30 C
Willemstad
• vrijdag 30 september 2022

Extra | Journaal 30 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, September 29, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 29 september 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertentie -

PBC | Ex-politieman Mariano vrijgesproken voor drugsroof van 600 kilo

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Voormalig politieambtenaar Mariens Mariano is vrijgesproken voor zijn hoofdrol in Rio Canario-drugsroof. De zaak met de naam Inex 2.0 draait om 600 kilo cocaïne...

Josimar | 1xBet – more than a betting operator

By Andy Brown and Steve Menary Russian-owned betting company 1XBet has been declared bankrupt and owes millions. Yet it still operates, using porn stars to attract punters, and...

Democracy now! | Wednesday, September 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | ‘Nederland moet terughoudend zijn in kritiek Caribisch asielbeleid’

De Nederlandse staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg bezoekt Curaçao en Aruba in verband met de opvang van asielzoekers en andere migranten. Dat meldt Caribisch Netwerk. Van...

Accountancy | KPMG schikt met OM Curaçao in witwaszaak

The Cymbal/Troya zaak | Beeld Financieel Dagblad

Het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao heeft een schikking van 38.000 euro  getroffen met KPMG in de witwaszaak die draait om de Caribean Distributors Group NV (CDG).

Daarnaast is een voorwaardelijke boete van 88.000 euro overeengekomen voor KPMG of haar rechtsopvolgster. De accountant heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan medeplegen van valsheid in geschrifte en het doen van onjuiste belastingaangiftes.

KPMG Curaçao stelde van 2004 tot 2009 de jaarrekeningen op van CDG. Dat bedrijf vervult een belangrijke rol in de zaken Cymbal en Troja, waarbij verschillende personen worden vervolgd omdat zij verdacht worden van witwassen door middel van het zogenaamde dollarswipen of dollartoerisme, meldt de website koninkrijksrelaties.nu. Door middel van ongeveer 1 miljoen transacties met creditcards is aan vooral Venezolaanse toeristen gedurende de jaren 2004-2014 in totaal 320 miljoen dollar contant geld uitbetaald. Die transacties werden in de boeken van CDG verhuld als aankopen van kleding of medicijnen. In het onderzoek Turquoise onderzoekt het OM samen met het Team Bestrijding Ondermijning (TBO) de rol die accountants en belastingadviseurs hebben gespeeld in het faciliteren van deze activiteiten.

ING

De witwaspraktijken van CDG  zijn volgens de Telegraaf – samen met de activiteiten van enkele andere ING-bankklanten – de aanleiding geweest voor de schikking van 775 miljoen euro die ING in september vorig jaar betaalde om strafvervolging af te kopen.

Jaarrekeningen

De door KPMG Curaçao samengestelde jaarrekeningen zouden een belangrijke rol hebben gehad bij het plegen van de strafbare feiten door de verdachten die nu vervolgd worden in de onderzoeken Cymbal en Troja.  Het OM verweet KPMG in de jaarrekeningen van CDG nooit melding te hebben gemaakt van de omvangrijke dollaractiviteiten van de onderneming, terwijl de accountant daar wel degelijk van op de hoogte was. Evenmin heeft KPMG bij het bedrijf ooit aangedrongen om het dollarwassen te vermelden in de jaarverslagen. Hiermee heeft KPMG zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het medeplegen van valsheid in geschrifte en is het medeplichtig aan het doen van onjuiste belastingaangiftes. Het OM stelt dat KPMG op deze manier haar poortwachtersfunctie ernstig verwaarloosd heeft, waardoor het bedrijf bovendien meer dan 1 miljoen euro te weinig belasting heeft betaald.

Laag bedrag

De schikking en het relatief lage bedrag daarvan vindt het OM gerechtvaardigd omdat KPMG Curaçao zelf onderzoek heeft gedaan, heeft meegewerkt met ander onderzoek en de feiten van jaren geleden dateren. De personen die bij KPMG direct verantwoordelijk zijn geweest voor wat door het OM en TBO wordt onderzocht zijn daar bovendien al langere tijd niet meer werkzaam.

Bron: Accountancyvanmorgen/koninkrijksrelaties.nu/Telegraaf

 

Artikel delen

3 reacties

 1. @ Loes. White Collar Crime wordt uitgevoerd door personen die een titel en positie hebben en eigenlijk de goede voorbeeld had moeten geven. Maar zoals altijd, de gretigheid voor geld en peer pressure in hun omgeving maakt hun allemaal Monsters.

 2. Walgelijk die criminelen v/d KPMG.Ik ben geen fan van G.Schotte (ook een criminele) maar daar is hij niets bij.Begrijp het nu hij heeft geen titel,white collar crime.

 3. Arjen Visser(zedendelinquent)
  Victor Bergisch (tuchtrechtelijk veroordeeld)
  Ralph Palm (zedendelinquent)
  Danny Zonneveld (tuchtrechtelijk veroordeeld)
  Gianni Schob (tuchtrechtelijk veroordeeld)
  Andre Delger (directiefraude)
  Henri Jourdain (ontslagen wegens directiefraude)
  Ralf Wieriks (vaktechnische fraude)
  Lindomar Scoop (miliedelinquent)

  Zomaar een greep uit de met een vork declarerende nietsnutten die het vak bij KPMG Curacao hebben geleerd.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -