32 C
Willemstad
• maandag 15 april 2024 15:00

Abvo geschokt door APC-cijfers

WILLEMSTAD — De Abvo-leiding is negatief verrast door de cijfers die afgelopen donderdag door het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) zijn gepresenteerd over de gevolgen van de aanpassing van de Algemene Ouderdomsverzekering (aov) voor het overheidspersoneel.

“We zijn geschokt over wat wij te zien kregen. Er is niet goed nagedacht over de gevolgen van deze wet. Daar moet nu snel werk van worden gemaakt”

, aldus Abvo-voorzitter Wendy Calmes.

Personen die op 1 maart jonger dan 59 jaar zijn ontvangen tussen hun 60e en 65e levensjaar geen aov-uitkering. Ook zij moeten de aov- en aww-premie van 16 procent tot de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar betalen.
In de praktijk komt dit erop neer dat iemand die na 1 januari 1998 in dienst is getreden, er een diensttijd van vijftien jaar heeft opzitten en een salaris van 3.500 gulden ontvangt, bruto 572 gulden pensioen krijgt.
Dat is in vergelijking met hetgeen deze persoon vóór de inwerkingtreding van de aov-aanpassing zou krijgen, beduidend minder.
Het bruto pensioeninkomen (pensioen en 862 gulden aan aov) zou dan uitkomen op 1543 gulden.

Personen die na 1 januari 1998 in dienst zijn getreden met inkoop en daardoor een voldiensttijd van 35 jaar hebben, krijgen met hetzelfde salaris 1334 uitgekeerd na inhouding van de premies.
Ambtenaren die voor 1 januari 1998 in dienst zijn getreden en er een dienst van 30 jaar op hebben zitten. krijgen een bruto pensioeninkomen van 2058 gulden na inhouding van de premies.

Het is niet mogelijk de aov eerder in te laten gaan.
Volgens vakbond Abvo zullen zo’n 400 ambtenaren slachtoffer van de wetsaanpassing worden. De Abvo doet haar uiterste best om de regering te beïnvloeden om de wet voor ambtenaren op dit punt te wijzigen.
De presentatie van het APC vond plaats tijdens een bijeenkomst van het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA), het overlegplatform van overheidsvakbonden en de regering.
Tijdens de bijeenkomst werd aan de hand van berekeningen van de APC ingegaan op de impact van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 60 naar 65 jaar voor ambtenaren.

Calmes reageert verbolgen op de verregaande gevolgen die de vakbonden te zien kregen.

“We kregen een berekening van de APC.
Iemand die met pensioen gaat en die een salaris van 3000 gulden verdiende en slechts 15 jaar heeft kunnen opbouwen, houdt na inhouding van aov- en aww-premie uiteindelijk slechts 446 gulden over.
Dit kan toch niet?
Hoe moet je hiervan kunnen leven?
Hier moet werk van worden gemaakt.”

Binnenkort zal er weer een APC-bijeenkomst worden gehouden, waarin alle vakbonden die in het orgaan vertegenwoordigd zijn inhoudelijk op de presentatie van het pensioenfonds in kunnen gaan.
Calmes is hoopvol dat deze cijfers door alle actoren gebruikt kunnen worden om een voorstel te presenteren wat de schade voor het betrokken overheidspersoneel zoveel mogelijk zal kunnen beperken.

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties