30 C
Willemstad
• donderdag 7 december 2023

Democracy now! | Wednesday, December 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Groot gebied met regen in aantocht Groot gebied met regen in aantocht

Sanne van den Boomen Een grote depressie met regen is onderweg vanuit het westen richting het Caribisch gebied. Dat is op satellietbeelden te zien. Ook de Meteorologische Dienst...

Nu.cw | Vrouwen tijdens hike verdwaald, door Kustwacht gered

Twee vrouwen zijn dinsdag in de omgeving van Dos Pos op Bonaire tijdens het hiken verdwaald geraakt. Uiteindelijk werden ze teruggevonden doordat ze zelf lichtsignalen gaven. Dat...

Nu.cw | Bevolkingsregister en rijbewijzenbureau maandagmiddag gesloten

Door: Britt van Garderen Het Bevolkingsregister (Kranshi) en het Rijbewijzenbureau zullen maandag 11 december vanaf 12.00 uur ‘s middags gesloten zijn voor het publiek. Deze sluiting is in...

PBC | Curaçao en andere eilanden hebben urgent gezondheidsonderzoek nodig

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een recent uitgebracht verkenningsrapport genaamd ‘Programmeren gezondheidsonderzoek in het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden’ werpt een belangrijk licht op de gezondheidsuitdagingen waarmee...
- Advertisement -spot_img

AD | Actie SEU mag niet

HomeMediaAD | Actie SEU mag niet

Rechter: Aqualectra-personeel moet werk hervatten

Rechter: Aqualectra-personeel moet werk hervatten
Rechter: Aqualectra-personeel moet werk hervatten

Willemstad – Aqualectra-medewerkers, die bij vakbond SEU zijn aangesloten,
moeten weer aan het werk. Dat oordeelde de rechter gisteravond in een door Aqualectra aangespannen kort geding.

Volgens de rechter is de actie van de vakbond voor stafpersoneel ‘onrechtmatig’. Door de staking van een deel van het Aqualectrapersoneel viel gisteren in een groot aantal wijken de stroom uit.

Volgens directeur van het nutsbedrijf Darick Jonis zijn in elk geval 10.000 mensen gisterochtend gedupeerd door de stroomuitval. Bewoners van Santa Maria, Buena Vista, Suffisant, Amerikanenkamp, De Savaan, Groot Piscadera, Brievengat, Trai Seru en Jongbloed moesten het zonder elektriciteit doen omdat medewerkers niet op hun werk verschenen. Ook Cas Chikitu, Veeris en Groot Kwartier zaten enige tijd zonder stroom.

De directeur van Aqualectra besloot daarop een kort geding aan te spannen tegen de leden van de vakbond, om via deze weg te eisen dat zij weer aan het werk zouden gaan. Met succes: gisteravond omstreeks 20.00 uur vonniste de rechter dat de SEU-leden per direct hun werk moesten hervatten.

Leden van de vakbond liepen eerder die dag onder werktijd uit protest naar het kantoor van landsbemiddelaar Randolph Gijsbertha. Zij zijn het er niet mee eens dat de directie van de overheids-nv niet de cijfers overlegt waarop de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) is gebaseerd.

Voorzitter van SEU Errold Bishop wil het overzicht van de cijfers hebben omdat zij vinden dat de directie ten onrechte hoge personeelskosten opvoert als reden voor de nodige bezuinigingen binnen het bedrijf. Ook zou de directie volgens SEU iedere keer met andere cijfers op de proppen komen. Bishop had de uitspraak van de rechter verwacht.

,,We wisten al van tevoren dat de rechter het zou gooien op het algemeen belang.”

En dus vroeg de rechter de vakbond om de staking op te heffen.

,,Daaraan hebben we gehoor gegeven”,

aldus Bishop. Alhoewel de voorzitter snapt dat hij met de actie het ‘algemeen belang’ heeft geschaad was dit volgens hem ook de enige mogelijkheid om de werkgever aan tafel te krijgen. Momenteel liggen niet alle bonden die het Aqualectra- personeel vertegenwoordigen met de directie in de clinch.

Gistermiddag legde vakbond STK aan haar leden het nieuwe caovoorstel van de directie voor. Voorzitter Edmond Francisca wilde geen details geven over de inhoud ervan.

Wel verklaarde hij dat er een voorstel is dat er personeel tot 2020 via natuurlijke afvloeiing naar huis gestuurd wordt. Eerder was er sprake van dat 90 personeelsleden ontslagen zouden worden, maar dat plan is volgens Francisca ‘on hold’ gezet.

Op 22 januari hebben vakbond SEU en de directie van Aqualectra opnieuw een gesprek bij de Landsontvanger.

,,Hopelijk kunnen we dan tot een oplossing komen”, aldus Bishop. Mocht dat niet het geval zijn, dan sluit hij een nieuwe actie niet uit. ,,Maar de rechter zei dat als we niet tot wederzijdse goedkeuring kunnen komen, we het rechtsmiddel moeten gebruiken en een bodemprocedure kunnen aangaan.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties