Accountancy | Grapperhaus spreekt zich niet uit over minischikking KPMG

Heiko de Jong, de verantwoordelijke Hoofdofficier van Justitie | Persbureau Curacao

Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie spreekt geen oordeel uit over de minischikking van zo’n 38.000 euro die KPMG onlangs trof voor betrokkenheid bij het witwassen van ongeveer 322 miljoen dollar. Dat antwoord Grapperhaus op vragen van SP-Kamerlid Ronald van Raak. In zijn algemeenheid zegt de minister voor een strafrechtelijk aanpak te zijn van (het faciliteren van) witwassen, maar in dit concrete geval is het aan het OM Curaçao om daarover te beslissen.

KPMG kwam de boete overeen met het OM op Curaçao in verband met betrokkenheid bij de witwaszaak die draait om de Caribean Distributors Group NV (CDG).

Dat bedrijf vervult een belangrijke rol in de zaken Cymbal en Troja, waarbij verschillende personen worden vervolgd omdat zij verdacht worden van witwassen door middel van het zogenaamde dollarswipen of dollartoerisme. KPMG Curaçao stelde van 2004 tot 2009 de jaarrekeningen op van CDG. Eind januari werd een accountant van KPMG Curaçao vanwege zijn betrokkenheid ook al door de tuchtrechter in Zwolle op de vingers getikt.

‘KPMG faciliteerde verdachten Troja en Cymbal bij criminele activiteiten’

Van Raak wilde onder andere van de minister weten of hij kon uitleggen ‘waarom KPMG Accountancy Services BV op Curaçao is weggekomen met een boete van zo’n 38.000 euro voor betrokkenheid bij het witwassen van ongeveer 322 miljoen dollar’. Ook vroeg de SP’er zich af waarom niet is gewacht met de boete of schikking totdat de strafrechtelijke onderzoeken ‘Cymbal’ en ‘Troja’, waar KPMG bij is betrokken, zijn afgerond.

Voor strafrechtelijke aanpak van witwassen

Grapperhaus antwoord dat het ‘in dit geval aan het OM Curaçao is om te beslissen of in een individuele strafzaak tot vervolging van de verdachte wordt overgegaan en welke afdoeningsmodaliteit passend en geboden is. Het past mij als minister van Justitie en Veiligheid van Nederland niet om te treden in de oordeelsvorming van het OM Curaçao, dat onder verantwoordelijkheid van mijn ambtsgenoot van Curaçao valt. In zijn algemeenheid vind ik wel dat dient te worden voorzien in een strafrechtelijk aanpak daar waar er sprake is van (het faciliteren van) witwassen. Maar het is in dit concrete geval als gezegd aan het OM Curaçao om daarover te beslissen.’

‘KPMG faciliteerde verdachten Troja en Cymbal bij criminele activiteiten’

Uit een persbericht van het OM leidt Grapperhaus af dat het OM Curaçao heeft vastgesteld dat KPMG verdachten in de strafrechtelijke onderzoeken Troja en Cymbal heeft gefaciliteerd bij de criminele activiteiten waarvoor die verdachten nu worden vervolgd.

‘Financiële dienstverleners en accountants zoals KPMG AAS fungeren als poortwachter van de financiële sector en hebben een belangrijke rol in de signalering van witwassen, de financiering van terrorisme en ander maatschappelijk onbetamelijk gedrag. Het betreft hier echter organisaties die onder toezicht van de autoriteiten op Curaçao vallen en het is derhalve aan hen om te bepalen of KPMG AAS criminele activiteiten mede mogelijk heeft gemaakt.’

Bron: Accountancy Vanmorgen

Naschrift KKC

Tegen de Antilliaanse accountant van CPG heeft het OM in Nederland een tuchtprocedure aangespannen.

8 Reacties op “Accountancy | Grapperhaus spreekt zich niet uit over minischikking KPMG

 1. Maar welke auto rijdt de moeder van Stephen Capella?

 2. Jan, Lindomar Scoop rijdt inderdaad zeker geen Kia Picanto.

  Denk eerder aan een Kia Pikerie.

 3. @Trui, Pikera heeft wel jaren thuisgezeten en dik salaris ontvangen ondanks haar veroordeling en nu mag ze weer aan het werk.

 4. Heeft iemand een foto van de auto van Lindomar Scoop?

  Als ik de verhalen hoor is het geen Kia Picanto.

 5. Het is weer verdwenen in de broekzakken zeker.

 6. Bij KPMG Curacao is niets meer te halen.

  De daar achtergebleven partners Lindomar Scoop en Sanjay Lagerwal gaan failliet omdat ze zich duur als partner hebben ingekocht en dat geld nu kwijt zijn en EY deze arrogante patsertjes niet lust.

  Scoop en Lagerwal zijn stampvoetend en tierend in hun verder lege kolossale kantoorgebouw gezien nadat ze hoorden dat EY al hun klanten had overgenomen maar geen interesse had in deze twee blaaskaken.

  Misschien is er nog plaats voor hen bij de voormalige afvalbak van KPMG: Baker Tilly, waar accountants van het type Terry Hernandez het frauderen geleerd hebben.

  Baker Tilly. Naar hun frauderende patroonheilige ook wel Baker Tilly Pikerie genoemd.

 7. Tja, wordt de door witwassen verkregen criminele winst van KPMG hier door het OM voor de tweede keer wit gewassen? Of zou hier een beetje vers smeergeld aan te pas zijn gekomen? En vind je het dan heel gek dat deze rots door deze zaak met stip zal doorstijgen naar nummer 1 op de lijst van de meest door en door corrupte belastingparadijzen ter wereld?

 8. Het is ook in Nederland vaste praktijk dat de top die eindverantwoordelijk is om hierop toezicht te houden en eindverantwoordelijk is vrijuit gaat. Dat is geen toeval meer maar beleid.
  Kijk eens naar de recente zaak bij de ING op Zembla.
  https://www.npostart.nl/zembla/14-03-2019/BV_101392230

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *