30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Actie van Isla-vakbonden

HomeMediaActie van Isla-vakbonden

advocaat-IslaWillemstad – De vakbonden APRI en PWFC – die de werknemers van Isla vertegenwoordigen – houden vanochtend om acht uur overleg onder werktijd met de leden. Dat verklaarde Cornelio Bouis van APRI gistermiddag. Het overleg vindt plaats in het SSK-gebouw en daarvoor zijn alle leden van de vakbonden uitgenodigd.

Advertentie

APRI vertegenwoordigt bijna 500 leden, PWFC zo’n 1.000 leden.
De vakbonden willen iemand afvaardigen voor de commissie die met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA gaat praten over de toekomst van de Isla-raffinaderij.

,,Het is een principekwestie, we willen iemand in die commissie hebben, omdat wij het probleem als eerste voelen als de Isla zou gaan sluiten”, aldus Bouis.

Tot gistermiddag vier uur was aan premier Ivar Asjes een ultimatum gesteld, maar er kwam geen enkele reactie.

,,We hebben zelf meerdere keren geprobeerd te bellen, maar er is geen contact geweest. Ik was misschien een beetje te positief maar hoopte dat er een poging zou zijn geweest om te praten. Maar we houden alle opties open, ook die van praten. Onze telefoons staan aan, we zijn willing om te praten tot welk moment dan ook.”

Begin van de avond kwam er alsnog een reactie van de regering.
In een brief, ondertekend door minister-president Ivar Asjes, worden opnieuw de redenen opgesomd waarom de regering niet ingaat op het verzoek van de vakbonden.
Onder meer wordt er gesproken over belangenverstrengeling, stelt Bouis, maar hij gaf gisteravond laat aan de brief eerst goed te willen lezen.

,,Wel eindigt hij de brief met de opmerking dat indien gewenst de premier bereid is om in een persoonlijk onderhoud zijn standpunt toe te lichten.”

Deze ochtend zullen de laatste ontwikkelingen met de leden besproken worden en alle opties doorlopen worden.
Welke opties er zijn, daar wil Bouis niet op vooruitlopen. Bouis zegt niets van het probleem te begrijpen dat de overheid stelt, namelijk dat er belangenverstrengeling zou zijn.
Op 22 augustus heeft het parlement unaniem ingestemd met de modernisering van de raffinaderij. Daarbij kwam ook het besluit om een commissie te installeren, met daarin vertegenwoordigers van alle ministeries, die met PdVSA zal onderhandelen.
Drie tot vier weken geleden hebben de vakbonden een gesprek gehad met Asjes waarbij zij hebben aangegeven ook een vertegenwoordiger in de commissie te willen omdat het belangrijk is dat er rekening wordt gehouden met de werknemers.

Overleg moet op politiek niveau
Statenlid Sherwin Leonora van coalitiepartij Pueblo Soberano stelt dat de onderhandelingen die de commissie met PdVSA zal gaan voeren over de toekomst van de Isla-raffinaderij, een politieke aangelegenheid zijn.

,,PWFC moet weten dat door een ultimatum te stellen onze positie in gevaar wordt gebracht voor de politieke contacten. Na het politieke contact zal het multidisciplinaire team zich over de onderhandelingen buigen, waarna de onderhandelingen over details zullen plaatsvinden. Angelo Meyer (van PWFC, red.) wil een deel van de taart terwijl er nog geen deeg is.”

Statenlid Hensley Koeiman van oppositiepartij MAN laat weten dat bij zaken van zo’n groot belang de directbetrokkenen deel moeten nemen aan het proces.

,,Een advies aan de regering is om een vertegenwoordiger van de vakbonden in te lijven die de sector kent en die eerder onderhandeld heeft in deze wereld.”

Koeiman stelt dat het erop lijkt dat de regering van grote en kleine dingen een probleem maakt, in plaats van rust in de gemeenschap te zoeken.

Advertentie

To Top

Dit artikel is geplaatst in
  1. Deze regering (Asjes en consorten) gaan niets maar dan ook niets doen aan de Isla problematiek. De gezondheid van de mensen onder de rook interesseerd ze gewoon niets en Uncle Ben zwijgt in alle talen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties