27 C
Willemstad
• maandag 11 december 2023

PBC | Curaçao schittert morgen in Ranking the Talent op SBS6

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De op Curaçao wonende operazanger Michiel René van ‘t Landt doet morgen, zaterdag 9 december mee met het televisieprogramma Ranking The Talent op SBS6....

ParadiseFM | Zorgen om conflict tussen Venezuela en Guyana

De spanningen lopen op in Zuid-Amerika. De president van Venezuela, Nicolás Maduro, geeft signalen af dat hij een regio van buurland Guyana wil gaan inlijven. Engeland en...

Democracy now! | Friday, December 8, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 8 december 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Drie minderjarigen op St. Maarten veroordeeld voor mishandeling en steekpartij

Die minderjarige jongens zijn door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid bij een gevecht op school dat in januari 2022 plaatsvond. Dat maakt het Openbaar Ministerie (OM)...

Nu.cw | Politie waarschuwt voor meer alcoholcontroles tijdens feestmaand

De politie gaat tijdens de feestmaand meer alcoholcontroles in het verkeer houden. Dat maakt het Korps Politie Curaçao via een persbericht bekend. Volgens het KPC neemt het alcoholgebruik...
- Advertisement -spot_img

5 Voor 12 voor de Islaraffinaderij

HomeNieuws5 Voor 12 voor de Islaraffinaderij

Willemstad – ,,Als de BOO structureel in gebreke blijft om Refineria Isla van water, stoom, elektriciteit en gecomprimeerde lucht te voorzien, dan is het binnenkort wellicht einde oefening, het is nu vijf voor twaalf.” Dat stelt voorzitter Cornelio Bouis, voorzitter van de APRI, vakbond voor stafpersoneel van de Isla-raffinaderij.

De BOO-centrale, die voorheen onder CUC Holdings viel, valt nu onder Curaçao Refinery Utilities (CRU).
De problemen die vorige weken tot uitstel van het opstarten van de catcracker leidden, zijn in de visie van Bouis de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.

,,Het is een kwestie van tijd”

, merkt Bouis op.

,,Iedere dag dat de raffinaderij niet naar behoren kan functioneren, levert een enorme schadepost op. Alhoewel de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, eigenaar van de raffinaderij, niet met zoveel woorden heeft aangegeven dat de maat nu vol is, zijn er duidelijke tekens dat het menens kan zijn. Begin dit jaar is de raffinaderij op St. Croix gesloten omdat het niet meer rendabel was. De Isla heeft inmiddels al lang de rode cijfers van de noodlijdende raffinaderij op St. Croix overschreden.”

Iedere uitval bij de BOO-centrale heeft een enorme impact op de gehele raffinaderij, zo legt de voorzitter uit.

,,Als er een installatie op de raffinaderij uitvalt, dan kun je nog kijken hoe dat weer zo snel mogelijk opgestart kan worden. Maar als het hart van de raffinaderij uitvalt, is dat van een andere orde.”

Mocht PdVSA besluiten om de raffinaderij te sluiten, dan nog moet een nieuwe eigenaar erop kunnen rekenen dat de BOO structureel voldoende capaciteit levert, stelt Bouis. Maar er is volgens de voorzitter ook nog een ander probleem.

,,De huidige problemen bij de BOO vereisen dat de leiding de nodige technische knowhow in huis heeft. In het verleden is er vanuit de politiek te veel inmenging geweest, dat is niet goed. De presidentcommissaris van Refineria di Kòrsou fungeerde als directeur. Dat kan de indruk wekken van belangenverstrengeling of dat één persoon te veel op zijn bordje krijgt.”

Refineria di Kòrsou is de overheids-nv die verantwoordelijk is voor het onderhoud van Refineria Isla.

,,De veelgehoorde kritiek als zou de raffinaderij over sterk verouderde installaties beschikken, is niet op zijn plaats. Toen Marubeni en Mitsubishi aandelen in de BOO kochten, stelden ze als voorwaarde dat de installaties een good working condition hadden. Dat wil zeggen dat de installaties dezelfde productie en capaciteit moesten hebben als bij de aanschaf”

, aldus Bouis.
Aqualectra had 59 procent van de aandelen, Marubeni/Mitsubishi 41 procent.

,,De installaties waren toen al een paar decennia oud. Industriële installaties kunnen heel lang mee, zolang ze structureel worden onderhouden en gereviseerd. De Boeing 747 die ingezet wordt op de route Curaçao- Nederland is ook in de zeventiger jaren gefabriceerd. Maar de toestellen zijn goed onderhouden en ook gemoderniseerd.”

De raffinaderij beschikt over de nodige knowhow om te zorgen dat de BOO wel goed functioneert.

,,Er zijn genoeg competente professionals die hun schouders eronder kunnen zetten. Als we nu niet het juiste onderhoud plegen is de zaak straks niet meer te redden, dan is het beyond repair.”

 

 Probleem ligt niet bij BOO

,,Het probleem rond het opstarten van de catcracker lag niet bij de BOO-centrale”

, stelt BOO-woordvoerder Gregorio Donata.
De Isla-raffinaderij gaf eerder deze week aan dat er geen stoom door de BOO werd geleverd, waardoor het opstarten van de catcracker werd uitgesteld.
Donata stelt nu dat de BOO niet het probleem is, maar dat het probleem bij de raffinaderij zelf ligt.
Wat dat probleem precies is, wil hij niet aangeven.

 

,,Het probleem rond het opstarten van de catcracker lag niet bij de BOO-centrale”, stelt BOO-woordvoerder Gregorio Donata. De Isla-raffinaderij gaf eerder deze week aan dat er geen stoom door de BOO werd geleverd, waardoor het opstarten van de catcracker werd uitgesteld. Donata stelt nu dat de BOO niet het probleem is, maar dat het probleem bij de raffinaderij zelf ligt. Wat dat probleem precies is, wil hij niet aangeven.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties