27 C
Willemstad
• donderdag 19 mei 2022 05:23

Laatste reacties

- Advertentie -

Jardim kan weinig vragen Wiels beantwoorden

José JardimWILLEMSTAD — Bijna negen maanden nadat PS-Statenlid Helmin Wiels vragen over telecombedrijf UTS en mogelijke illegale loterijen aan de regering had gesteld, heeft Financiën-minister José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) onlangs de antwoorden hierop naar de Staten gestuurd.

Advertentie

- Advertentie -

Jardim stelt dat hij een deel van de vragen vanwege onder meer de geheimhoudingsplicht vermeld in de Algemene Landsverordening Landsbelastingen niet kan beantwoorden.

Wiels ondertekende de brief aan de ministers van Financiën; Economische Ontwikkeling; Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en Justitie op 3 mei 2013. Twee dagen later werd hij op het strand van Marie Pampoen vermoord.
De brief werd op 6 mei naar de Staten gestuurd.

Het duurde tot 5 februari van dit jaar voordat Jardim een antwoord stuurde naar de PS-fractie.
Een dag later kwamen de antwoorden bij de Staten binnen en deze staan sinds kort op de site van het parlement op Curaçao: Parlamento Korsou

In zijn brief had Wiels in totaal 31 vragen gesteld over illegale loterijen die mogelijk zijn door gebruik te maken van sms-diensten die door UTS worden aangeboden.

Van deze 31 vragen waren er maar vier specifiek gericht aan Jardim, de vragen 8, 9, 15 en 16.

Zo wilde Wiels weten of UTS omzetbelasting (ob) afdraagt over de verkoop van lootjes verkocht via sms-loterij; of de stichting Belasting Accountantsbureau (BAB) aan kon geven hoeveel omzetbelasting loterijbedrijf Robbie’s lottery over smsloterijverkoop afdraagt en of het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) toezicht houden op gelden die worden opgebracht via lootjes verkocht via een sms-loterij.

Op de vragen of UTS, of Robbie’s Lottery omzetbelasting afdraagt over de verkoop van de sms-loterijen, stelt Jardim dat hij deze informatie niet kan verschaffen. Hij verwijst in dit verband naar de Algemene Landsverordening Landsbelastingen, die het verbiedt om de fiscale positie van individuele belastingplichtigen openbaar te maken.

Ook op de vraag of het MOT en de CBCS toezicht houden op gelden die worden opgebracht via sms-lootjes, antwoordt Jardim dat het hierbij gaat om informatie over transacties van afzonderlijke ingezetenen met het buitenland. Conform de Regeling Deviezenverkeer Curaçao en Sint Maarten zijn deze gegevens geheim en mogen zij niet gepubliceerd worden.

Op de vraag of de opbrengsten van de sms-loterijen gecontroleerd worden door het MOT, stelt Jardim dat in het jaar 2013 door de loterijsector in totaal 55 transacties zijn gemeld. Dit is een daling vergeleken met 2012, toen 112 transacties werden aangemeld.

Conform de Landsverordening Meldpunt Ongebruikelijke Transacties ontvangt het MOT de meldingen, analyseert de transacties, en bij een verdachtmaking van een transactie is het MOT verplicht de gegevens te verstrekken aan de instanties die zijn belast met opsporing en vervolging. Het MOT kan geen sancties opleggen indien een loterijverkoper zijn verplichtingen ingevolge de Landsverordening Meldpunt Ongebruikelijke Transacties niet naleeft.”

Jardim benadrukt in dit verband dat het MOT niet als toezichthouder voor deze sector is aangewezen.

Bron: Amigoe

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. KKC toch, wat een stemmingmakende titel. is die gecopy-paste van de bron?
    Er staat in het artikel: “Van deze 31 vragen waren er maar vier specifiek gericht aan Jardim, de vragen 8, 9, 15 en 16.”
    logisch dat hij dan alleen die beantwoord.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Russische bedrijven duiken onder in illegale Nederlandse trustsector

Zeker honderd Russische bedrijven doken afgelopen jaren onder in de ondergrondse trustsector in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Platform Investico voor de De Groene Amsterdammer. Op...

Democracy now! | Wednesday, May 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 mei 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Code geel voor extreem saharastof

De meteorologische dienst Curaçao geeft code geel af voor extreem saharastof. De voorzorgsmededeling geldt van woensdagochtend tot donderdagochtend. Mensen met allergieën kunnen last krijgen van het stof....

Nu.cw | Banco di Caribe waarschuwt klanten voor phishing

Banco di Caribe waarschuwt haar klanten voor phishing berichten. Onlangs zijn er SMS-berichten verspreid naar klanten van de bank waarin gevraagd wordt om bankgegevens. In de berichten...

Nu.cw | Vermiste vrouw weer terecht

De 39-jarige Rochelle Teresita Amalia is weer terecht. Er werd alarm geslagen toen de vrouw maandag van huis vertrok om boodschappen te doen en is niet meer...
- Advertentie -
- Advertentie -