28 C
Willemstad
• woensdag 29 november 2023

Extra | Journaal 27 november 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States

El Capitan shooters in Pointe Blanche after extradition from the United States PHILIPSBURG—Dante Ottley and Stevevanus Richardson, known as the El Capitan shooters, and as fugitives after...

NTR | Ambulans Deseo vervult laatste wensen: ‘Nog één keer op de pontjesbrug’

Eva Breukink Een laatste ritje over het eiland, nog een keer op de pontjesbrug staan of weer even thuis in je eigen bed liggen.   Dankzij stichting Ambulans Deseo...

PBC | Wapen uitgeleend aan moordenaar Boechi: 12 maanden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De rechtbank in Willemstad heeft de 45-jarige D. Gabriel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden wegens wapenbezit. Het betreffende wapen zou gebruikt zijn...

PBC | Lichte stijging kamerbezetting en hotelinkomsten op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De toeristische sector op Curaçao heeft in oktober 2023 een positieve trend laten zien met een lichte stijging in het aantal toeristen dat een...

PBC | HAL Holding verruilt Curaçao voor Rotterdam

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belegger HAL Holding is van plan zijn hoofdkantoor van Curaçao naar Rotterdam te verhuizen. De grootaandeelhouder van Coolblue en eigenaar van bedrijven als Boskalis,...
- Advertisement -spot_img

AD | 11e Marathon in 2018 voor Pieter Hofmann

HomeMediaAD | 11e Marathon in 2018 voor Pieter Hofmann
Tijdens de KLM Curaçao Marathon werd de oud-journalist van Curacao aangemoedigd door velen

Willemstad – Pieter Hofmann is deze maand voor even terug op Curaçao. Hij kwam vorige week aan. Niet om even vakantie te houden, maar om de KLM Curaçao Marathon te lopen.

Het was alweer zijn 11e (!) dit jaar. Wie doet hem dat na? Hofmann loopt inmiddels op zijn tandvlees, maar hij moet en zal zijn missie volbrengen: 12 marathons in één jaar tijd.

,,Het was weer zwaar”, zegt hij een uur na zijn topprestatie, met een zucht van opluchting en blijdschap. ,,Ik ben 30e geworden in een tijd van 4 uur en 14 minuten. Twee keer de Julianaburg was heftig, moet ik zeggen. Tegen het einde van de tweede ronde had ik het zwaar in de Penstraat en Pietermaai. Moest ik even wandelen en drinken. Daarna weer verder. Op 41,5 kilometer werd ik afgesneden door een auto waarvan de bestuurder bij de waterpost om een flesje water vroeg, dat was wel bizar. Maar goed, we hebben het weer gered. Nog één te gaan.”

Hofmann loopt in 2018 om een wel heel speciale reden maar liefst 12 marathons, van elk 42,195 kilometer dus. ,,Ik doe dat in het kader van mijn actie ‘Hardlopen tegen Huntington’”, vertelt hij. ,,Om aandacht te vragen voor de ziekte van Huntington en geld op te halen voor onderzoek.”

De ziekte van Huntington is een mensonterende, dodelijke en dominant erfelijke ziekte die hele families al generaties lang teistert. ,,Het is grofweg een kruising tussen ALS, Parkinson en Alzheimer, meestal aangevuld met psychiatrische symptomen”, weet Hofmann maar al te goed, want de ziekte komt voor in zijn familie. ,,Mijn vader heeft het en zodoende heeft het ook mijn levensverhaal voor een deel getekend”, knikt hij.

,,In Nederland zijn er ongeveer 10.000 mensen die de symptomen hebben, het gen dragen of 50 procent risico lopen om later ziek te worden. Behandelingen of medicijnen zijn er niet. Bijkomend aspect is dat er een taboe op de ziekte rust omdat je het door de erfelijkheid van de ziekte nooit alleen over jezelf hebt, maar direct ook de privacy van familieleden raakt.”

Hofmann hoopt dat mensen doneren om hem te belonen voor zijn prestaties. ,,De opbrengst van mijn actie gaat volledig naar het Campagneteam Huntington (CTH). Het CTH wil 4 miljoen euro inzamelen om onderzoek naar medicijnen te financieren. De teller staat nu op pakweg de helft. Einddoel is om Huntington binnen tien jaar geneesbaar te maken.”

Tijdens de KLM Curaçao Marathon werd Hofmann aangemoedigd door velen. ,,Vooral in de stad waren er ondanks het vroege uur aardig wat mensen op de been”, vertelt hij. ,,Daar stond ook veel schoonfamilie en vrienden. We hadden op Curaçao een gezamenlijke vriend die aan de ziekte is overleden, dus zij vinden het heel tof dat ik dit doe en wilden er per se bij zijn.”

Mensen die Hofmann willen steunen in zijn niet aflatende strijd kunnen onder vermelding van ‘Pieter Hofmann’ een bedrag overmaken via de website www.campagneteamhuntington.nl via de doneerpagina. Curaçaoënaars kunnen ook gebruik maken van een rekening die nabestaanden van een Huntington-slachtoffer hebben geopend: MCB 29110403, ten name van Ziekte Waarover Niemand Praat.

Over precies 20 dagen loopt hij zijn twaalfde marathon, op zondag 16 december 2018 in Spijkenisse. ,,Dan neem ik even een pauze”, zegt Hofmann met een glimlach van oor tot oor. ,,In februari wordt namelijk onze dochter geboren!”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Ik moet eerlijk zijn, als ik de foto zie lijkt het net de Marathon van Amsterdam of de Dam tot Dam loop. Er valt geen enkele zwarte YDK te zien. Is het omdat ze lui zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties