AD | 750 tot 930 mln aan financiële ondersteuning nodig

Eerste stap Solidariteitspakket vooral fiscaal uit- en afstel

Willemstad – Curaçao heeft, zolang de coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aan aanvullende financiële ondersteuning nodig. Als de crisis zes maanden duurt, gaat het om 750 tot 930 miljoen.

Zo verklaarde José Jardim, interim-president van de Centrale Bank (CBCS), tijdens de persconferentie van de regering gisteren waarin het Solidariteitspakket, althans het eerste deel ervan, werd gepresenteerd. Jardim was er ter ondersteuning van minister Kenneth Gijsbertha (MAN) van Financiën.

De extra gelden zijn nodig ter financiering van de overheidsbegroting met maandelijks 25 tot 35 miljoen; financiering van het behoud van de banen met 40 tot 50 miljoen; en financiering van de betalingsbalans (lees: de deviezenreserves) met 60 tot 70 miljoen (dit laatste voor de monetaire unie die bestaat uit Curaçao én Sint Maarten). Sint Maarten zou maandelijks met 86 tot 104 miljoen ondersteund moeten worden.

Bij de prognoses wordt er voorlopig van uitgegaan dat deze crisis een halfjaar kan/zal duren. In dat geval wordt gerekend met een terugval van de economie (bruto binnenlands product, bbp) van 15 procent, aldus premier Eugene Rhuggenaath (PAR) gisteren. Duurt het nóg langer, dan kan de terugval wel 20 procent, ofwel een vijfde, van de economie bedragen. Gisteren was het langverwachte moment dat het kabinet uit de doeken zou doen met welk reddingsplan de coronacrisis wordt bestreden (‘gemitigeerd’, zoals dat tegenwoordig veel wordt genoemd). Het ‘eerste front’ werd vorige week al opgetrokken, namelijk het beschermen van levens. Aldus de minister-president. Het tweede front, het sociaaleconomische, is nu aan de beurt.

Diverse ministers benadrukten dat het eerste deel van het plan vooral tot doel heeft de banen en inkomens van de werknemers – met name in de hard getroffen hospitalitysector – zoveel mogelijk te sparen. Met het fiscale pakket (met zowel uitstel- als afstel-tegemoetkomingen) verwacht minister Giselle Mc William (MAN) van Economische Ontwikkeling dat het grootste deel van de werkgevers het ‘tot en met april’ kan uitzingen. Dat zegt zij naar eigen zeggen mede op basis van input van sectorvereniging Chata. Het betreft hier 15.000 tot 16.000 arbeidsplaatsen.

Het gaat de regering niet primair om tegemoetkoming voor de werkgevers, maar juist voor hun werknemers, aldus de bewindsvrouw. Rhuggenaath geeft aan ‘bijzonder blij en gemotiveerd’ te zijn met de uitkomst van de tripartiete besprekingen van de publieke sector/overheid, het bedrijfsleven en de werknemersvertegenwoordiging. Inzet is om zoveel als mogelijk de werkgelegenheid te behouden. Toch moeten we ons voorbereiden op het ergste, zegt de premier, die zelf desondanks ‘optimistisch is’ omdat tijden van crises ook kansen bieden

. ,,We zullen ons moeten aanpassen, anders kan dit weleens vernietigend uitpakken. We kunnen met z’n allen niet denken dat we 100 procent kunnen blijven behouden.”

Het eerste deel van het pakket betreft vooral versoepeling op het gebied van de belastingen. Iets wat de landskas van Curaçao in drie maanden tijd 34,1 miljoen minder oplevert, waarvan 16,4 miljoen uitstel (dus later alsnog binnenkomt) en 17,7 miljoen aan afstel. Het gaat er vooral om dat ondernemingen (in de ruim gedefinieerde toeristische industrie) niet verder aangetast worden in hun cashflowpositie (en daarmee personeel zo veel en zo lang mogelijk kan aanhouden en uitbetalen). Zie het Financieel Pakket Noodmaatregelen.

Intussen is het échte wachten op de Rijksministerraad (RMR). Voorzitter Mark Rutte, de Nederlandse premier, ontving vorige week een brief van Rhuggenaath met het verzoek om toepassing van artikel 25 Rijkswet financieel toezicht (Rft), waardoor tijdelijk niet aan de begrotingsnormen hoeft te worden voldaan, en met een beroep op artikel 36 van Statuut voor financiële bijstand.

Hoewel met artikel 25 er feitelijk geen rol is weggelegd voor het College financieel toezicht (Cft), zo erkent Gijsbertha op vragen, en er ‘op bestuurdersniveau’ (regering met regering) wordt gesproken, heeft het Nederlandse kabinet ervoor gekozen het Cft om advies te vragen. Het college heeft op grond daarvan vragen gesteld aan Financiën, dat vandaag al zal antwoorden. Aldus Gijsbertha, in de hoop dat aankomende vrijdag de RMR al een (principe)besluit kan nemen. Een in het afgelopen weekend geïnstalleerde commissie heeft vier weken de tijd gekregen met uitgewerkte voorstellen en berekeningen te komen.

Solidariteit is wat de klok slaat. Elke minister sprak er gisteren over. Ook Hensley Koeiman (MAN) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), die een Solidariteitsheffing aankondigde voor onder andere degenen die door de coronacrisis toch hun baan verliezen en dat ook kunnen aantonen.

,,We willen natuurlijk meer doen”, zei minister Mc William, maar nu kan dat nog niet omdat de fondsen eenvoudigweg ontbreken. Daarop zal dus het beroep op de Nederlandse regering worden gedaan. ,,Het is nog niet perfect wat wij presenteren, maar wel een goede stap in de goede richting”, zei ook regeringsleider Rhuggenaath, die erop wijst dat de ambtenaren die hem in deze ondersteunen ‘dag en nacht werken’.

In tijden van nood moeten de drie partners rekening houden met elkaar – werkgevers, werknemers en overheid – en vooral oog hebben voor de meest zwakken. ,,We staan aan het begin van een vermoedelijk grote crisis, waarbij ons leven flink zal kunnen veranderen.” Mc William verwees naar de periode na 30 mei 1969, toen de sociale partners de handen ook ineensloegen en Curaçao terugveerde. ,,Ook na Covid-19 komen we sterker terug.”

Bron: Antilliaans Dagblad

37 Reacties op “AD | 750 tot 930 mln aan financiële ondersteuning nodig

 1. ……….”inderdaad hard weg rennen na een dag van “hard werken” om op tijd aan te schuiven bij happy hour”……[email protected]

  Als we op Curaçao “alpha” posities ” belonen met “alpha” salarissen, (en die betalen we hier!!) dan wil ik ook minstens een directeur hebben met “alpha” leiderschaps kwaliteiten, die zich inzet voor het welzijn van de gemeenschap.

  De directeuren die we tot nu “alpha” salarissen hebben betaald, hebben vooral eerst aan zichzelf gedacht, en hebben hun plicht om zich op te werpen als verantwoordelijk, fatsoenlijk en visionair leider verzaakt.

  Sommige alpha salaris directeuren schaamden zich niet om 4 uur op Happy hours te verschijnen, en daar bysident ( bysiden is een werkwoord onder deze alpha salaris recipients) de avond door te gaan, om vervolgens ergens te hokken in het geniep.

  Ik moet de eerste “alpha” staatsdirecteur nog tegenkomen, die zich inzet, en waarlijk offert voor het behoud van het grotere goed. Tot nu toe offeren ze vooral de burgers en hun eigen werknemerd, voor het behoud van hun “@lpha” salarissen, een @lpha salaris die ze absoluut niet waard zijn.

  Wil je happy houreren , heerenlopen,en kan je het fatsoen niet opbrengen in je capaciteit als directeur om te sloeren en hoeren, zorg dan tenminste dat je de boel voor elkaar hebt…
  .
  .

 2. Curacao revisited

  “Integendeel, ze veroorzaken het vuur ( Giro, Enia, Insel Air, CBCS, noodregeling, garantieregelig, UTS,SVB, Verspilling etc) en rennen dan hard weg.”
  inderdaad hard weg rennen na een dag van “hard werken” om op tijd aan te schuiven bij happy hour de Heeren (Chos Romero) of Rotary (Reinald Curiel).
  En dan altijd de schuld geven aan anderen zoals Tromp, Ralph Palm, Ansary, Nederland, makamba’s, maar nooit eens zelf in de spiegel kijken, of erkennen dat je gefaald hebt en met een lager salaris genoegen dient te nemen.

 3. Perfecte tijd om de Tilly en Menki bij de overheid weg te sturen.

 4. …….”Vanuit de hoek van Chata (die normaal veel fancy filmpjes op social media zetten) is het opeens ook heel erg stil.”………

  Het is opeens heel erg stil vanuit heel veel hoeken waar je normaal gesproken erg veel kabaal en gekibbel vandaan hoort komen, of die er als de kippen bij zijn als er wat te verdienen valt
  ( consultants, adviseurs, een vakbondsleider, bepaaldeministers, parlementariers = dj’s, kopieerbediendes, politieagenten, artsen etc)
  Maar in geen velden of wegen te bekennen zijn as de nood aan de man is.

  Blijkbaar staan in een situatie als deze al deze dikbetaalde schreeuwerds en kibbelaars met hun mond vol tanden,nu ze wat moeten betekenen voor de bevolking, en zijn ze niet echt tot veel in staat, naast opruien, stoken, ruziemaken, reizen, en vooral egenwerken.

  Als we dan iets positiefs aan het Coronavirus moeten toeschrijven dan is dat het volgende:

  Het laat zien dat je geen leiders (parlementariers, ministers en directeuren) moet selecteren die niet voor je ( kunnen) opkomen in tijden van nood, tegenslag, en barre tijden..

  Gezagsdragers die hoogstwaarschijnlijk zelf als eerste het schip zullen verlaten als dit roeibootje met al die dure kapiteins gaat zinken.

  Nu snap ik beter waarom directeuren op Curaçao zo vaak Danki, gracias, thank u, dankuwel,zeggen in hun afscheidsbrieven:

  Ze worden miljoenen betaald, terwijl ze een luizebaan hebben en niet de verantwordelijkheid namen die je van een leider, en je ,als puntje bij paaltje komt, in de drek en de kou laten staan, terwijl zij hun schaapjes wel allang op het droge hebben.

  Dit zijn niet leiders ( directeure, parlementariers, etc) die als het erop neer komt, nutteloos blijken te zijn, en niet voor je door het vuur gaan,

  Integendeel, ze veroorzaken het vuur ( Giro, Enia, Insel Air, CBCS, noodregeling, garantieregelig, UTS,SVB, Verspilling etc) en rennen dan hard weg.

 5. Joep, natuurlijk weet ik ook dat er nauwelijks toeristen zullen komen als we de grenzen en horeca open hadden gehouden, vanwege de internationale Meloen mania.

  Mijn punt is gewoon dat Curacao niet aan die mania mee had moeten doen.

  De huidige maatregelen zijn disproportioneel.

  Ik zou wensen dat de regering op andere gebieden zo doortastemd optrad.

  De talloze Tilly Pikeries op de payroll bij de Gobiernu.

  De waanzinnige salarissen bij overheids NV’s zoals Bureau Post, waar fraudeur Sluis een miljoenen per jaar kost en Aal-vin Daal (PIM) busladingen vol elders mislukte vriendjes parkeert.

  Naar peperdure verkeersbeurzen reizende dansleraren en dj’.s

 6. Curacao revisited

  “We moeten accepteren dat momenteel helemaal niemand aan vakantie zit te denken.”
  klopt en daarom is dit noodplan om even 16.000 mensen aan het werk te laten houden voor de komende 3 maanden (zonder klanten) ook een huge gamble: het is nog heel onduidelijk hoe lang dit Corona virus in stand blijft en of er ook lange termijn effecten zijn mbt vliegen en open grenzen.
  Wederom een grote gok die Curacao neemt en waarvan de kosten niet op de schouders van onze leiders komen. Vanuit de hoek van Chata (die normaal veel fancy filmpjes op social media zetten) is het opeens ook heel erg stil.

 7. Joep Meloen

  @ Ambulant & Bert,

  Leuke voorzet, maar hebben jullie je ook gerealiseerd dat momenteel het vliegverkeer niet alleen vanaf onze zijde, maar ook dat van de andere kant is stilgelegd ?
  Dat houdt dus in dat men vanaf andere vliegvelden niet eens mag opstijgen richting Curacao.
  M.a.w. het idee om superrijken en andere rijken hier te laten komen is leuk, maar practisch niet uitvoerbaar.

  Maar goed, stel dat ze hier wel willen komen en dat het mogelijk zou zijn.

  We praten over een kleine 15.000 man die een baan hebben in het toerisme. Het aantal hotelkamers dat we hier hebben ligt, als ik het goed heb, rond de 5000 ? (misschien nog meer). Waar denken we 5000 superrijken vandaan te halen die hier naar Curacao willen komen ?
  Om even een idee te geven. De superrijken in Rusland zijn momenteel beademingsapparatuur aan het kopen oftewel hun hoofd staat totaal niet naar een vakantie op Curacao.
  En zelfs al zouden ze willen komen, velen hebben gewoon nog een bedrijf te runnen oftewel kunnen hier niet even 2 weken op het eiland gaan zitten. De meeste superrijken spenderen hooguit een week per jaar aan vakantie, dan gaan ze weer terug aan het werk.
  Maar erger nog, ga eens op youtube kijken naar de super yacht charter industry. Die ligt ook op zijn gat en als er ergens veiligheid is dan is het daar wel.

  M.a.w. ik snap wel dat jullie denken dat met het opengooien van het eiland de toeristen meteen terugkomen, maar wellicht moeten jullie je ook eens realiseren dat er op dit moment helemaal niemand aan een vakantie zit te denken. De Italiaanse en Spaanse toestanden hakken er aardig in, iedereen (ok, bijna iedereen, want jullie duidelijk niet) snapt wat corona kan doen met je gezondheid. We moeten accepteren dat momenteel helemaal niemand aan vakantie zit te denken.
  Zelfs wanneer het eiland coronavrij is zullen er geen toeristen komen. Zolang in de VS en Europa corona nog overal te vinden is kun je dat gewoon op je buik schrijven.

  Dus, wat voor andere maatregelen zouden jullie willen nemen ? Jullie zijn het niet eens met het afsluiten van het eiland, maar nu we weten dat er toch niemand zou komen………….wat is dan het plan ?

 8. @Dislect. De huidige maatregelen zijn wereldwijd. Dus zijn we wel afhankelijk van de wereld. Iedereen weet dat het virus van het eiland af moet. En natuurlijk moet er orde op zaken gezet worden. Zoals ik het lees, denk je dat ons eiland het enige “land” is die deze maatregelen heeft getroffen. Het eiland kan niet werken als het virus alleen van het eiland af is, terwijl het elders nog heerst.
  Dit is een simpel rekensommetje. 1+1=2. Als alleen Curaçao virus vrij is, dan is de rekensom 1+0=1.

 9. Ik heb niet gezegd dat de grenzen open moeten nu, in tegendeel, het zou het beste zijn dat corona zo snel mogelijk het eiland af is. Dat we dan met het steun geld intern de zaken op orde maken zodat we de oude bestuursfouten infra structuur en milieu problemen aan kunnen pakken en dan als corona geen bezwaar meer is de touristen kunnen ondvangen. Maar dan moet het eiland (ik heb het niet over de wereld) weer zosnel mogelijk kunnen werken. En ik zie niet hoe ze dat bereiken met de huidige maatregelen. Als jij dat wel ziet hoor ik dat graag. Ik ben niet alwetend .dus onderwijs mij in de maatregelen en strategie graag

 10. @Ambulant, @Bert en @Dislect. U wert alle drie dat ons eilandje in het geheel niets te zeggen heeft in deze crisis. Men wordt verplicht om te volgen.
  Ok, zet de grenzen open. Denken jullie nu werkelijk dat er nog een vliegtuig op dit eiland gaat vliegen? Denken jullie werkelijk dat er cruise schepen komen en een aantal passagiers hier een dag of twee laten vertoeven? Als jullie dat denken en volhouden dan is er toch echt een steekje los bij jullie.
  En Ambulant, als straks geen geld meer hebt, schade claimen bij China.

 11. Kijk Meloen.
  Je kan het wel niet leuk vinden.
  Maar waaraan we nu moeten denken is het volk.
  Pueblo.
  Net als ik zitten die dadelijk zonder geld.
  En wat dan.
  In Colombia hebben groepen venuezelanos als supermarkten bestormd.
  Willen wij dat ook hier.
  Het verhaal is fantastisch.
  Zolang je te eten hebt.
  Valt dat weg. Dan wordt het anders.

  Als die bestorming komt.
  Dan gaan de oudjes het helemaal verliezen.
  Je kan niet 90% van de wereld opsluiten voor minder dan 1%
  En als jij in die groep zit so be it.
  Als ik nu 10 miljoen krijg om van de brug af te springen maar mijn familie krijgt dat. En overleeft.
  Ik spring nu.

 12. ok.
  We hebben maar een aantal opties.
  Kijk eigenlijk zijn we corona vrij.
  Intern is er niks het kan alleen geïmporteerd worden.

  Dus dat moeten we gebruiken propaganda maken.
  Kom to the most beautiful Coran free isla in the Caribbean.

  1.) de (super) rijken markt die kunnen nu nergens heen. En willen toch feest vieren.
  Nero feestte ook toen Rome in brand stond toch. Dat is het gevoel at ze willen hebben.
  On top of the mountain untouchable.
  Nou Laat ze maar komen en we leggen ze in de watten als ze maar grof betalen.
  De hele bende wordt getest als ze binnen komen en ze betalen daarvoor.
  Probleem dan krijgen ze privé quarantaine. Kosten keer 100
  Geen probleem dan zetten we ze waar ze maar willen maar 1000% Corana charge.
  De boten kunnen hier afmeren. Laar maar komen zelfde scenario.
  Testen de hele bende en cobreren maar.

  2: de minder super rijken.
  Kunnen ook komen maar de reisorganisatie moet ze van tevoren testen.
  En dan weer zelfde verhaal nog een keer testen als ze binnenkomen.
  En extra charge en extra extra charges als e ziek zijn.

  En ja gewoon het Hospitaal nobo gebruiken.
  Want die hebben nu niks te doen maar moeten wel oefen als we zelf mensen hebben met problemen.

  Roeien met de riemen die je hebt.
  We moeten de motor aan houden.
  Het opstarten van de motor kost heel veel meer.

 13. Joep. ik wil Ambulant wel een handje helpen.

  1. Normale voorzorgsmaatregelen nemen (afstand houden, handen wassen).
  2. Speciale voorzorg voor ouderen (gemiddelde sterfteleeftijd Corona is 82!), zet ze maar in quarantaine want ze zijn econmisch niet meer actief – zie Menki Rojer – dus we zullen ze niet missen. Scheelt zoon en schoondochter ook het vervelende wekelijkse bezoek.
  3. Alle economische activiteiten (inclusief vliegen en hotels) gewoon voortzetten.

  De economie blijft zo draaien en dat er wat meer ouderen zullen sterven nemen we op de koop toe.

 14. Moet je niet aan ambulant vragen maar aan de regering, wat is hun plan? Langzame algemene besmetting? (Flatten the Curve?) Uitbannen? Welk termijn? Wat gaan we doen hoe moeten we het doen. Hoelang de huidige situatie? Maar waarschijnlijk weet je het andwoord dus geef mij een educatie en verlos me van mijn onwetendheid

 15. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Dat verhaaltje van jou kennen we wel, maar kom nu eens met jouw aanpak, jouw oplossing. Tot op heden veelvuldig om gevraagd, doch je geeft nergens antwoord op.
  Maar iedereen wil dat zo nu langzamerhand wel eens weten.

 16. Ons eilandje is nu afgesloten.
  Toeristen er uit geen boten meer.
  Doorvoer op de airport weg.
  Stagiaires weg.
  Free zone dicht
  Dok dicht.
  Ja de militairen zijn er nog.
  Inkomsten 80% minder.
  De overhied is al failliet. Alles is leeg gestolen.

  Het zit niet alleen in directe inkomsten uit toeristen maar ook de indirecte.
  Dat is niet alleen in werkende personen maar in alles wat er om heen zit ook.
  Toelevering bedrijven en Import heffingen op alles wat maar nodig is voor hotels en de OB daaroverheen.

  Laat iemand mij eens vertellen wat nu onze inkomsten bronnen zijn.
  De rijke pensionado’s ? Die groep die nu beschermd moet worden ?
  De Isla met 8000 man levert nu ook niks op. Maar de overheid betaald hen wel ??
  Kijken wat de Amerikaan gaat zeggen…. Overname in juni ??

  We moeten hopi fast op de knieën en Nederland alsje alsje blieft vragen om hulp.
  Anders dreigen dat we allemaal daar heen willen gaan.

 17. Kopieer dat in een spreadsheet. excel..
  Komen we verassend dicht bij de aantallen van de afgelopen jaren in nederland. 7000 – 4000 en 15% besmetting is relatief hoog.
  Krijgen we ng de factoor mensen die nergens last van heeft ook.

  Kosten nu 50 tot 100 miljard.
  Misschien kunt u uitrekeken wat de kosten daarvan per dode is.
  We zijn genaaid door china.
  En als je dan lossen dinen van dei video kijkt zijn er wel een paar dingen warvan ik zeg… mhhh….

  dat glorie einde ok. mooi maar daar ga ik het niet over hebben.

  En weet u.
  Ik vind trump een ongelik te beer.
  Maar ik moet zeggen met een aantal dingen zit hij er echt niet naast.
  Hij heeft wel echte info.
  Al blijft Poetin lachen omdat hij video heeft.

 18. NL ziek overlijden overlijden doden doden doden doden
  18000000 15% 2700000 15% 405000 5% 20250 3% 12150 1.00% 4050 0.50% 2025 0.30% 1215
  18000000 20% 3600000 15% 540000 5% 27000 3% 16200 1.00% 5400 0.50% 2700 0.30% 1620
  18000000 30% 5400000 15% 810000 5% 40500 3% 24300 1.00% 8100 0.50% 4050 0.30% 2430
  18000000 40% 7200000 15% 1080000 5% 54000 3% 32400 1.00% 10800 0.50% 5400 0.30% 3240
  18000000 50% 9000000 15% 1350000 5% 67500 3% 40500 1.00% 13500 0.50% 6750 0.30% 4050

  Curacao ziek overlijden overlijden doden doden doden doden
  160000 15% 24000 15% 3600 5% 180 3% 108 1.00% 36 0.50% 18 0.30% 10.8
  160000 20% 32000 15% 4800 5% 240 3% 144 1.00% 48 0.50% 24 0.30% 14.4
  160000 30% 48000 15% 7200 5% 360 3% 216 1.00% 72 0.50% 36 0.30% 21.6
  160000 40% 64000 15% 9600 5% 480 3% 288 1.00% 96 0.50% 48 0.30% 28.8
  160000 50% 80000 15% 12000 5% 600 3% 360 1.00% 120 0.50% 60 0.30% 36

 19. Si meneer Meloen.
  Die ninja videos heb ik begin vorige week al bestudeerd er zijn 2 … deel 1 en 2 er maar ik dacht je vind ze vanzelf wel.
  Ja die guy is erg goed en nu snap je ook dat een proteine punt virus dat je lichaams afweer truukt om de cel membranen open te gooien en vervolgens de afweer reactie van de fagocyten gebruikt om het RNA te kunnen vermeerderen een nog al listig virus is. En dat je eigen afweer syteem de grootste schade maakt waarbij ook wederom wordt verteld dat de hoogste gevoeligheid ligt bij mensen die al stevige problemen hebben.

  Maar nog steeds heel veel anders dan de eerdere versies.
  Opgelet en gezien dat er ook een specifike NL versie was …. Toch ? (zoek dat eens helemaal na waarom dat niet in de media kwam zoek ook de mortaliteit.

  Wel enorm vreemd is dat het precies in Wuhan opduikt daar waar het grootste en beste Chinese lab staat.
  Puur toeval natuurlijk.

  Maar goed zei ik dat ik het met alles eens was ? Ik had het er duidelijk bij vermeld. Je springt steeds weer in je zelfde conclusies. Wees nu eens een beetje open minded.

  Je hebt wel die video beelden gezien van die NL advies viroloog ?
  Die champagne zat te drinken en blij was met de besmettingen…
  en z.n vaccin verkoop. ?
  Die testen die 30-80% doen zijn ook zo lekker commercieel.

  Maar goed.
  Ik zal nog wat dingen uitwerken kijken wat jij als gestudeerd econoom daar van vind.

 20. Joep Meloen

  @ Ambulant,

  Waarom blijf je toch de hele tijd komen met de Aluhoedjes / conspiracy theoriën ?
  Waarom is het voor jou zo ontzettend moeilijk om gewoon de wetenschappelijke uitleg te volgen en te accepteren ? I.p.v. de wetenschappers te volgen en hun kennis op waarde in te schatten hecht jij alleen maar waarde aan idioten zonder opleiding, zonder kennis, maar die wel beschikken over een ongezonde hoeveelheid wantrouwen.

  Nee, je hoeft mij niet te geloven, maar je zou ook eens wat andere videos kunnen bekijken, bv eentje waar zeer duidelijk wordt uitgelegd WAT corona WEL is, hoe het zich nestelt in het lichaam, wat de gevolgen daarvan zijn en waarom corona dus geen gewoon griepje is.
  Ik weet dat je graag blijft schermen met cijfers over het aantal doden. Inmiddels zijn er bijna 18.500 doden door corona en dat op 417.000 bewezen besmettingen. Laat die besmetting voor de lol eens een factor 10 hoger zijn, maar dan nog zit je nu al bijna bij het aantal doden a.g.v. het griepvirus (22.000). Het grote verschil is het aantal besmettingen. Bij griep zijn dat er 36 miljoen, hier zit je maximaal op een kleine 4 miljoen.
  Hoe je het ook wilt wenden of keren, corona is een stuk gevaarlijker dan een griepvirus en de overvolle (lees: overbelaste) ziekenhuizen in Italië, Spanje, Frankrijk en zelfs Nederland zijn er het bewijs van.

  Dat het aantal doden per dag in Italië nu langzaam wat achteruit gaat heeft alleen te maken met de drastische maatregelen van de regering oftewel iedereen verplicht thuis. Daardoor neemt het aantal besmettingen af, dus ook het aantal zieken en krijgen de ziekenhuizen lucht om op adem te komen.

  Dus doe je zelf een lol, hou op met het geloven van allerlei onzin, neem eens de tijd en luister eens naar een specialist op dit gebied. Hij kan het je haarfijn uitleggen. En wellicht dat ook jij dan snapt wat het nu werkelijk is.

  In deze video wordt tot in detail uitgelegd wat corona is, hoe het werkt en wat de gevolgen zijn.
  https://www.youtube.com/watch?v=PWzbArPgo-o

  In deze video krijg je dan te zien hoe een mogelijk medicijn of vaccin zou moeten werken.
  https://www.youtube.com/watch?v=rdoN_XsHWBI&t=69s

  En ja, ben je ook een uurtje bezig, maar dan heb je wel wat geleerd oftewel je tijd nuttig besteed. In ieder geval heb je dan geen tijd verspild aan iemand die zich ‘documentairemaker’ noemt, maar in feite gewoon een conspiracy theorist is.
  In het dagelijks leven is zij namelijk ‘graancirkelonderzoeker’ en reisleider. Niet echt de kwalificaties die je nodig hebt voor het maken van een goede wetenschappelijke analyse.

 21. @Roberto NL zwemt momenteel niet echt meer in het geld. De opgepotte centjes gaan nu – terecht – naar kleine en grote bedrijven. Alles heeft gevolgen voor de staatsschuld die flink zal stijgen. Maar heb begrepen dat het EU Parlement de gemaakte afspraken in de huidige situatie enigszins zal laten varen .
  Mocht C kunnen lenen tegen hele lage rente hoop ik dat het parlement daar zware eisen aan gaat stellen.
  Die clowns hier kunnen niet maar blijven graaien. Het is zo’n incapable ship of fools die ik niet eens binnen mijn bedrijf zou willen hebben.

 22. Janet Ossebaard documentaire

  https://www.youtube.com/watch?v=C2kA73RWPDs

  https://www.youtube.com/watch?v=6kn9yqs31tc

  https://www.youtube.com/watch?v=5aWkCtyPM9s&feature=youtu.be

  Ik zeg niet dat ik alles geloof maar het zijn wel wat dingen op een rijtje.
  En als je toch niks te doen hebt ben je wwr een uurtje verder.

 23. Joep Meloen

  De maatregelen die ik zie hebben vooral invloed op de inkomstenkant van de overheid oftewel er zal veel minder belasting binnen komen en dat heeft tot gevolg dat de beschikbare middelen zullen worden uitgeput.

  Een gebalanceerde hulpaanvraag had ook gekeken naar het verminderen van de uitgaven en loonmatiging voor alle ambtenaren, politici en werknemers van overheids NV’s.
  De overheid zal het geld in de toekomst zeer hard nodig hebben en dan kun je niet eisen dat er niets wordt ingeleverd.

  Mochten deze clowns zelf niet op het idee komen dan hoop ik dat Nederland dit als eis gaat stellen. Daarna zal er strikte controle moeten komen op de uitgave van dit geld, want dat er gestolen gaat worden is gewoon een gegeven.
  Solidariteit bestaat hier niet op het eiland, niet wanneer het gaat om delen van het leed, wel wanneer het gaat om delen van de gestolen waar.

 24. Ca 10% van het bedragje dat door de gokpijplijn loopt. Dus groepje soepje tijd voor actie

 25. Abraham Mossel

  Er is nog geen een persoon waarvan bekend is dat die echt corona-virus heeft en het is te hopen dat het zo blijft, maar ik denk van niet, ook hier op de crim zal de pleuris uit breken, ondanks dat geef ik dan ook Nederland het advies om het geld waarom word gevraagd 930 miljoen p m door de grootste $$ graai maaiers van het dorre eiland zelf onder controle houden en de graaiers geen kans geven om weer te gaan stelen zoals Gerrit de Raaf & Co hebben gedaan, en daarom is de pot nu leeg. Er is vanaf 1919 t/m nu het geld gejat wat we nu te kort komen om de eerste maanden door te komen. Bij mij in de buurt lopen nu al gezinnen die amper te eten hebben. Bedankt Gerrit de Raaf jij komt niks aan eten te kort in het gevang twee brood maaltijden per dag en een keer warm eten met een stuk vlees.

 26. @brian het was een motie van de PVV wat het wat “getint” maakt, maar daar door niet minder waar. Het eigenaardige is dat een hoop namen van toen nu ook nog actueel zijn. Hetzij de personen zelf of die van hun familie. Wat voor mij aanleiding was om ze het stempel “kaste” te geven. Die kaste wordt steeds weer herkozen. Blijkbaar is het electoraat enorm vergevingsgezind. De kaste is er veel aangelegen om duidelijk te maken dat zij helemaal van ons zijn en zolang het electoraat dat slikt kunnen ze alles en veranderd er niets. Voor 1 miljard zou Nederland nu de bezem er door halen. Moeten ze wel wat aan het kies systeem doen anders zijn ze zo weer terug. Maak een verse start en maak een open en transparant systeem met effectief controle systeem. En misschien gaat het dan nog wat worden

 27. [email protected] Roberto. Anders verdwijnt het als sneeuw voor de zon. Trouwens ik verwacht ook niet dat Nederland Cur zomaar 900 miljoen gaat geven.

 28. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-31506-2.html

  Uit de diverse krantenberichten komt een sfeer waarin verschillende vormen van corruptie op Curacao een rol te spelen. Zoals:

  – Nepotisme en vriendjespolitiek. Vrienden of familie om niet of tegen geld, beloften of waren, aantrekkelijke baantjes te verschaffen.

  – De eenvoudige platte vorm van steekpenningen

  – Eenvoudige zelfverrijking

  – Handel en oplichting in onroerend goed.

  – Kopen van stemmen.

  – Grof misbruik van gezag.

  Dit is van 2008. Triest dat we 12 jaar later niets zijn opgeschoten.

 29. En Stella van Rijn weer gewoon koffiedame is.

 30. NL zou geen cent moeten geven voordat strafbladen, dansleraren en dj’s uit de Staten verwijderd zijn en de salarissen van Franklin Sluis, Philip Martis cs tot normaal niveau zijn verlaagd en Stephen Capella in de gevangenis zit.

 31. ….”Wellicht kan Yamil Lasten de helft van zijn salaris schenken? 1.5 miljoen per jaar toch”………..
  zegt @Brian.

  Daarvoor heb je echte leiders nodig. Leiders die meer geven om het welzijn van de burgers, dan het welzijn van hun bankrekening.

 32. En ondertussen betalen we miljoenen per maand aan salarissen voor de Isla.

  Wellicht kan Yamil Lasten de helft van zijn salaris schenken? 1.5 miljoen per jaar toch

 33. ……..”Klopt zoals Simon Sinek inderdaad stelt “leaders eat last” maar dat zul je op Curacao onze “leiders” nooit zien doen”…….zegt @CR

  Nu hebben ze een kans om te laten zien dat het ook anders kan, en het wél te doen.
  Voordat ze anderen vragen om offers te brengen, zullen ze hopelijk het leiderschap kunnen opbrengen om zélf het eerste ( symbolische) offer te brengen…., voordat ze de rest om een offer vragen.

  Dat geldt ook voor Minister President Rhuggenaat

  Toon aan dat u een echte leider bent.
  Voordat u anderen vraagt om een offer te brengen,geeft u het goede voorbeeld, geef de juiste toon aan daar aan de top, en brengt u zelf het eerste offer, door 10-25% van uw minister salaris op te offeren voor de burgers die door dit virus financieel het hardst uit het veld geslagen zijn.

  Dat is wat echte leiders zouden doen, en een echte leider die bent u toch?

 34. Curacao revisited

  “Toon het leiderschap dat je van een miljoenendirecteur zou verwachten!”
  Klopt zoals Simon Sinek inderdaad stelt “leaders eat last” maar dat zul je op Curacao onze “leiders” nooit zien doen:

 35. …….”Curaçao heeft, zolang de coronacrisis voortduurt, 125 tot 155 miljoen gulden per maand aan aanvullende financiële ondersteuning , aldus José Jardim.

  Maar dan hopelijk niet voor de betaling van de “volle” miljoenensalarissen van meneer Jardim & mevrouw Lasten , Meneer Martis, meneer Lasten, en meneer Sluis..

  Ga eerst maar eens lekker korten op die miljoenensalarissen van al die staats NV directeuren, in deze tijden van recessie en krimp.

  Toon eens de moed die je van een bankpresident mag verwachten. Laat zien dat je als leider als eerste het offer brengt, zoals een gastheer als laatste opschept, en een kapitein als laatst het schip verlaat.

  Toon het leiderschap dat je van een miljoenendirecteur zou verwachten!

 36. Ach nee, 930 miljoen????????????????? Da’s te weinig jongeman. Vraag maar 999 miljoen en 99 centjes. Nederland zwemt in het geld. Maar………………en nu komt het, maar…………………………maar……………………….mét toezicht over het geleende geld. Want de “aasgieren”, de “zakken vullertjes” (hun namen worden zelfs genoemd) wrijven al in hun handjes.

 37. Curacao revisited

  “waardoor tijdelijk niet aan de begrotingsnormen hoeft te worden voldaan”
  is dit een ironische opmerking van het AD?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *