29 C
Willemstad
• zaterdag 3 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

Abvo: ‘Werken voor de overheid steeds minder aantrekkelijk’

HomeMediaAbvo: ‘Werken voor de overheid steeds minder aantrekkelijk’

wendy calmesWILLEMSTAD — Het wordt steeds moeilijker om mensen te vinden die voor de overheid willen werken. Dit stelt Abvo-voorzitter Wendy Calmes. Volgens de voorzitter van de grootste vakbond voor overheidspersoneel wordt het steeds minder aantrekkelijk, vooral voor jongeren, om in overheidsdienst te treden.

Advertentie

Met zijn verklaringen reageert Calmes op de moeilijke tijden die ambtenaren op dit moment doormaken.
Hij constateert dat alleen idealisten nog voor de overheid willen werken.

Wat moet je zeggen. Velen willen na hun studie een baan vinden waarmee ze onder meer hun studieschuld kunnen afbetalen. Ze kiezen er dan niet voor om voor de overheid te gaan werken. Ze willen een baan zonder hoofdbrekens, met extra arbeidsvoorwaardern en minder druk. Dat is de realiteit waar de overheid op dit moment mee te maken heeft.”

Calmes constateert dat de maatregelen die de regering wil nemen om structureel op haar personeelskosten te bezuinigen, ook niet helpen om de indruk weg te nemen dat het steeds minder aantrekkelijk wordt om voor de overheid te gaan werken.
De minister belast met personeelszaken, Etienne van der Horst (Bestuur, Planning en Dienstverlening, Pais) stelt in een reactie dat de stelling van Calmes in strijd is met een onderzoek van enkele jaren terug.
Uit dit onderzoek bleek dat het topkader- personeel binnen de overheid niet tevreden was, maar dat lager opgeleiden wel te spreken waren over hun functioneren en werken bij de overheid.
Volgens Van der Horst is de situatie van ambtenaren de afgelopen jaren juist verbeterd. Hij grijpt hierbij terug naar de periode dat hij diensthoofd was van overheidsdienst Drov. Indertijd kon het gebeuren dat een topambtenaar jarenlang in dezelfde schaal bleef zitten en geen kans meer had om door te groeien.
In de afgelopen jaren is het hele schaalsysteem – aan de hand waarvan ambtenaren worden bezoldigd – aangepast, wat tot een significante vooruitgang voor ambtenaren heeft geleid.
Aan de andere kant geeft de minister toe dat de perceptie bij velen bestaat, vooral bij potentiële kandidaten voor een topfunctie binnen het overheidsapparaat, dat het niet leuk werken is bij de overheid.
Kandidaten zijn bevreesd voor grillen van politieke bestuurders en vrezen dat ze te allen tijde weggestuurd kunnen worden omdat hun acties de politieke leiders niet zinnen.
Dit blijkt uit evaluaties die de ministers heeft gekregen van wervingsbureaus.
Van der Horst stelt voorstander te zijn van een meer bedrijfsmatige benadering bij het overheidsapparaat. Dit is volgens hem vereist om het werken bij de overheid te verbeteren.

Efficiënter, effectiever en doelmatiger. Daar ben ik een voorstander van. Dat moet volgens mij mogelijk zijn. Maar als je zegt dat het niet aantrekkelijk is om voor de overheid te werken, dan houdt dat in dat je het wilt vergelijken met de privé-sector.
Maar dan moet je niet alleen naar de arbeidsvoorwaarden kijken.
In de privé-sector heb je bijvoorbeeld geen Landsverordening Materieel Ambtenarenrecht (LMA), wat de ambtenaar de nodige bescherming geeft.
Voor iedere kleine aanpassing die je wilt doorvoeren, moet je naar het wettelijk overlegorgaan Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA).”

De minister stelt in dit verband met belangstelling de ontwikkelingen in Nederland te volgen, waar minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA) af wil stappen van de speciale status voor ambtenaren.
Van der Horst wil zich niet inhoudelijk met deze discussie bemoeien, maar vraagt zich bijvoorbeeld wel af waarom overheid en ambtenaren op Curaçao geen cao kunnen uitonderhandelen, zoals andere werkgevers en werknemers op het eiland.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties