26 C
Willemstad
• vrijdag 16 april 2021 05:18

ParadiseFM | 49.000 toeristen bezochten Aruba in maart

Bijna 49.000 verblijfstoeristen bezochten Aruba in de maand maart. Dat heeft het Arubaanse toerismebureau gisteren bekend gemaakt. Daarvan waren ruim 43.000 toeristen afkomstig uit Noord-Amerika. De rest kwam...

NRC | Curaçao verlengt lockdown tot 30 april

Flori Hofman De lockdown op Curaçao wordt zeker tot 30 april verlengd. Dat heeft premier Eugene Rhuggenaath donderdag bekendgemaakt, meldt persbureau ANP. Daarmee zal de avondklok, die tussen...

NTR | Curaçao verlengt lockdown, omdat er geen andere optie is

Oscar van Dam WILLEMSTAD – ‘‘Een versoepeling van de corona maatregelen op Curaçao is op dit moment geen enkele optie. We hebben te maken met de Britse variant,...

DH | Invest in kingdom relations, Council of State reemphasises

THE HAGUE--Relations in the Dutch Kingdom require constant investment, the Council of State reemphasised in its 2020 annual report. The relationship of mutual respect between governments and...

AntilliaansDagblad | Maatregelen Bonaire voorzichtig afgeschaald

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna heeft tijdens de persconferentie van gisteren het risiconiveau verlaagd van niveau 6 naar niveau 5. Er is volgens Rijna verbetering opgetreden, maar hij...

AntilliaansDagblad | Perspectief politieplannen St. Maarten verdwijnt

Den Haag - Waar de voortgangscommissie eind 2019 optimistisch was over het Korps Politie Sint Maarten (KPSM), is het perspectief op verbeteringen nu erg laag. Anderzijds lijkt...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoAbvo geschokt door APC-cijfers

Abvo geschokt door APC-cijfers

WILLEMSTAD — De Abvo-leiding is negatief verrast door de cijfers die afgelopen donderdag door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zijn gepresenteerd over de gevolgen van de aanpassing van de Algemene Ouderdomsverzekering (aov) voor het overheidspersoneel.

“We zijn geschokt over wat wij te zien kregen. Er is niet goed nagedacht over de gevolgen van deze wet. Daar moet nu snel werk van worden gemaakt”

, aldus Abvo-voorzitter Wendy Calmes.

Personen die op 1 maart jonger dan 59 jaar zijn ontvangen tussen hun 60e en 65e levensjaar geen aov-uitkering. Ook zij moeten de aov- en aww-premie van 16 procent tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar betalen.
In de praktijk komt dit erop neer dat iemand die na 1 januari 1998 in dienst is getreden, er een diensttijd van vijftien jaar heeft opzitten en een salaris van 3.500 gulden ontvangt, bruto 572 gulden pensioen krijgt.
Dat is in vergelijking met hetgeen deze persoon vóór de inwerkingtreding van de aov-aanpassing zou krijgen, beduidend minder.
Het bruto pensioeninkomen (pensioen en 862 gulden aan aov) zou dan uitkomen op 1543 gulden.

Personen die na 1 januari 1998 in dienst zijn getreden met inkoop en daardoor een voldiensttijd van 35 jaar hebben, krijgen met hetzelfde salaris 1334 uitgekeerd na inhouding van de premies.
Ambtenaren die voor 1 januari 1998 in dienst zijn getreden en er een dienst van 30 jaar op hebben zitten. krijgen een bruto pensioeninkomen van 2058 gulden na inhouding van de premies.

Het is niet mogelijk de aov eerder in te laten gaan.
Volgens vakbond Abvo zullen zo’n 400 ambtenaren slachtoffer van de wetsaanpassing worden. De Abvo doet haar uiterste best om de regering te beïnvloeden om de wet voor ambtenaren op dit punt te wijzigen.
De presentatie van het APC vond plaats tijdens een bijeenkomst van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), het overlegplatform van overheidsvakbonden en de regering.
Tijdens de bijeenkomst werd aan de hand van berekeningen van de APC ingegaan op de impact van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar voor ambtenaren.

Calmes reageert verbolgen op de verregaande gevolgen die de vakbonden te zien kregen.

“We kregen een berekening van de APC.
Iemand die met pensioen gaat en die een salaris van 3000 gulden verdiende en slechts 15 jaar heeft kunnen opbouwen, houdt na inhouding van aov- en aww-premie uiteindelijk slechts 446 gulden over.
Dit kan toch niet?
Hoe moet je hiervan kunnen leven?
Hier moet werk van worden gemaakt.”

Binnenkort zal er weer een APC-bijeenkomst worden gehouden, waarin alle vakbonden die in het orgaan vertegenwoordigd zijn inhoudelijk op de presentatie van het pensioenfonds in kunnen gaan.
Calmes is hoopvol dat deze cijfers door alle actoren gebruikt kunnen worden om een voorstel te presenteren wat de schade voor het betrokken overheidspersoneel zoveel mogelijk zal kunnen beperken.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties