28 C
Willemstad
• dinsdag 19 oktober 2021 07:30

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | APC met grootste deel HNO-lening

Consultantsleningsplan minister Suzy Camelia Romer en ministerieel regisseur Stanley Betrian voor 200 miljoen slechts deels gefinancieerd door goksector | Jeu Olimpio

Willemstad – Van de financiering van 200 miljoen gulden voor het nieuwe ziekenhuis neemt het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) met 85 miljoen het grootste deel voor haar rekening.

Stichting Vidanova Pensioen Fonds doet mee met een bedrag van 40 miljoen, terwijl Fatum Life (Guardian) 20 miljoen heeft ingebracht. Zo blijkt uit informatie waarover het Antilliaans Dagblad beschikt.

Foundation Pension Fund Isla Curaçao participeert in het consortium voor een bedrag van 15 miljoen; Vidanova Life Insurance voor 10 miljoen en Stichting Pensioenfonds Smeets Trust voor 5 miljoen.

- Advertentie -

De twee banken die meedoen brengen ieder 12,5 miljoen in; het betreft RBC Royal Bank (Curaçao) en Vidanova Bank. Laatstgenoemde is de arrangeur alsmede de ‘adminstrative, security and paying agent’.

De 200 miljoen wordt geleend aan HNO Vastgoed en Beheer alsmede aan HNO Transitie en Exploitatie. Hiervan heeft 175 miljoen in principe een looptijd van maximaal 30 jaar, terwijl 25 miljoen geldt als een ‘overdraft facility’ met een termijn van twaalf maanden. Dit laatste is bedoeld als werkkapitaal.
In het eerste halfjaar van 2020 betaalt HNO over die 175 miljoen alleen rente, waarna vanaf 30 juni begonnen wordt met aflossingen. Er is een rentetarief afgesproken van 5 procent per jaar. Alle financiers ontvangen een ‘closing fee’ van 0,2 procent.

Als zekerheid geldt dat het consortium eerste hypotheekhouder is over alle activa (grond, gebouw en erfpachtrecht). Verder is sprake van verpanding van de vorderingen, de inventaris, voorraad en apparatuur, alsmede de verzekerde rechten en cashtegoeden.

De financiers hebben voorts bedongen direct betaald te (kunnen) worden door de Sociale Verzekeringsbank (SVB), dat zij twee commissarissen mogen aanstellen en dat HNO zorgt voor een voor het consortium acceptabel management.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

  1. ENNIA doet niet mee: het geld is daar nu definitief op? Wanneer worden de jaarrekeningen 2017 en 2o18 eindelijk eens gepubliceerd?

  2. ‘dat zij twee commissarissen mogen aanstellen en dat HNO zorgt voor een voor het consortium acceptabel management.’

    Dit zegt genoeg over de payasos die de overheid normaal gesproken als bestuurders en toezichthouders aanstelt.

    Van de demente incontinente Remigio Booi bij Studiefinanciering via de enge creep Wilfred Flocker (UNA en Raad van Advies) tot – en dat is het trieste dieptepunt – de Girobank criminelen Eric Garcia en Stephen Capella in de Raad van Toezicht van het Sehos zelf.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, October 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Medici Curaçao distantiëren zich van minister van Volksgezondheid

Persbureau Curacao Huisartsen en specialisten op Curaçao distantiëren zich van uitspraken van minister van Volksgezondheid Dorothy Pietersz-Janga. In een Tv-interview afgelopen donderdag zei zij geen bezwaar te zien...

PBC | Passagiers tussen Bonaire en Curaçao zijn honderden dollars extra kwijt aan coronatesten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Passagiers die reizen tussen Bonaire en Curaçao zijn vanaf vandaag honderden dollars kwijt, alleen al aan Covid-testen. De extra uitgaven zijn het gevolg van...

PBC | Bonaire heeft ruim meer besmettingen dan andere eilanden

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De besmettingscijfers op Bonaire zijn vier keer hoger dan op Curaçao. Vergeleken met Aruba is het zelfs zes keer. Dat concludeert het RIVM op...

PBC | Twee koninklijke onderscheidingen voor twee bijzonder vrouwen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Yvonne Christiaan heeft een koninklijke onderscheiding gekregen voor haar werk als oprichtster, secretaris en huidige voorzitter van de stichting Shimaruku. Daarnaast kreeg Greta Trapenberg...
- Advertentie -