32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AD analyse | Onparlementair

MAN-Statenlid Charles Cooper.| Foto Antilliaans Dagblad
MAN-Statenlid Charles Cooper.| Foto Antilliaans Dagblad

Met de recente laag-bij-de- grondse insinuaties van parle- mentariër Charles Cooper van oppositiepartij MAN aan het adres van dokter Rob Spong, hebben de fatsoensnormen op het eiland wederom een behoor- lijke dreun opgelopen. Wat de afkeurenswaardige uitglijder van Cooper nog ernstiger maakt, is het feit dat een volksvertegenwoordiger, een lid van het hoogste orgaan in ons democratisch rechtsstelsel, zich zo onparlementair opstelt. How low can you go? Cooper reageerde op een in- gezonden brief van Spong waarin de huisarts de draak steekt met het voorstel van de parle- mentariër om mensen met over- gewicht te betalen om af te vallen.

Uiteraard heeft zowel Cooper als Spong recht op een eigen mening en mogen zij zich al dan niet cynisch of vlijmscherp uitla- ten om hun standpunt te il- lustreren. Maar de insinuatie van Cooper naar Spong waarin hij refereert aan de tragische dood van diens enige dochter, kan niet door de beugel. (De zwangere dochter van Spong werd in 2012 in Nederland onder verdachte omstandigheden dood onder aan de trap in haar woning aangetroffen).

Toegegeven, het was een steek onder water, maar voor vriend en vijand was het duidelijk waar het Statenlid naar verwees toen hij publiekelijk aan Spong schreef:

,,Maar er is een God die alles ziet en hoort wat u hier op aarde allemaal uithaalt door mensen te beledigen, meneer dr. Spong. Hij heeft je al een keer geknepen.”

- Advertentie -

Een beetje parlementariër die goed is ingevoerd in de lokale cultuur had moeten weten dat het ‘not done’ is om op deze manier om te gaan met het onvoorstelbare drama van ouders die hun enig kind hebben verloren.

Het toppunt is wel Coopers opmerking waarin hij stelt dat als Spong niet verandert, het noodlot wéér zal toeslaan:

,,Ik bid voor u om te veranderen en een beetje respect voor uw medemens te tonen. Anders is de volgende keer God weer aan zet.”

Het parlementslid van de MAN staat overigens niet in zijn eentje.

- Advertisement -

Een tijd terug beging Poitur-voorman Humphrey Josefa de faux pas om schriftelijk tekeer te gaan tegen ingezonden briefschrijver Arthur Donker en hem onder andere voor bastaard uit te maken. Donker had kritische vragen gesteld over Politur. Josefa ging in de aanval op een manier die een ambtenaar op die post onwaardig is.

Verantwoordelijk minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie was ge- lukkig mans genoeg om publiekelijk excuses te vragen voor het gedrag van zijn topfunctionaris en zich ook te distantiëren van het incident.

De fatsoensnormen en waarden van het land lij- ken zich in een ernstig glijdende schaal te bevinden. Van de 21 Statenleden zijn er twee, Gerrit Schotte en Amerigó Thodé van oppositiepartij MFK, die officieel door justitie aangemerkt zijn als verdachte. Beiden zijn onschuldig totdat het tegendeel be- wezen wordt. Maar hun aanwezigheid in het parlement doet de reputatie en status van de volksvertegenwoordiging beslist geen goed.

Niet alleen Statenleden maar ook bewindslieden, tot aan de premier toe, maakten zich het afgelopen jaar schuldig aan onacceptabel, onfatsoenlijk ge- drag. In de tijd dat premier Asjes de wekelijkse partijbijeenkomsten van Pueblo Soberano nog bezocht, schuwde hij het niet om de politiek leider van coa- litiepartij PAIS hard aan te vallen. Dit alles onder het motto dat Asjes als lid van de PS en niet als premier sprak.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS) ging zelfs een stap verder toen ze insinuaties maak- te over de geaardheid van haar voorganger, Sheldry Osepa (MFK). Als bewijs van zijn geaardheid noemde Wiels de roze string die Osepa zou dragen.

Het absolute dieptepunt was Wiels’ oproep aan haar broer Aubert om een touw bij Kooyman te halen (lees: om zich van kant te maken).

Komende maandag wordt het 60-jarig bestaan van het Statuut herdacht. Eén van de grondleggers ervan, de Curaçaose jurist Dr. Moises Frumencio da Costa Gomez, hamerde bij leven op het belang van ‘orden, desensia, disiplina’ (orde, fatsoen en disci- pline). Da Costa Gomez zal zich de afgelopen maanden meerde- re keren ontzet in zijn graf bij Bottelier hebben omgedraaid, op het moment dat de fatsoensnormen werden overschreden door uitgerekend volksvertegen- woordigers en bewindslieden; burgers aan wie de bevolking een voorbeeld zou moeten kunnen nemen.

Curaçao kennende zal alles bij het oude blijven. De leiding van de MAN zal zich niet distantiëren van het moreel verwerpelijke gedrag van hun Statenlid Cooper jegens de arts Spong. Schotte en Thodé zullen zich niet tijdelijk uit de Staten terugtrekken. De Gevolmachtigde minister van Curaçao in Den Haag zal als vanouds met modder gooien wanneer zij zich aangevallen voelt. En Da Costa Gomez zal helaas almaar rondjes blijven draaien in zijn graf.

Bron: Antilliaans Dagblad
Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Niemand met een beetje fatsoen en verstand zal zich in deze slangenkuil willen begeven.
    De hele politiek bestaat uit zakkenvullers, baantjesjagers en zwaardere criminelen: zoals MFK/MAN
    Alleen van PAIS en Leeflang heb ik nog een beetje het gevoel dat ze iets voor het volk willen betekenen.
    De rest is tuig!

  2. Deze persoon was en is absoluut nooit Ambtenaar waarlijk geweest-heeft en spect nog steeds grof zijn eigen zakken-waarom word er geen onderzoek gedaan naar al het inkomen van deze figuur? hij leeft op erg groote voet voor het salaris dat hij krijgt.

  3. In het bovenstaande stuk wordt haarfijn uitgelegd waarom er een hoop fatsoenlijke en absoluut kundige mensen juist niet de politiek ingaan. Niemand wil geassocieerd worden met onbeschoftheid en pure domheid. Op (gelukkig) een enkel uitzondering na bewijst men eigenlijk continu dat de politiek hier een “bedrijf” is gevuld met een onbeschoft soort volk, die menen dat het allemaal wel door de beugel kan of zelfs dat het normaal is wat ze doen, ze worden daarnaast ook niet ter verantwoording geroepen, want wie van de andere schoften zou dat dan moeten doen, en de fatsoenlijken ontbreekt de steun daartoe.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...

PBC | Koninkrijksteam honkbal bereikt finale Europees kampioenschap

Persbureau Curacao ITALIË – Na een spannende wedstrijd tegen Spanje die met 9-8 werd gewonnen, heeft het Koninkrijksteam zich geplaatst voor de finale. Het team wist een voorsprong...
- Advertentie -