30 C
Willemstad
• dinsdag 27 februari 2024

Telegraaf | ’Joran van der Sloot heeft seks met drie vrouwen in Peruaanse gevangenis’

Lima - Joran van der Sloot heeft in de gevangenis seks met minstens drie verschillende vrouwen. Ondanks dat hij in Peru nog tot 2045 een straf uitzit voor...

Column Youp | Telkens weer

Waarom vind ik het bericht dat Gordon het liedje Telkens weer vals gezongen heeft nou zo grappig? Dat komt door de woorden vals, Gordon en de titel...

Column Kadushi | Sil the Fixer

Column Kadushi | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Het zal je maar gebeuren: Denk je gezegend te zijn met een onweerstaanbare aantrekkingskracht en dan keert je partner je ijskoud de rug...

ParadiseFM | Pisas: Geen relatie meer met CPR

Minister-president Pisas heeft gisteren tijdens een vergadering het parlement aangegeven dat er geen enkele relatie meer is met Caribbean Petroleum Refinery. Het bedrijf was eerst ‘preferred bidder’...

ParadiseFM | Drie mogelijke gasvelden ontdekt onder Arubaanse zeebodem

Het Amerikaanse bedrijf Armstrong Oil and Gas Inc. heeft de regering van Aruba laten weten dat ze ten noordoosten van Aruba in de zeebodem drie mogelijke gasvelden...

ParadiseFM | Courtyard by Marriott wil in april 2024 openen

Na een lange bouwperiode en veel vertraging heeft Courtyard by Marriott in Rif een hindervergunning aangevraagd om als hotel te kunnen opereren. Dat betekent dat het op...
- Advertisement -spot_img

AD analyse: Geld terug

HomeMediaAD analyse: Geld terug
Plasterk houdt voor hem vernietigend rapport al maandenlang onder de pet FOTO’S JEU OLIMPIO
Plasterk houdt voor hem vernietigend rapport al maandenlang onder de pet FOTO’S JEU OLIMPIO

Twee rapporten, twee (Nederlandse) ministers….

Minister Henk Kamp (VVD) van Economische Zaken krijgt een rapport over de integriteit bij het Water- en Energiebedrijf Bonaire (WEB).
Zijn collega Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) ontvangt vrijwel op hetzelfde moment – medio november – het verslag van een onderzoek naar het functioneren van het rijksbestuur in Caribisch Nederland.

Advertentie

Het eerste (van het bureau SEO) legt de schuld van het Ecopower-echec volledig aan de kant van Bonaire en pleit de Nederlandse betrokkenen, inclusief toenmalig BEScommissaris Kamp, vrij.

Het tweede (van de dienst ISB) is vernietigend voor alle ministeries, maar het meest nog voor Plasterks eigen departement. Kamp heeft geen bedenktijd nodig om het SEO-rapport aan de openbaarheid prijs te geven en stuurt het bovendien linea recta door naar het Openbaar Ministerie, want – zo is zijn redenering – het lijkt erop dat er bij WEB voor tien miljoen dollar is gefraudeerd.

En Plasterk? Die houdt het voor hem uiterst pijnlijke rapport onder de pet. De adviezen om direct op te treden tegen zijn ambtenaren die elkaar omwille van prestige naar het leven staan, slaat hij in de wind.

De daadkracht van Kamp is even groot als het gebrek daaraan bij Plasterk. Die laatste staat in Den Haag bekend om zijn nonchalante bestuursstijl en de drang om het vooral ‘leuk en gezellig’ te houden.

Het verklaart waarom Rijksvertegenwoordiger Stolte en gezaghebber Emerencia ondanks disfunctioneren hun onvermijdelijke vertrek mochten uitstellen tot een door hen zelf gekozen moment en er tot op heden geen maatregelen zijn genomen tegen andere opzichtig falende BZK-functionarissen.

Op zoveel lankmoedigheid zal Kamp zich nooit laten betrappen. Hij zette zonder dralen Justitie aan het werk om de vermeende (Bonairiaanse) schuldigen strafrechtelijk aan te pakken. Dat blijkt achteraf iets te voortvarend: inmiddels hebben de leden van de Kamercommissie voor Economische Zaken die volgende week met de bewindsman debatteren over het WEB-rapport een evaluatie in bezit die aantoont dat SEO zo onzorgvuldig en onprofessioneel te werk is gegaan dat het voor wat betreft de uitkomsten als volstrekt onbetrouwbaar door de papierversnipperaar kan.

Het is te hopen dat de commissieleden Kamp vragen om uit te leggen waarom hij zo’n haast had een rapport te omarmen, waarvan iedereen – naar nu blijkt terecht – op zijn klompen kon aanvoelen dat het niet deugde.

Wellicht dat hij dan de verdenking kan wegnemen dat hij SEO heeft ingehuurd om zijn eigen bedenkelijke rol in het Ecopower- debacle te verdoezelen. En als Kamp echt zo daadkrachtig is als hij zich voordoet, dan vraagt hij SEO zijn geld (140.000 euro) terug voor de geleverde wanprestatie en besteedt hij dat aan iets waar Bonaire wél wat aan heeft.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties