26 C
Willemstad
• maandag 30 januari 2023

PBC | Dagje vrij voor Oranjes

Persbureau Curacao KRALENDIJK – De koninklijke familie kan vandaag even op adem komen. Prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben geen activiteiten op de planning staan. Vanmiddag...

PBC | Winstbelasting Curaçao zeven procent omlaag

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao verlaagt de winstbelasting voor ondernemers van 22 naar vijftien procent. De verlaging geldt voor de eerste 500.000 gulden. Dat meldt het ministerie van...

AD | Op Bonaire hoort Amalia overal haar eigen naam

Jeroen Schmale | Algemeen Dagblad De introductiereis van prinses Amalia met haar ouders op de Antillen begon zaterdag echt op Bonaire. Conclusies na een dag in het spoor...
- Advertentie -

NOS | Oranjes stappen dansvloer op bij bezoek aan Bonaire

Met een dag vol activiteiten, waarbij er zelfs een dansje werd gewaagd, is het bezoek van de koninklijke familie aan Caribisch Nederland officieel begonnen. Prinses Amalia, koning...

NTR | Leerorkest Aruba oefent met eigen ‘prinses’ Amalia

Melissa Stamper Voor de 9-jarige Amalia Hazel is de komst van haar koninklijke naamgenoot naar Aruba extra bijzonder. Samen met de andere kinderen in het Leerorkest van Aruba...

DH | Fire at District 721

SIMPSON BAY—Entertainment complex District 21 on Welfare Road caught fire early Sunday morning and largely burned down. The blaze started around 5:30am and quickly spread through...

BNR | Greenpeace: rechtszaak tegen Staat om Bonaire is noodzakelijk

Greenpeace verwacht dat de Nederlandse overheid voorlopig onvoldoende zal ingrijpen om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom zal uiteindelijk een rechtszaak tegen de Staat...
- Advertentie -

Abvo geschokt door APC-cijfers

WILLEMSTAD — De Abvo-leiding is negatief verrast door de cijfers die afgelopen donderdag door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zijn gepresenteerd over de gevolgen van de aanpassing van de Algemene Ouderdomsverzekering (aov) voor het overheidspersoneel.

“We zijn geschokt over wat wij te zien kregen. Er is niet goed nagedacht over de gevolgen van deze wet. Daar moet nu snel werk van worden gemaakt”

, aldus Abvo-voorzitter Wendy Calmes.

Personen die op 1 maart jonger dan 59 jaar zijn ontvangen tussen hun 60e en 65e levensjaar geen aov-uitkering. Ook zij moeten de aov- en aww-premie van 16 procent tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar betalen.
In de praktijk komt dit erop neer dat iemand die na 1 januari 1998 in dienst is getreden, er een diensttijd van vijftien jaar heeft opzitten en een salaris van 3.500 gulden ontvangt, bruto 572 gulden pensioen krijgt.
Dat is in vergelijking met hetgeen deze persoon vóór de inwerkingtreding van de aov-aanpassing zou krijgen, beduidend minder.
Het bruto pensioeninkomen (pensioen en 862 gulden aan aov) zou dan uitkomen op 1543 gulden.

Personen die na 1 januari 1998 in dienst zijn getreden met inkoop en daardoor een voldiensttijd van 35 jaar hebben, krijgen met hetzelfde salaris 1334 uitgekeerd na inhouding van de premies.
Ambtenaren die voor 1 januari 1998 in dienst zijn getreden en er een dienst van 30 jaar op hebben zitten. krijgen een bruto pensioeninkomen van 2058 gulden na inhouding van de premies.

Het is niet mogelijk de aov eerder in te laten gaan.
Volgens vakbond Abvo zullen zo’n 400 ambtenaren slachtoffer van de wetsaanpassing worden. De Abvo doet haar uiterste best om de regering te beïnvloeden om de wet voor ambtenaren op dit punt te wijzigen.
De presentatie van het APC vond plaats tijdens een bijeenkomst van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), het overlegplatform van overheidsvakbonden en de regering.
Tijdens de bijeenkomst werd aan de hand van berekeningen van de APC ingegaan op de impact van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar voor ambtenaren.

Calmes reageert verbolgen op de verregaande gevolgen die de vakbonden te zien kregen.

“We kregen een berekening van de APC.
Iemand die met pensioen gaat en die een salaris van 3000 gulden verdiende en slechts 15 jaar heeft kunnen opbouwen, houdt na inhouding van aov- en aww-premie uiteindelijk slechts 446 gulden over.
Dit kan toch niet?
Hoe moet je hiervan kunnen leven?
Hier moet werk van worden gemaakt.”

Binnenkort zal er weer een APC-bijeenkomst worden gehouden, waarin alle vakbonden die in het orgaan vertegenwoordigd zijn inhoudelijk op de presentatie van het pensioenfonds in kunnen gaan.
Calmes is hoopvol dat deze cijfers door alle actoren gebruikt kunnen worden om een voorstel te presenteren wat de schade voor het betrokken overheidspersoneel zoveel mogelijk zal kunnen beperken.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -