31 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

AD | Afname cashflow overheid

HomeMediaAD | Afname cashflow overheid
Land heeft ruim 19,9 miljoen bij Girobank staan | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De cashflow van de Curaçaose overheid is tot en met november vorig jaar met 8 miljoen gulden gedaald.

De mutaties op de gewone dienst, de kapitaaldienst (investeringen en vaste financiering) en de vlottende financiering (mutaties van de debiteuren, crediteuren en overige vlottende activa en passiva) hebben tot en met november 2019 samen geleid tot een afname van de liquide middelen met de genoemde 8 miljoen.

De beschikbare liquide middelen voor de operationele bedrijfsvoering van het Land Curaçao, inclusief eigen financiering van gedane investeringen, belopen een bedrag van 110,9 miljoen gulden.

,,Per ultimo verslagperiode is de current ratio van de overheid 0,9”, aldus de Financiële Management Rapportage (FMR) in een toelichting. Een jaar geleden had de overheid 97,8 miljoen in kas, maar in 2017 bedroeg dit nog 246,3 miljoen.

Een gedetailleerde specificatie van de beschikbare liquide middelen staat opgenomen in een bijlage in de FMR. De liquide middelen worden, uitgezonderd de ING-rekeningen in Nederland, lokaal aangehouden en zijn conform de opgaven van de Ontvanger (belastingdienst), de lnspectie lnvoerrechten en Accijnzen, kasstaten en de bankafschriften aan het einde van de verslagperiode. Eind november was de stand van de liquide middelen samengevat als volgt:
Het meeste aan liquide middelen heeft de overheid bij de Centrale Bank CBCS staan: 47,3 miljoen gulden. Bij de grootste commerciële bank, Maduro & Curiel’s Bank (MCB), stond eind november 41,6 miljoen.

Op dat moment had het Land Curaçao de som van niet minder dan 19,9 miljoen bij de problematische Girobank; dat was nog vóór het moratorium dat kort daarop in december bij Girobank zou volgen.

Sindsdien kunnen rekeninghouders en depositohouders tot een bedrag van slechts 10.000 gulden beschikken. Dat zal vermoedelijk ook gelden voor het Land. Genoemd bedrag van 19,9 miljoen is overigens nog exclusief een termijndeposito waarvan de omvang niet wordt vermeld.

Bij ING Bank in Nederland heeft de overheid van Curaçao euro’s voor 2,9 miljoen gulden. Bij Vidanova Bank staat 8 ton; Orco Bank beheert 3 ton; FirstCaribbean International Bank 2 ton; en bij RBC Royal Bank en Banco di Caribe ieder 1 ton. Tot slot had de overheid op dat moment 3 ton aan cash. Aldus de FMR.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties