28 C
Willemstad
• dinsdag 28 september 2021 01:19

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | AOT niet gediend van omkoping

Uit het geanonimiseerde eindrapport van Ivy blijkt dat het ging om de ‘vier heren’ bij RdK: statutaire directeur Van Kwartel, technisch manager Igor Cijntje, projectcoördinator Michèle Kinburn en consultant Isidora van NNA Accounting

Willemstad – ,,Certain people, he mentioned no names, wanted to get paid. I said no.” Dit verklaart Head Trading AOT, hoofd van de ‘trading department’ van AOT Energy, in een telefonisch interview met Ivy Advocaten in Amsterdam.

Ivy Advocaten deed in opdracht van de Raad van Commissarissen van Refineria di Kòrsou (RdK) onderzoek naar het omkoopschandaal bij RdK, wat de kop kostte van directeur Roderick van Kwartel en twee andere topfunctionarissen van deze overheids-nv. De vertrouwelijke eindrapportage van Ivy is in handen van deze krant.

Met AOT als Amerikaanse partner heeft Count in Rotterdam als geïnteresseerde partij deelgenomen aan het aanbestedingstraject ‘Arawak’; de selectie van de toekomstige strategische partner van de Isla-raffinaderij.
IHS Markit – in april 2018 ten behoeve van de objectivering door RdK ingeschakeld als externe, coördinerende en adviserende partij – heeft Count/AOT uitgenodigd om in gesprek te gaan over de toekomstmogelijkheden van de raffinaderij. Count is sinds januari 2018 met RdK en Isla in gesprek en gebruikt intern hiervoor codenaam ‘Project Turtle’. Het consortium van Count en AOT is Curefco genaamd.

- Advertentie -

Op de vraag van de Ivy-onderzoekers wat de relatie tussen Count en AOT inhoudt, verklaart Head Trading AOT: ,,We have entered into an agreement with Count, never formal, that AOT and Count will work together on a solution for the refinery in Curaçao. We started talking to Count in February 2018 in London and then in Curaçao. We worked on proposals; the main goal of our consortium with Count is to work together to have the refinery open and running. We had an agreement to work on a 50-50 percent basis, but this agreement has never been formalized”.

IHS informeert AOT en Count op 7 augustus 2018 dat het AOT/Count-consortium is geselecteerd om door te gaan in de short term solution-selectie en dat het consortium haar interesse om ook door te gaan in de long term-selectie per e-mail kan doorgeven, hetgeen AOT/Count doet.

Head Trading AOT vertelt aan de opstellers van het Ivy-onderzoeksrapport dat hij in 2018 vier keer naar Curaçao is gereisd: in mei, begin augustus, eind augustus en september. In augustus neemt hij zijn collega mee, Business Developer AOT. Zij komen naar Curaçao op verzoek van Count met de mogelijkheid om een non-binding MoU te tekenen met RdK.

Op 23 augustus vindt een formele vergadering plaats bij RdK. Inmiddels hebben zij ‘short term guidelines from IHS’ ontvangen. Head Trading AOT zegt: ,,I was really trying to find out how the refinery worked.” Volgens hem is de bespreking bij RdK frustrerend: ,,It did not seem to go anywhere. (…) I think we were all upset that our technical questions were not answered; they were not willing to give us information or share it with us.”

- Advertisement -

Op de vraag van Ivy ‘are you aware of an email conversation between Count and [consultant RdK; zoals gisteren door deze krant onthuld betreft dit Ashley Isidora van NNA Accounting and Advisory Services, red.)] about an agreement regarding a company to be named International Quality Control?’, zegt Head Trading AOT dat hij daar pas sinds eind november 2018 van op de hoogte is: ,,When I was contacted by you [Ivy Advocaten], I asked [Melder; Colás Bos, red.)] to send me the draft agreement and he sent it to me.”

Head Trading AOT verklaart dat hij maar één contract heeft gezien; een concept waarin 750.000 dollar is opgenomen, gedateerd 23 augustus 2018. Hij zegt niet eerder op de hoogte te zijn geweest van deze e-mail met conceptovereenkomst afkomstig van Consultant.

Op een gegeven moment in augustus belt Bos namens Count met Head Trading AOT. Volgens laatstgenoemde zegt Bos dat ‘certain people, he mentioned no names, wanted to get paid. I said no’.

Volgens Head Trading AOT is Bos het daar mee eens. Head Trading AOT verklaart: ,,We stay in the IHS process. Bos said that he was going to contact the prime minister. I did not know he was writing a letter. Now I do. We talked about the process, how to present a deal, not about ‘profit sharing’ to individuals’.” Ook de senior vice president for Americas Business Development AOT is door Ivy Advocaten telefonisch geïnterviewd.

Intussen is bekend om welke ‘certain people’ en ‘individuals’ het gaat. Uit het geanonimiseerde eindrapport van Ivy blijkt dat het ging om de ‘vier heren’ bij RdK: statutaire directeur Van Kwartel, technisch manager Igor Cijntje, projectcoördinator Michèle Kinburn en consultant Isidora van NNA Accounting.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

4 reacties

 1. Het ;ijkt mij dat op basis van dit bericht het OM zelfstandig een onderzoek kan starten tegen Van Kwartel, Cijntje, kinburn, Isidora, alsmede tegn RdK en NNA Accounting.

  Vraag voor de journalisten: ga na waarom regering geen ondezoek gelast.

 2. Deze Van Kwartel werd eerst als de Messias binnen gehaald door de MP van het eiland.
  Dat daargelaten, het verhaal van de Saoedische overname van die schroothoop, lokwel raffinaderij genoemd, was ook al een verhaal uit de Fabeltjeskrant.
  Zogenaamd zouden de Saoedisch, OF ALL PLACES, op dat eiland hun eigen olie gaan raffineren. Het eiland moet ook gewoon eens leren dat: “If it sounds to good to be true, it probably is”.
  Die schroothoop wil niemand overnemen en het zou Curacao sieren zelf de draai te maken naar andere economische pilaren. Maar wel solidair met de werknemers en het eiland voldoet in een klap aan de Parijs klimaatdoelstellingen.

 3. Uit het geanonimiseerde eindrapport van Ivy blijkt dat het ging om de ‘vier heren’ bij RdK: statutaire directeur Van Kwartel, technisch manager Igor Cijntje, projectcoördinator Michèle Kinburn en consultant Isidora van NNA Accounting.

  Waar wacht het OM op? Opsluiten met dit tuig!

 4. Een wespennest dus. Verantwoordelijken die hebben gezorgd dat dit ongereglde zootje zijn geplaatst en hun zakken hebben kunnnen vullen, oppakken, asap.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -