28 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 06:32

Laatste reacties

- Advertentie -

9 nieuwe bussen voor ABC

WILLEMSTAD — Autobusbedrijf Curaçao (ABC) krijgt eind juli negen nieuwe bussen, die de huidige zullen vervangen. Ze hebben allemaal vijftig zitplaatsen en zullen volgens ABC-directeur Riles Paulina worden ingezet voor de aanvang van het nieuwe schooljaar in augustus.

Op dit moment bestaat het wagenpark van ABC uit 28 wagens. Daarvan zijn er 21 nog niet afgeschreven, aldus Paulina gisteren. De resterende zeven bussen zijn afkomstig uit 1998 en 1993 en worden nog steeds ingezet. Het busbedrijf telt 16 bussen met 30 zitplaatsen, twee met 38 zitplaatsen, terwijl de overige 50 stoelen tellen. ABC heeft verder ook vijf toerwagens, maar slechts twee bevinden zich in optimale conditie, terwijl het bedrijf ook over een pachanga- en paranda-bus beschikt. Maar slechts een van deze feestbussen kan op dit moment worden ingezet.

ABC heeft inmiddels nieuwe bussen besteld. Het gaat hierbij om negen bussen, die iets meer dan 3 miljoen gulden hebben gekost. Deze bussen zullen eind juli op het eiland zijn, aldus Paulina. ABC streeft ernaar om in de toekomst ieder jaar nieuwe bussen aan te schaffen. Op deze manier wordt voorkomen dat in een keer grote bestellingen gedaan moeten worden. Paulina bevestigde gisteren dat ABC momenteel over te weinig bussen beschikt om extra projecten uit te kunnen voeren.

Ook de staat van het wagenpark vormt een sta-in-de-weg, aldus de directeur. Deze twee factoren leiden er soms toe dat bepaalde routes niet kunnen worden uitgevoerd. In zulke gevallen kiest de ABC-leiding er steevast voor om routes, die door twee bussen worden bediend, als eerste te schrappen.

- Advertentie -

Tijdens de vergadering van gisteren gaf minister Charles Cooper ook toe dat ABC-bussen op dit moment een bezettingsgraad hebben van slechts 20 procent. Maar deze uitspraak werd vanochtend enigszins genuanceerd door Paulina.

“Dit percentage is gebaseerd op cijfers van het ministerie van Economische Ontwikkeling, waarbij is gekeken naar de bezetting van een bus, uitgaande van het totale aantal zit- en staanplaatsen. En wij hebben ook te maken met veel piekmomenten op een dag. Als de bus in een piekmoment wegrijdt, is hij vol, maar als hij terugkomt is hij dat niet meer. Dit zijn allemaal factoren waarmee je rekening moet houden.”

Cooper sprak gisteren ook de wens uit het aantal bussen van ABC tot zo’n 50 uit te kunnen breiden, om Curaçao volledig te kunnen ‘dekken’. Maar op een vraag van een Statenlid stelde Paulina dat meer bussen niet automatisch tot meer passagiers leidt. Volgens de ABC-directeur trekken nieuwe bussen daarentegen wel meer passagiers aan. ABC heeft 130 werknemers in dienst en krijgt op jaarbasis een subsidie van 9,4 miljoen gulden van de regering.

 

- Advertisement -

125 procent

De PAR-fractie in de Staten is niet te spreken over de verhoging van 125 procent die de leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Autobusbedrijf Curaçao (ABC) hebben gekregen. Volgens PAR-Statenlid Marilyn Alcalá- Wallé verdienden de RvC-leden van ABC tot voor kort 450 gulden per maand.

Maar aan de hand van de informatie die wij hebben gekregen, kunnen wij opmaken dat een van de eerste prioriteiten van de RvC was om hun vergoeding met ongeveer 125 procent te verhogen. Dus van 450 naar 1000 gulden, nadat de PAR-regering de schuld van ABC in 2010 heeft gesaneerd.”

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

RTL | Minister Hoekstra mikpunt bij oproep EP tot actie tegen brievenbusfirma’s

Chris Koenis Het Europees Parlement eist meer inspanning tegen brievenbusfirma's, witwassen en belastingparadijzen naar aanleiding van de onthullingen in de Pandora Papers. Bij een breed aangenomen resolutie kreeg...

Democracy now! | Friday, October 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Video: eerste smart bushalte bij Cas Coraweg

Op de Cas Coraweg is gisteren de allereerste smartbushalte op Curaçao geplaatst. De ‘slimme’ bushalte werd geplaatst tegenover het Radulphus College. Bij de halte staat een touchscreen, waar...

Nu.cw | Stichting Ambulans Deseo laat laatste wens in vervulling gaan

Fundashon Ambulans Deseo Korsou (FADK) is onlangs opgericht naar voorbeeld van de Nederlandse Stichting Ambulance Wens. Het doel van de stichting is om nog eenmaal een laatste...

PBC | EZ Air vanaf 3 december naar Medellín

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- Na een periode van enkele maanden voorbereiding, is luchtvaartmaatschappij EZ Air op donderdag van start gegaan met de verkoop van vluchten naar Medellín in Colombia....
- Advertentie -