Willemstad – De leden van de vakbond Sitkom verschijnen vanmorgen niet op het werk bij de telecomaanbieder/overheids-nv UTS, maar gaan naar de Statenvergadering van de centrale commissie die is aangevraagd door deze bond en PWFC, Apri, SEU, STO, BTG, STSK, STrAF en Hiwa.
Dat hebben de leden gistermiddag tijdens een algemene vergadering besloten, aldus woordvoerder Errol Cova van Sitkom aan deze krant. De bonden hebben een tijd geleden de vergadering aangevraagd om te praten over de explosieve situatie op de arbeidsmarkt. Het huidige conflict tussen Sitkom en UTS over de ontslagronde bij de overheids-nv komt ook aan bod.
De bond heeft advocaat Roque Koeijers in de arm genomen om een kort geding aan te spannen tegen de manier waarop UTS de aangekondigde ontslagronde heeft aangepakt. Het proces is naar het oordeel van de bond niet conform de huidige cao gelopen, aldus Sitkom. De bond eiste deze week dat het proces om tot de ontslagen te komen stop zou worden gezet. Maar die eis is niet door UTS ingewilligd.
Begin oktober kondigde UTS aan dat het personeel van 480 naar 200 mensen wordt teruggedrongen. Het personeel heeft in eerste instantie tot 20 oktober de tijd gekregen om te kiezen voor vrijwillig ontslag, hierna zouden in 2018 werknemers gedwongen ontslagen worden.
De vakbond wilde meer bedenktijd voor zijn leden. De deadline voor het aanvragen van het vrijwillig ontslag is daarop door UTS verschoven naar 3 oktober. Volgens Sitkom krijgen de personeelsleden die vóór 20 oktober akkoord gaan met het vrijwillig ontslag, gunstiger voorwaarden dan werknemers die in de verlengde termijn voor het vrijwillig ontslag kiezen.
UTS heeft de afgelopen week in een persbericht verklaard dat de ontslagen onvermijdelijk zijn. Ondanks de maatregelen die de leiding van de overheids-nv al heeft genomen om de personeelskosten en de kosten van de infrastructuur te reduceren, zijn de ontslagen onvermijdelijk om de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen, aldus het persbericht.
Eerder eiste Sitkom inzage in de jaarcijfers en de documenten als bewijs dat de ontslagen gegrond zijn. Ceo Paul de Geus van het telecombedrijf was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De Statenvergadering begint vandaag om 9.00 uur.
Bron: Antilliaans Dagblad
In een uitspraak betreffende dit conflict zal het “algemeen en land`s belang” boven dat van de individuele werknemer worden gesteld.
Nadat het kadaver door de leeuwen vermorzeld is (De Geus, Cooper, Gijsbertha) komen de aasgieren, de maden enz. Cova zit ergens onder in de voedselketen. De top van de keten is “verzadigd” dus is er ruimte voor Cova. Brunken wilde niet maar Cova heft er wel trek in. Hij probeert vanalles om ‘zijn’ hapje te bemachtigen, maar wordt iedere keer de pas afgesneden. Uiteindelijk zullen de UTS medewerkers de botten toegeworpen krijgen om te proberen een ‘soep’ met het ‘merg’ te bereiden (een betaling dat door de vakbond aan haar leden betaald zal worden; Cova zal ook hiervan een kruimeltje meepikken). Zita staat erbij en kijkt ernaar. Digicel, Flow, TV Direct ….lachen in hun vuistje. KPMG sluit de boeken, het geheel wordt begraven.
Volgende prooi.
Volgens @Pukkie, “Aandeelhouders mogen zich niet bemoeien met de bedrijfsvoering. ” Ik werk zelf voor een NV ik weet hoe het werk en hier heeft elke commissaris zijn sporen in het bedrijfsleven verdient. In a perfect world moet de commissarissen inderdaad de bedrijfsvoering controleren. Wij weten allemaal dat deze commissarissen niet vanwege hun know how benoemd zijn. De gevolgen zijn te groot en kunnen desastreus zijn om het aan deze randdebielen over te laten.
Een overheidsnv is een geprivatiseerd bedrijf met de overheid als (enige) aandeelhouder. Aandeelhouders hebben recht op (een deel) van de winst, maar mogen zich niet bemoeien met de bedrijfsvoering. Die wordt gecontroleerd door ,de namens de aandeelhouders , aangestelde commissarissen.
Dat is zo in heel de wereld, dus niets nieuws. Maar Klontje Cova (kort lontje) vindt dat dat anders is.
Beste @Pukkie, ik ben geen bedrijfsjurist maar wil toch een poging wagen, UTS is niet 100% geprivatiseerd maar een overheids-nv. De meeste commissarissen van UTS weten van voren niet dat ze van achteren leven.
Een Statenvergadering over een geprivatiseerd bedrijf. Te gek voor woorden.
Gaat daar ook een advokaat wat zeggen? Hebben de commissarissen van UTS niets meer te zeggen in het bedrijf ?
Die kunnen een directielid ontslaan, niet de Staten, niet de bonden, niet de advocaten.
De tijden van Schotte liggen toch achter ons hoop ik.