28 C
Willemstad
• maandag 27 september 2021 06:37

Laatste reacties

- Advertentie -

Achterstallig onderhoud kennis Sehos-personeel

4,5 miljoen extra nodig bij transitieplan

sehos-logoWILLEMSTAD — Volgens de regering is het duidelijk geworden dat er sprake is van fors ‘achterstallig onderhoud’ ten aanzien van het vakinhoudelijke kennisniveau van het huidige Sehos-personeel.

“In het transitieplan voor de bouw van een nieuw ziekenhuis is daarom een onvermijdelijke inhaalslag opgenomen.”

Dat stelt minister van Justitie José Jardim in de algemene beschouwingen van de eerste begrotingswijzing voor 2014.

Circa de helft van de geraamde trainings- en opleidingsuren wordt besteed aan het op niveau brengen van vakinhoudelijke kennis.
Dit vertegenwoordigt een additioneel bedrag van circa 4,5 miljoen gulden.
Deze additionele kostenposten hebben een negatief effect op de business case, omdat extra rente- en (gedeeltelijk) aflossingslasten ontstaan, zegt de minister.
De volledige kapitaalbehoefte ten behoeve van de bouw van het nieuwe ziekenhuis (direct en omgeving) bedraagt circa 436 miljoen gulden.
Dit is inclusief 2 miljoen voor onvoorziene kosten.
In de afgelopen maanden is volgens Jardim een duidelijker beeld ontstaan van twee kostenposten die voorwaardelijk zijn om tot een nieuw ziekenhuis te komen.
Het gaat om de kosten van de grond en de benodigde daarmee samenhangende werkzaamheden en de kosten voor de transitie van St. Elisabeth Hospitaal (Sehos) naar het nieuwe ziekenhuis. De transitiekosten werden aanvankelijk geschat op circa 15 miljoen gulden.

- Advertentie -

100 procent
In de landsverordening tot wijziging van de landsverordening vaststelling van de begroting van Curaçao voor het dienstjaar 2014 wordt onder meer de verhoging van de financiering van het nieuwe ziekenhuis meerjarig geregeld.
Anders dan verondersteld was in de begroting 2014 zal de overheid voor 100 procent een beroep doen op de kapitaalmarkt ter financiering van het nieuwe ziekenhuis.

Voorts heeft de Regering ervoor gekozen de financiering van de bouw van het nieuwe ziekenhuis integraal in 2014 te regelen teneinde de huidige lage rentes veilig te stellen. Daarnaast zal de looptijd van de lening gedifferentieerd worden teneinde de leningkosten te minimaliseren”, aldus Jardim.

Vanwege de verplaatsing van het ziekenhuis naar Otrobanda zijn de noodzakelijke aanpassingen gedaan aan de business case.
Allereerst werden de investeringsbedragen aangepast aan de nieuwe locatie.
Voorts werd de bouwrente gekapitaliseerd; aanvankelijk zou de bouwrente door de overheid worden betaald. Verder werd uitgegaan van een financiering van 30 procent privaat geld en 70 procent via een obligatielening.

De overheid heeft intussen besloten het nieuwe ziekenhuis volledig met een obligatielening te financieren. Het ziekenhuis profiteert hierdoor van een lager rentepercentage van 2,85. Een lager rentepercentage leidt tot minder rentelasten. Deze aanpassing heeft een positief effect op de business case.”

De gewijzigde business case, zoals getoetst door overheidsaccountant Soab in oktober 2013, ging ervan uit dat in 2014 40 procent van de bouwsom geïnvesteerd zou worden, in 2015 30 procent en in 2016 30 procent.
De bouwinvesteringen zijn inmiddels in afstemming met het consortium aangepast aan de realiteit.

Hierdoor valt de gekapitaliseerde bouwrente iets lager uit dan eerder geraamd. Deze aanpassing heeft een positief effect op de business case.”

Naschrift

- Advertisement -

Het Agentschap Nederlandse Thesaurie van het Nederlandse ministerie van Financiën heeft tegen een hogere koers van 101,20 procent ingeschreven op de emissie van een obligatielening door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten ten behoeve van het land Curaçao. Hierdoor komt de effectieve rente uit op 2,39 procent.
Dat is lager dan de effectieve rente van 2,45 procent die door CBCS is bepaald bij de emissie.
Het agentschap schreef in voor een totaalbedrag van 247.035,000 gulden.
Met de emissie wil de regering 250 miljoen krijgen voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis in Otrobanda.
Het publiek heeft tot morgenochtend 10 uur de tijd om in te schrijven op de lening.

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -