34 C
Willemstad
• zaterdag 30 september 2023

Telegraaf | Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

De politie in Las Vegas heeft een man gearresteerd in het onderzoek naar de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur 27 jaar geleden. Dat melden Amerikaanse...

Democracy now! | Friday, September 29, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Herdenkingsmonument Julianabrug wordt gerenoveerd

Het herdenkingsmonument, dat is geplaatst voor de slachtoffers van het instorten van de Julianabrug, wordt aangepakt. Zo is de verlichting niet meer up to date, en wordt...

DolfijnFM | Groot concert ter ere van Tula

Op het Brionplein vindt morgen het Bos di Libertat-festival plaats, een groot concert ter ere van Tula. Het concert is onderdeel van de Siman di Kultura en...

DolfijnFM | Ministers om tafel voor oplossing geweld op scholen

De ministeries van Onderwijs en Justitie hebben samengezeten om geweld op scholen aan te pakken. Het is al langer bekend dat vechtpartijen op scholen toenemen, dus was...
- Advertisement -spot_img

AD | Acties bonden vandaag door

HomeNieuwsAD | Acties bonden vandaag door
Vakbonden: ,,Een oorlog waarvan de strategie van tevoren bekend is, is een verloren oorlog”,| Jeu Olimpio

Willemstad – De door Solidaridat Sindikal voor vandaag aangekondigde acties zijn in het belang van meer dan zestig procent van de bevolking van Curaçao die van een minimum moet rondkomen, aldus woordvoerder Errol Cova. ,,Velen van hen worden onderdrukt en kunnen niet voor zichzelf opkomen, wij moeten voor hen strijden.”

Coördinator van de acties Alex Molina riep gisteravond alle werknemers op om zich om 7.00 uur vanochtend te verzamelen bij het kantoor van vakbond BTG (Bònt di Trahadornan di Gobiernu) te Marie Pampoen. Wat voor acties vandaag worden gevoerd, wilde de leider van het actiecomité van de 15 vakbonden die zich hebben verenigd als Solidaridat Sindikal, niet zeggen.

,,Een oorlog waarvan de strategie van tevoren bekend is, is een verloren oorlog”, aldus Molina.

Cova meent dat de bonden middels massale acties verder moeten strijden voor verhoging van het minimumloon. Als reden voert hij aan dat de onderhandelaars Dois Gijsbertha en Yubi Evertsz, die door minister Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) waren gevraagd te kijken of zij met de bonden tot een akkoord konden komen over verhoging van het minimumloon met 17,5 cent, met een ander voorstel kwamen.

,,Dat klopt”, zegt minister Koeiman desgevraagd: ,,Dois Gijsbertha heeft de bonden voorgesteld het minimumloon te verhogen met 26 cent, naar 9 gulden en 26 cent per uur. Gijsbertha kan dat voorstellen, dat mag hij doen, maar het kabinet staat hier niet achter. De regering heeft terdege laten onderzoeken wat de consequenties zijn van een verhoging met 26 cent, en heeft geconcludeerd dat dit dermate veel banen gaat kosten dat deze verhoging op dit moment niet verantwoord is.”

De regering houdt vast aan een verhoging met 17,5 cent, maar, zegt Koeiman, wil over zes maanden bekijken of er dan ruimte is voor verdere stijging van het minimumloon. ,,Intussen werkt het kabinet verder aan verhoging van het jeugdminimumloon, versteviging van de rechtspositie van mensen die voor het uitzendbureau werken en ook de rechtspositie van arbeiders bij faillissement van de werkgever: de visie van het kabinet is, dat de werknemers eerst uit moeten worden betaald, en dat de curator daarna de andere vorderingen dient af te handelen. Dit zijn enkele van onze beleidsvoorstellen om werknemers meer financiële zekerheid te bieden en armoede onder de bevolking te bestrijden.”

Premier Eugene Rhuggenaath (PAR) verklaarde gisteravond in reactie op de aankondiging van de acties van vandaag dit een ‘zeer teleurstellende ontwikkeling te vinden gezien het intensieve overleg met de bonden’ gedurende de afgelopen dagen.

,,De regering heeft zich bereid getoond tot constructief overleg en daadwerkelijk stappen ondernomen om tot oplossingen te komen. De afgelopen twee dagen is het gelukt de vrede te bewaren, en het zou heel treurig zijn als de bevolking, aan de vooravond van de kerstviering en start van religieuze bijeenkomsten, in de ochtend ontwaakt in een land in rep en roer.”

De premier zei te hopen dat de bonden zich zouden bedenken, en de acties vandaag zouden afblazen.

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

9 reacties

 1. Errol Cova een parasite,oproerkraaier bagger van het ergste soort.
  Zit nog steeds in de shit groep MDT voor een maand salaris van fl5000 pm.
  Verkoop ons geen lariekoek
  Niet waar kkc kom met iets anders want het is niet waar wat je nu pretendeerd/

 2. Errol Cova een parasite,oproerkraaier bagger van het ergste soort.
  Zit nog steeds in de shit groep MDT voor een maand salaris van fl5000 pm.
  Verkoop ons geen lariekoek.

 3. Hallo Cova de Tuinkabouter en vazal cq troll van Gerrit de Raaf, zolang er nog tien man en 4 vrachtwagens nodig zijn om een lantarenpaal recht te zetten, zal er weinig loons verhoging in zitten,Loser!

 4. @ Ericlapas,

  Iedere verhoging van het minimum loon zal hier hetzelfde effect hebben. De arbeidsproductiviteit ligt hier werkelijk veel en veel te laag. Vaak ligt dit op nog geen 25 % van wat je zou mogen verwachten van een werknemer. Anders gezegd, het verschil tussen opbrengsten en kosten van de werknemer zijn minimaal. Ga je de kosten verhogen, maar niet de opbrengsten dan is er maar 1 conclusie: ‘dat gaat arbeidsplaatsen kosten’. Het wordt voor het bedrijf ondoenlijk dat personeel aan te houden, dus gaan er ontslagen vallen.

  Willen de vakbonden een hoger minimum loon dan moeten ze ook reëel worden en hun leden meedelen dat er veel harder gewerkt zal moeten worden. Een werkdag telt doorgaans 8 uur en dan is het de bedoeling dat er in die 8 uur ook gewerkt wordt. Hier telt de werkdag voor veel werknemers maar 4 of 5 uur. De rest van de tijd wordt doorgebracht met niets doen, praten en lachen met de collega’s of kijken hoe iemand anders werkt. Dan komt men uiteraard ook nog eens veel te laat op het werk en gaat men te vroeg weg.
  Die mentaliteit zal echt moeten veranderen. Leuk in de vorige eeuw, maar het is niet meer van deze tijd.
  Wil je meer verdienen dan zul je er ook voor moeten werken. En het argument dat het salaris te laag is en dat men daarom niets doet is een ‘kip en het ei’ verhaal.
  De bedrijven weten dat de werknemers op een laag pitje produceren, dus betaalt men ook minder. En dat is geheel logisch.

 5. Ik moet zeggen, gelukkig ben ik in de positie om tegen mijn werkgever te zeggen, stop maar in je reet als hij bij mij met een salarisverhoging van 26 cent komt. De vakbonden hebben het over “Solidaridat Sindikal” volgens mij is de solidariteit ver te zoeken.

  Vanaf het begin aan hebben de vakbonden dit verkeerd aangepakt ze hadden beter de kerk bij kunnen betrekken. Schotte heeft ooit toch ook 6 priesters (mafketels) zo ver gekregen? Met een klein beetje fantasie kan iedereen, Steven Martina voor de duivel zien.

  ” De regering heeft terdege laten onderzoeken wat de consequenties zijn van een verhoging met 26 cent”. Voor zover ik weet is economie geen exacte wetenschap anders hadden we die mafkees van een Steven Martina niet nodig dan hadden wij aan een rekenmachine aan de keukentafel genoeg gehad.

  Volgens de vakbonden; “Een oorlog waarvan de strategie van tevoren bekend is, is een verloren oorlog”” . Er is alles al geprobeerd dus ik ben benieuwd of de vakbonden nog een konijn te voorschijn kunnen toveren.

  Cova heeft het over meer dan 60% van de beroepsbevolking maar volgens mij vergeet iedereen de grote groep werkelozen die steeds groter wordt.

  Ik ben bang dat het jaren misschien zelfs generaties zal duren voordat de werkenden zich met de werkelozen solidair zullen tonen.

 6. Hoe de regering ook zal meewerken, Cava de vaza en TROLL van Gerrit de (roofvogel) Raaf heeft de opdracht hoe dan ook en kosten wat het kost de boel op te ruien en blijven door gaan met het eiland te sedstabiliseren en terorriser. Tot dat de tuinkabouter zelf een stakings klap aan zijn kanis krijgt waar hij nooit meer te boven van komt, met dank aan zijn vrienden van de MFK/KFO/KndT/PS

 7. De bejaarde tuinkabouter Error Cova schreeuwt over alles wat los en vast zit, maar over de bijna 20 miljoen die Wacko Werner (Wiels) verkwiste in het Multi Disciplinair Team is hij muisstil.

  Waarom?

  Omdat Error Cova daar ook op de payroll stond en staat.

  De hypocriete payasao wordt alleen serieus genomen door een paar vakbonds mannetjes met rasta haar en oorbellen waarvoor je god op je blote knieen dankt dat je dochter er niet mee thuis komt.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties