32 C
Willemstad
• zondag 19 september 2021 15:33

Laatste reacties

- Advertentie -

Rijksministerraad kan gevolmachtigde ministers geen beperkingen opleggen

Rijksministerraad kan gevolmachtigde ministers zoals Marvelyne Wiels geen beperkingen opleggen
Rijksministerraad kan gevolmachtigde ministers zoals Marvelyne Wiels geen beperkingen opleggen

 

DEN HAAG/WILLEMSTAD — In antwoord op vragen van de voorzitter van de Tweede Kamer aan de Raad van State met betrekking tot de positie van de gevolmachtigde ministers in de Rijksministerraad, laat de RvS weten dat de RMR geen beperkingen op kan leggen aan de deelname van gevolmachtigde ministers aan de RMR.

Alleen de regering van het land namens wie de gevolmachtigde minister bijzit in de RMR kan dat. De vragen die werden gesteld door de Tweede Kamer betroffen drie juridische gebieden.

- Advertentie -

 

De Tweede Kamer wilde weten op welk basis gevolmachtigde ministers functioneren in de RMR en of het tot de bevoegdheid van de (voorzitter van de) Rijksministerraad behoort een gevolmachtigde minister al dan niet tot de Rijksministerraad toe te laten.

De Tweede Kamer wilde ook antwoord op de vraag waar en op welke wijze verantwoording plaatsvindt in het kader van het handelen of de persoon van de gevolmachtigde ministers.

- Advertisement -

De vragen werden op 18 februari naar de afdeling advisering van de Raad van State gestuurd met een verzoek tot voorlichting. Aanleiding hiervoor was een debat over de positie van de gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels (PS).

In antwoord op deze vragen laat de RvS middels een schrijven van de vicepresident van de Raad van State, Piet Hein Donner, weten dat voor wat betreft de basis van het functioneren van gevolmachtigde ministers in de RMR deze is opgetekend in de artikelen 7 tot en met 12 van het Statuut, artikel 45 van de Grondwet en het Reglement van Orde voor de Rijksministerraad.
Over het wel of niet kunnen weigeren van het aanzitten van een gevolmachtigde minister bij een vergadering van de RMR meldt het advies:

De toelating en het lidmaatschap van de Rijksministerraad vloeien voort uit de benoeming tot gevolmachtigde minister door de landsregering. Het behoort niet tot de bevoegdheid van de (voorzitter van de) Rijksministerraad een gevolmachtigde minister al dan niet tot de Rijksministerraad toe te laten.”

En voor wat betreft de verantwoording van het handelen en/of de persoon van de gevolmachtigde minister: die vindt uitsluitend plaats door de landsregering ten overstaande van de Staten van dat land.

Bron: Amigoe

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...

ParadiseFM | Overheid roept jongeren op tot vaccinatie

Jongeren van 13 tot 18 jaar worden nogmaals opgeroepen om zich te vaccineren. Dat deed epidemioloog Izzy Gerstenbluth vanmorgen tijdens een overheidsbriefing. Tot eersgisteren testten 223 jongeren...

PB | Inkomen CBCS-top aanzienlijk lager dan beweerd

WILLEMSTAD/PHILIPSBURG: De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) heeft kennis genomen van het programma ‘Wat verdien jij’, dat gisteren is uitgezonden op BNNVARA. De CBCS deelt...
- Advertentie -