas opgerichte actiegroep ‘Organisashon Pro Akshon Kalidat Duradero’ gisteren met de fracties van MAN en PAR heeft gehad. Het burgerinitiatief is ontstaan als gevolg van irritaties van een aantal burgers, dat zij vaak zonder stroom komen te zitten omdat Aqualectra aan het schakelen is.

,,Het probleem van onvoldoende stroom wordt met de dag nijpender. Er zijn verschillende wijken die dagelijks zonder stroom komen te zitten. Op Wacawa is het zelfs gebeurd dat de bewoners twee dagen lang zonder stroom zaten, dat is onmenselijk. Het gaat om klanten die Aqualectra betalen voor stroom. Als ik mijn rekening niet betaal, dan word ik afgesloten. De voormalige directeur Casperson heeft zeven jaar geleden al gewaarschuwd dat de klad erin zou komen als de nodige investeringen uitbleven”, aldus Phyllis Hernández, woordvoerder en oprichter van het burgerinitiatief.

Uit gesprekken met deskundigen is het de groep duidelijk geworden dat Aqualectra dagelijks met een tekort van 29 à 30 megawatt kampt. ,,Zij hebben nooit een reserve waar ze op terug kunnen vallen, ze blijven maar schakelen. Klanten ondervinden schade omdat apparaten door de stroomuitval defect raken, voor hen is het lastig om een claim in te dienen. Klanten zeggen dat ze maar een schijntje krijgen als ze een claim indienen. Zij zijn ook niet op de hoogte van de clausule voor geleden schade, het is niet bekend wanneer iemand wel of niet daarvoor in aanmerking komt.”

Aqualectra is niet transparant en geeft ook geen inzage in het financieel beleid van de nv, zo oordeelt de actiegroep. ,,De overheid is de aandeelhouder, dat wil zeggen dat wij als samenleving aandeelhouders zijn, maar wij hebben nergens inzage in. Wij hebben ook meegemaakt dat als je de storingsdienst van Aqualectra belt, je in een rij wachtenden belandt, je krijgt niemand aan de telefoon. Als betalende klant hebben wij het recht om goede service te eisen.”

De groep heeft gisteren in een brief 21 prangende vragen over de situatie bij Aqualectra gesteld. Het idee is dat de burgergroep en Aqualectra zelf ook aanwezig zijn bij de vergadering van de centrale commissie. De groep heeft onder andere vragen over het gebruik van zonnepanelen en het benutten van natuurlijke bronnen om stroom op te wekken. Hernandez verklaarde aan deze krant dat de consumenten part noch deel hebben in de discussie die Aqualectra nu in de media voert met CRU en Refineria di Kòrsou. Het gaat daarbij om de vraag of er een contract is tussen de partijen en de verplichtingen die
daaruit voortvloeien.

De situatie bij de overheids-nv is op dit moment onduidelijk en verwarrend, aldus de woordvoerder van het burgerinitiatief. ,,Het is nu bekend dat CRU vanaf eind deze maand gedurende twee weken geen stroom aan Aqualectra kan leveren. Dat betekent dat de stroomvoorziening nog meer kan verergeren. De leiding communiceert niet met het personeel. Wij horen aan de andere kant ook dat werknemers ontevreden zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Wat we ook doen, slechter af dan dat we nu zijn kan het niet, Aqualectra is op sterven na dood en al verkocht aan “vriendjes”. Het is eigenlijk al geprivatiseerd, aan de verkeerde personen. Of iedereen eruit en schoon opnieuw beginnen, of de handel overdoen aan een gerenommeerd bedrijf met kennis van zaken, dit onder strikte voorwaarden en contracten. We hebben zo langzamerhand wel bewezen het zelf niet te kunnen en de verleiding van graaien en het toelaten daarvan niet te kunnen weerstaan.
    Ik heb het zo langzamerhand wel gehad met de wijze van handelen hier, men ziet kans om overal een puinhoop van te maken, en de belastingbetaler draait er continue voor op. Doemscenario’s genoemd zijn net zo goed van toepassing op ons eigen eiland, en alles wat zich daar op afspeelt.
    Of de bezem er door en de rol van de politieke baantjes inperken, of de handel uitbesteden.
    http://knipselkrant-curacao.com//amigoe-ernstig-wanbeleid-bij-aqualectra-en-rdk-tijdens-kabinet-schotte/

  2. Nog niet zo lang geleden behoorde Aqualectra tot het neusje van de zalm in de Caraïben en Latijns Amerika. Zoals de heer Casperson aangeeft heeft beleid sinds 10-10-10 van directie en de overheid als aandeelhouder gezorgd voor de huidige armzalige toestand.

    Meer dan triest is ook, dat geen aandacht is geschonken aan rapporten van interne adviseurs met visie en strategie voor Aqualectra als facilitator van zonne energie. Een gemiste kans voor al een groot aantal jaren, die nog steeds kan worden opgepakt.

    Terwijl er productie tekorten zijn, worden er gelijktijdig miljoenen over de balk gegooid aan een risicovol project als “intelligente meters” en het met fictief voordeel vervangen van de eigen bedrijfssoftware door kostbare, inflexibele, maar modieuze SAP software. Voor zeker dat laatste project geld, dat hoe eerder dat  dat wordt afgekapt, deste lager de schade. Het inhalen van achterstallig onderhoud op de eigen bedrijfssoftware kost aanzienlijk minder.

    De uit de USA over de wereld waaiende mode van privatisering van infrastructuur sinds de jaren ’70, heeft geleid tot anders, zeker niet tot beter. In Zuid Amerika zijn er recente voorbeelden van mensen die afgesloten zijn van drinkwater en in Spanje van mensen die afgesloten zijn van stroom voor verwarming, met de dood tot gevolg. Gas, water, electra, telecom, transport, digitaal betalingscicuit zijn allen voorbeelden van infrastructuur in het gezamenlijk belang van de gehele bevolking, essentieel voor stabiliteit en ontwikkeling, die daarom in publiek eigendom dienen te zijn en niet dienen te worden overgeleverd aan kapitalistisch gewin en economische kolonialisatie.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties