28 C
Willemstad
• donderdag 11 augustus 2022

Laatste reacties

AD | ‘Vergeet het Hof niet’

Behoefte aan tijdelijke bijstand uit Nederland blijft
‘Rechterlijke macht mag niet zwakste schakel worden’

De Hofpresident mr. Evert-Jan van der Poel (midden) met de nieuwste leden van het Hof: Sarah Sijsma (links) en Solange Christiaan (rechts) | FOTO JEU OLIMPIO
Hofpresident mr. Evert-Jan van der Poel (midden) met de nieuwste leden van het Hof: Sarah Sijsma (links) en Solange Christiaan (rechts) | FOTO JEU OLIMPIO

Willemstad – Het Hof mag niet vergeten worden en er moet voor worden gewaakt dat de rechterlijke macht niet de zwakste schakel in de keten wordt. Dat was de boodschap van Evert- Jan van der Poel, de president van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, gisteren ter gelegenheid van de installatie van twee nieuwe leden van het Hof.

De Hofpresident stond tijdens zijn toespraak stil bij de recente ontmoeting tussen de vier Justitieministers van het Koninkrijk. In de kranten, waaronder ook het Antilliaans Dagblad heeft een foto van de ministers met gebalde vuisten gestaan met daarboven de kop ‘Eén vuist tegen de criminaliteit’.

,,Justitieministers kiezen voor structurele bijstand en uit de verdere mededelingen bleek dat er een samenwerking komt om de gehele justitieketen te versterken. Dat klinkt goed en het is ook noodzakelijk”,

aldus Van der Poel.

,,Maar ministers van Justitie, vergeet daarbij het Hof niet. Als alleen de opsporingsen vervolgingscapaciteit worden vergroot, met meer rechercheurs, forensische specialisten en officieren van justitie en er niet wordt gekeken naar de rechterlijke macht, dan zal dat niet goed gaan.”

Volgens de Hofpresident is de keten zo sterk als de zwakste schakel en moet er voor worden gezorgd dat de rechterlijke macht niet de zwakste schakel wordt.

,,Integendeel, in een rechtsstaat moet dat de sterkste schakel zijn”,

aldus Van der Poel, die meteen aangeeft dat de realiteit echter is dat wij thans maar een beperkt aantal strafrechters hebben en er veel bewerkelijke strafzaken op hun afkomt.

,,Er liggen plannen van het Hof om te zorgen voor uitbreiding van onze capaciteit, maar het wachten is op beslissingen die dit mogelijk maken.”

Tijdens zijn toespraak herhaalde Van der Poel de wens van het Hof om voor zittingen zoals die van Magnus – die komende week in hoger beroep wordt behandeld – die uitgebreide veiligheidsmaatregelen vergen, de beschikking te krijgen over een geschikte en beveiligde locatie buiten het centrum zodat het Stadhuis open kan blijven voor gewone rechtszittingen en voor het publiek.

,,Dat hoeft geen permanente zittingszaal te zijn, zoals de ‘bunker’ in Amsterdam of de extra beveiligde zittingszaal bij Schiphol. Gedacht wordt aan een locatie die enkele keren per jaar kan worden gebruikt en wordt beveiligd door lokale diensten. De inrichting hoeft ook niet bijzonder te zijn. Als het maar een gebouw is waar een rechtszitting kan worden gehouden onder omstandigheden die het openbaar karakter van de behandeling van de rechtszaak waarborgen.”

En:

,,Wij zijn afhankelijk van de medewerking van politie en justitie, waarover wij geen zeggenschap hebben. We kunnen het alleen maar verzoeken.”

Behoefte aan tijdelijke bijstand uit Nederland blijft

De komende jaren blijven we behoefte hebben aan tijdelijke bijstand uit de Nederlandse rechterlijke macht, zo meent Hofpresident Van der Poel. Deze zomer zullen een aantal van de rechters, die momenteel op Curaçao zitten, naar Nederland terugkeren.

Tijdens de Hofvergadering die gisteren werd gehouden zijn de nodige opvolgers geselecteerd. De rechters in opleiding die voor benoeming tot rechter zijn voorgedragen, zijn van Curaçaose bodem. Het gaat hier om Sigmar Carmelia die nu als persrechter fungeert en Nicole Martinez.

,,Beiden hebben met succes alle stages doorlopen en het vereiste hoge niveau aangetoond, zowel hier als in Nederland”,

zo gaf Van der Poel te kennen.

,,Dat is in de eerste plaats hun eigen verdienste, maar het toont ook aan dat onze werving en opleiding goed zijn.”

Recent is mr. Engelbrecht als lokale rechter op Aruba geïnstalleerd en met de terugkeer van Solange Christiaan die gisteren als lid van het Hof werd geïnstalleerd, zijn er in korte tijd vier rechters van eigen bodem tot het Hof toegetreden.

,,Zoals ik twee weken geleden tegen de parlementariërs tijdens het Ipko heb gezegd: wij zoeken de beste kandidaten voor het rechterschap en lokale rechters hebben voor dit Hof en voor deze landen duidelijk meerwaarde”,

aldus de Hofpresident. Daarom wordt doorgegaan met de werving en selectie van juristen voor het rechterschap in deze landen.

Volgende maand worden er weer vier lokale juristen in opleiding genomen en ook in de toekomst worden meer lokale rechters verwacht, aldus Van der Poel.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...