29 C
Willemstad
• zondag 26 juni 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Aanname overheid scherper

Minister Van der Horst wil ook ‘personeelsstop doorzetten

Etienne van der HorstWillemstad – Als het aan minister Etienne van der Horst (PAIS) van Bestuur, Planning en Dienstverlening ligt, blijft de personeelsstop van kracht die ten tijde van de aanwijzing was ingesteld.

- Advertentie -

Advertentie

Dat heeft de bewindsman in gesprek met deze krant verklaard.
Morgen zal de ministerraad zich tijdens de wekelijkse ministerraadvergadering hierover buigen.

,,Bij de afsluiting van 2013 stelden we vast dat er inderdaad minder mensen in dienst waren genomen dan er begroot was.
Dat is een goede zaak.
Maar aan de andere kant waren de personeelskosten fors gestegen.
Daarmee werd de besparing tenietgedaan.
Met name de kosten voor het overwerk waren heel hoog.
Als wij inderdaad de mensen hadden aangenomen, zoals we dat begroot hadden, dan hadden we het bedrag dat begroot was flink overschreden”, aldus de minister.

Afgezien van de personeelsstop wil de bewindsman ook een nieuw aannamebeleid voor personeel uitstippelen.

Van der Horst: ,,We zijn gewend om een vacature op te vullen zodra er een personeelslid weg gaat.
Het is echter belangrijk om kritisch te kijken naar welke functie per se ingevuld moeten worden. Leidraad daarbij is dat de kosten beheersbaar moeten blijven.”

Het ambtenarenapparaat bestaat nu uit circa 3.700 werknemers.
De minister verklaarde ook dat er momenteel 73 ambtenaren zijn die vanwege een schorsing, ziekteverlof of een andere reden niet op het werk verschijnen.
De kosten hiervan bedragen 6,4 miljoen gulden, zo liet de minister weten.

,,Deze mensen krijgen nog steeds hun salaris volledig uitbetaald, terwijl er regels zijn voor ambtenaren die langer dan twee jaar ziek zijn.”

Conform de regels zou een ambtenaar die langer dan twee jaar ziek is 90 procent van zijn salaris moeten ontvangen en in het derde jaar wordt dat verlaagd tot 80 procent, aldus de bewindsman.
Van der Horst wil zo snel mogelijk een inventarisatie maken van de langdurig zieken, en ook van de mensen die als gevolg van een schorsing of om een andere reden niet werken maar wel salaris ontvangen.

,,Het plan is om herkeuringen te doen bij de mensen die meer dan twee jaar ziek zijn. Ook is het idee om niet het moment af te wachten dat iemand al twee jaar ziek, maar in overleg met de Arbo de re-integratiemogelijkheden na te gaan.”

Het is in de visie van de minister ‘onacceptabel’ dat ambtenaren bij langdurig verzuim ervan uitgaan dat het salaris volledig wordt uitbetaald terwijl er ‘daarvoor regels zijn’. Hij hoopt vóór het einde van deze maand een plan van aanpak te hebben.
De minister wil met de huisvesting van circa 1.500 ambtenaren in een centraal gebouw eveneens bijdragen aan de kostenverlaging van het overheidsapparaat.
Dat plan heeft wat vertraging opgelopen, maar wordt nog wel zeker uitgevoerd, zo legt Van der Horst uit.

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Ingezonden | Libra nos di nan

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

Nu.cw | CBCS in gesprek met stakeholders op Sint Maarten

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders op Sint Maarten. De ontmoeting volgde op de publicatie van het Financial...

Nu.cw | Tropische golf groeit mogelijk uit tot cycloon

Een tropische golf boven de Atlantische oceaan verplaatst zich in westelijke richting. De golf heeft zestig procent kans om zich in de komende vijf dagen tot een...

DH | Aruba may phase out 12.6%, Curaçao, St. Maarten not yet

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers RMR on Friday decided that Aruba can start with the reversing of the 12.6% labour benefits reduction for its (semi) government...

AntilliaansDagblad | Elektriciteit 30 procent duurder

Kralendijk - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de maximumtarieven vastgesteld voor de distributie van elektriciteit in Caribisch Nederland (CN). De stijging bedraagt 30 procent en...

AntilliaansDagblad | ‘Verlaag financieringstekort dit jaar’

Oranjestad - De economie van Aruba herstelt voorspoedig. Het pre-coronaniveau van 2019 is in april en mei overtroffen. Aruba moet van dit herstel gebruikmaken om de begroting...
- Advertentie -
- Advertentie -