25.9 C
Willemstad
• vrijdag 24 maart 2023

NOS | Aanklacht tegen Trump over zwijggeld lijkt vandaag niet te komen

Een mogelijke aanklacht tegen de Amerikaanse oud-president Donald Trump laat op zich wachten. Een speciale jury in New York, die zich over zijn zaak buigt, komt vandaag...

Democracy now! | Wednesday, March 22, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

NTR | ‘Caribische studenten willen eerlijke kansen voor medische studies’

Melissa Stamper Voor Caribische studenten die Geneeskunde, Tandheelkunde, Farmacie of Klinische Technologie willen studeren, is het ‘bijna onmogelijk’ om toegelaten te worden tot deze studies. Dat is erger...

CC | Could a digital Caribbean guilder improve financial inclusion in Curaçao & Sint Maarten?

WILLEMSTAD - Around the world, more than 60 central banks actively research the possibilities of a Central Bank Digital Currency (CBDC) as a digital form of cash...

CC | SER Curaçao advises on renewed gaming bill

WILLEMSTAD - The Social and Economic Council (SER) of Curaçao issued today its advice to the Minister of Finance on the renewed version of the draft National...

DH | Brison says he will never solicit anyone on social media that’s not his for illicit purposes

PHILIPSBURG--“It was a shocking moment for me,” United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Rolando Brison said on Wednesday as he addressed his recent detention on...
- Advertentie -

Acties bonden on hold

 

Overheid en vakbonden bereiken akkoord om pensioenwet te bespreken

Willemstad – De vakbonden zullen voorlopig geen acties uitvoeren en wachten op het Georganiseerd Overleg Ambtenarenzaken (GOA) dat over een week zal plaatsvinden.

Dit is gisteravond besloten na een vergadering tussen minister-president Daniel Hodge, minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Etienne van der Horst en de verschillende vakbondsleiders.
In dit overleg zal de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar worden besproken. De vakbonden Abvo, STrAF, SAP, Sitek, STSK, Curatca en BTG, besloten gisterochtend tot een ‘informatieactie’.
Hierbij werden de AOVaanpassing en de gevolgen daarvan voor de ambtenaren besproken.
De leden uitten kritiek op de regering en op Van der Horst die de AOV niet eerst besprak in het GOA.
Tevens wees Wendy Calmes, voorzitter van de Abvo, erop dat de bonden vasthouden aan het sociaal statuut, waarin de arbeidsomstandigheden tot 2015 zijn vastgelegd. Calmes toonde zich tevreden na afloop van het overleg.

,,Naar mijn mening was het een heel goede vergadering”

, reageerde hij na afloop van de vergadering.

Behandeling van de verhoging van de pensioenleeftijd was al lange tijd een eis van de vakbonden die ambtenaren vertegenwoordigen.
Minister Van der Horst stelde vorige week echter in de Staten, waarbij de behandeling van de leeftijdsverhoging werd besproken, dat behandeling in het GOA helemaal niet nodig was, omdat de wijziging van de pensioenleeftijd niet alleen betrekking heeft op ambtenaren, maar geldt voor de hele bevolking.

,,Maar”

, zo laat de minister desgevraagd weten,

,,we zijn altijd bereid geweest om te praten over de effecten van de doorvoering van de AOV.”

Volgens Van der Horst hebben de vakbonden alle punten die ze tijdens de vergadering gisterochtend bespraken met hun leden, naar voren gebracht.

,,Ze hebben ons verteld over de onrust die er heerst. Wij, op onze beurt, hebben onze ongerustheid laten blijken over de financiële situatie van het eiland.
Zij hebben gevraagd of we begrip wilden tonen voor hun situatie en wij hebben gevraagd aan de vakbonden of zij ook begrip willen hebben voor onze situatie”

, lichtte de minister toe.

Vakbondsleider Darius ‘Lio’ Plantijn van Sitek sluit zich aan bij de Abvovoorzitter; ook hij concludeert dat het een goed overleg is geweest.

,,We hebben alle punten besproken die ’s ochtends aan de orde zijn gekomen. Ik wil alsnog alle leden bedanken die ’s ochtends op de vergadering zijn gekomen.”

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  • Gemarkeerd als
  • AOV

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -