27 C
Willemstad
• maandag 6 december 2021 01:47

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Actie voor verdwenen studenten

Nabestaanden vragen in Europa om aandacht voor vermiste studenten Mexico

Actie voor verdwenen Mexicaanse studenten
Actie voor verdwenen Mexicaanse studenten

Iguala – Het is bijna acht maanden geleden dat 43 studenten verdwenen na een demonstratie in de Mexicaanse stad Iguala.

Er is een theorie over wat er met hen is gebeurd, maar het is niet zeker of die klopt. De NOS meldt dat de Mexicaanse autoriteiten de zaak laten rusten, maar de nabestaanden willen dat de onderste steen boven komt.

Ze willen gerechtigheid en vragen de internationale gemeenschap om aandacht voor hun vermiste dierbaren en voor de mensenrechtensituatie in Mexico. Een student die ternauwernood aan de dood ontsnapte, een vader van een vermiste student en een advocaat bezoeken in een maand tijd negentien steden in twaalf Europese landen om hun verhaal te doen.

- Advertentie -

Omar Garcia Velázquez was erbij in september toen studenten van de Ayotzinapa Normal School, een lerarenopleiding, de straat opgingen in Iguala. In een vreedzaam protest vroegen ze om meer geld voor hun universiteit. De demonstratie eindigde in een bloedbad. Omar reed mee in een konvooi van drie bussen dat plotseling werd beschoten door de politie. Zes mensen kwamen om; er waren 27 gewonden.

Studenten werden uit de bussen gehaald en moesten op de grond gaan liggen. Daarna werden ze afgevoerd. Dertig studenten ontsnapten, onder wie Omar. Van 43 studenten is nooit meer iets vernomen.

Eleucadio Ortega Carlos wil weten waar zijn zoon Mauricio is, een van de verdwenen studenten. De lezing van de autoriteiten is dat de studenten zijn ontvoerd door de politie en zijn overgeleverd aan een drugsbende. Leden daarvan zouden de studenten hebben vermoord en verbrand. Daarna zouden hun resten op een vuilnisbelt of in een rivier zijn gegooid.

Hoewel slechts één student is gevonden en geïdentificeerd, zijn alle 43 studenten inmiddels officieel doodverklaard. Justitie baseerde zich bij het nemen van die beslissing op de bekentenis van een lid van de drugsbende, dat zei dat hij de leiding had over de operatie.

- Advertisement -

Román Hernández is een advocaat die naar Nederland komt. Namens de mensenrechtenorganisatie Tlachinollan, vertegenwoordigt hij de nabestaanden van de verdwenen studenten.

Met de rondreis door Europa hoopt het drietal te bereiken dat er druk op de Mexicaanse autoriteiten wordt uitgeoefend om het onderzoek naar de verdwijning van de studenten voort te zetten. Ook zoeken ze steun om garanties te krijgen dat zoiets als in Iguala nooit meer gebeurt en dat de mensenrechten in Mexico worden gerespecteerd.

Zondag om 11.00 uur is er een persconferentie in Casa Migrante in Amsterdam, een open huis voor mensen met een Spaanstalige achtergrond. Daarna is er een protestmars naar het Vondelpark, waar een bijeenkomst wordt gehouden met muziek en sprekers.

Maandag spreekt de Mexicaanse delegatie op de Universiteit Leiden met experts van ngo’s, het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en academici.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

CL | De moraal van een oud-gouverneur

Ton de Jong | Werkgroep Caribische Letteren De personen die genoemd worden in het ontluisterende Ennia-vonnis zouden als bijkomende straf dit zinnetje laten we zeggen honderd maal moeten...

Column Youp | Rijmelarij

Geen idee of de familie van onze minister van Volksgezondheid de sinterklaasgedichten al klaar heeft, maar als ze te elfder ure nog wat rijmwoorden zoeken, dan heb...

DH | Lo-Fo-Wong: Country needs to be adaptable, keep markets efficient

PHILIPSBURG--St. Maarten needs to become adaptable and keep its markets efficient, fair and attractive in an ever-evolving and innovative environment, remarked Director of the Central Bank of...

Ingezonden | Waardering HiMA

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AD commentaar | Friends and family

Minister-president Gilmar Pisas (MFK) kan goed en snel praten, maar - na in eerste instantie mogelijk wat overdonderend te zijn - zo simpel als hij het zegt,...

AntilliaansDagblad | Verhoging van 10 procent voor minimumloon

Den Haag - De zo goed als Kamerbreed aangenomen motie Wuite (D66) voor verhoging van het wettelijk minimumloon met 10 procent op 1 januari 2022 is uitgewerkt...
- Advertentie -