30 C
Willemstad
• zaterdag 25 september 2021 11:25

Laatste reacties

- Advertentie -

Actie van Isla-vakbonden

advocaat-IslaWillemstad – De vakbonden APRI en PWFC – die de werknemers van Isla vertegenwoordigen – houden vanochtend om acht uur overleg onder werktijd met de leden. Dat verklaarde Cornelio Bouis van APRI gistermiddag. Het overleg vindt plaats in het SSK-gebouw en daarvoor zijn alle leden van de vakbonden uitgenodigd.

Advertentie

- Advertentie -

APRI vertegenwoordigt bijna 500 leden, PWFC zo’n 1.000 leden.
De vakbonden willen iemand afvaardigen voor de commissie die met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA gaat praten over de toekomst van de Isla-raffinaderij.

,,Het is een principekwestie, we willen iemand in die commissie hebben, omdat wij het probleem als eerste voelen als de Isla zou gaan sluiten”, aldus Bouis.

Tot gistermiddag vier uur was aan premier Ivar Asjes een ultimatum gesteld, maar er kwam geen enkele reactie.

,,We hebben zelf meerdere keren geprobeerd te bellen, maar er is geen contact geweest. Ik was misschien een beetje te positief maar hoopte dat er een poging zou zijn geweest om te praten. Maar we houden alle opties open, ook die van praten. Onze telefoons staan aan, we zijn willing om te praten tot welk moment dan ook.”

Begin van de avond kwam er alsnog een reactie van de regering.
In een brief, ondertekend door minister-president Ivar Asjes, worden opnieuw de redenen opgesomd waarom de regering niet ingaat op het verzoek van de vakbonden.
Onder meer wordt er gesproken over belangenverstrengeling, stelt Bouis, maar hij gaf gisteravond laat aan de brief eerst goed te willen lezen.

,,Wel eindigt hij de brief met de opmerking dat indien gewenst de premier bereid is om in een persoonlijk onderhoud zijn standpunt toe te lichten.”

Deze ochtend zullen de laatste ontwikkelingen met de leden besproken worden en alle opties doorlopen worden.
Welke opties er zijn, daar wil Bouis niet op vooruitlopen. Bouis zegt niets van het probleem te begrijpen dat de overheid stelt, namelijk dat er belangenverstrengeling zou zijn.
Op 22 augustus heeft het parlement unaniem ingestemd met de modernisering van de raffinaderij. Daarbij kwam ook het besluit om een commissie te installeren, met daarin vertegenwoordigers van alle ministeries, die met PdVSA zal onderhandelen.
Drie tot vier weken geleden hebben de vakbonden een gesprek gehad met Asjes waarbij zij hebben aangegeven ook een vertegenwoordiger in de commissie te willen omdat het belangrijk is dat er rekening wordt gehouden met de werknemers.

- Advertisement -

Overleg moet op politiek niveau
Statenlid Sherwin Leonora van coalitiepartij Pueblo Soberano stelt dat de onderhandelingen die de commissie met PdVSA zal gaan voeren over de toekomst van de Isla-raffinaderij, een politieke aangelegenheid zijn.

,,PWFC moet weten dat door een ultimatum te stellen onze positie in gevaar wordt gebracht voor de politieke contacten. Na het politieke contact zal het multidisciplinaire team zich over de onderhandelingen buigen, waarna de onderhandelingen over details zullen plaatsvinden. Angelo Meyer (van PWFC, red.) wil een deel van de taart terwijl er nog geen deeg is.”

Statenlid Hensley Koeiman van oppositiepartij MAN laat weten dat bij zaken van zo’n groot belang de directbetrokkenen deel moeten nemen aan het proces.

,,Een advies aan de regering is om een vertegenwoordiger van de vakbonden in te lijven die de sector kent en die eerder onderhandeld heeft in deze wereld.”

Koeiman stelt dat het erop lijkt dat de regering van grote en kleine dingen een probleem maakt, in plaats van rust in de gemeenschap te zoeken.

Advertentie

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Deze regering (Asjes en consorten) gaan niets maar dan ook niets doen aan de Isla problematiek. De gezondheid van de mensen onder de rook interesseerd ze gewoon niets en Uncle Ben zwijgt in alle talen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Twee Curaçaoenaars onder acht smokkelaars

Onder de acht drugssmokkelaars die dinsdag op zee werden aangehouden, zaten ook twee Curaçaoënaars. Een groep van zes Venezolanen waagde de oversteek met een grote hoeveelheid drugs....

ParadiseFM | Meteo zet Curaçao op code geel wegens extreme hitte

De Meteorologische Dienst Curaçao (Meteo) heeft vrijdag een code geel afgegeven in verband met extreme hitte. Meteo raadt aan zoveel mogelijk binnen te blijven, voldoende water te...

ParadiseFM | Alweer een dode door corona, aantal doden stijgt naar 159

Er is weer iemand overleden aan de gevolgen van Covid-19. Zo blijkt uit de coronacijfers van vrijdag. Daarmee staat het aantal mensen dat op Curaçao aan de...

CC | Resistance to controversial dispute law has surprised Knops

THE HAGUE - The resistance of the parliaments of Curacao, Aruba and Sint Maarten against the draft Consensus Kingdom Act on Kingdom Disputes has surprised Undersecretary Raymond...

DH | Sam is now a hurricane

Sam is now a hurricane, rapid intensification forecast to continue. Hurricane Sam Advisory Number 7. NWS National Hurricane Center Miami FL AL182021 500...

AntilliaansDagblad | RMR: Sint Maarten voldoet voldoende

7e Tranche spoedig door Nederland overgemaakt Philipsburg - Sint Maarten ontvangt binnenkort de zevende tranche liquiditeitssteun van Nederland. De Rijksministerraad (RMR) heeft hier vrijdagochtend groen licht voor gegeven. Het...
- Advertentie -