31 C
Willemstad
• zondag 24 oktober 2021 17:04

Laatste reacties

- Advertentie -

Kaart Amsterdamse slaveneigenaren in 1863 gepresenteerd

De kaart met 'slavenplekken' van Amsterdam

Door Redactie Suriname
(kaart: Google Maps)

 

In het Stadsarchief Amsterdam is dinsdag een kaart gepresenteerd met de plaatsen waar de Amsterdamse slaveneigenaren waren in 1863, het jaar dat de slavernij officieel werd afgeschaft. Een team onderzoekers onder leiding van docent geschiedenis Dienke Hondius van de Vrije Universiteit heeft zo’n 80 namen en adressen van slaveneigenaren op de kaart weergegeven.

Nooit eerder is er onderzoek gedaan naar slaveneigenaren die in Nederland woonden ten tijde van de afschaffing van de slavernij, stelt Hondius. Deze slaveneigenaren lieten hun zaken regelen door vertegenwoordigers in Suriname en de Antillen, de plekken waar de slaven verbleven. Door de aandacht te vestigen op de eigenaren komt de slavernijgeschiedenis terug naar Europa, vinden de onderzoekers. “Zo maak je duidelijk dat het ook hele lokale geschiedenis is“, aldus Hondius.

- Advertentie -

Bij de afschaffing van de slavernij kregen de eigenaren een financiële vergoeding. Deze gegevens zijn bewaard gebleven in archieven. Hondius en haar onderzoekers van het Nationaal Archief en het Stadsarchief Amsterdam konden aan de hand van deze gegevens en met informatie uit bevolkingsregisters achterhalen waar de slaveneigenaren in Amsterdam moeten hebben gewoond. Bij de afschaffing kregen de slaven zelf overigens niets.

Mede-eigenaar Suriname

In de hoofdstad woonden veel slaveneigenaren, omdat Amsterdam mede-eigenaar was van Suriname. Ze zagen zichzelf meer als aandeelhouders in plantages. “Ze noemden zich geen slaveneigenaren, het was een belegging.”

In dit onderzoek is daarom alleen gekeken naar de eigenaren van slaven in Suriname. “We hopen nog andere kaarten te maken van Curaçao en de andere Antillen“, zegt Hondius.

- Advertisement -

Ook van andere aspecten wil ze graag kaarten maken.

In de 17e en 18e eeuw waren er nog veel meer eigenaren vanwege de grotere economische activiteit en de grotere betrokkenheid van Amsterdamse families en firma’s. Toen aan het begin van de 19e eeuw duidelijk werd dat er aan de slavernij een einde zou komen, verkochten nogal wat handelaren en eigenaren hun aandelen, belangen of slaven.

Vrouwen

Opvallend is dat 40 procent van de namen op de kaart van vrouwen zijn, zoals van een huishoudster in de wijk De Jordaan.  Dat was ook bij een soortgelijk onderzoek in Londen het geval. “Bij slaveneigenaren denk je al gauw aan grote, machtige families. Maar in 1863 gaat het vaak om erfgenamen.”

Vrouwen en kinderen hadden in 1863 vaak de bezittingen geërf van hun man of vader die in de handel zat.

Hondius en haar team willen ook kaarten samenstellen voor de 17e en 18e eeuw. De presentatie van de kaart met de 80 adressen is een eerste stap. De onderzoekers hopen dat de huidige bewoners, eigenaren of passanten van deze locaties hun kennis willen delen over de vorige bewoners. “Zo kan een completer en complexer beeld tot stand komen van het tot nu toe zo weinig zichtbare Amsterdamse slavernijverleden.

Volgend jaar wordt 150 jaar afschaffing van de slavernij herdacht. Het Amsterdam Museum wil dan plekken in de stad markeren die een relatie hebben met het slavernijverleden.

Dienke Hondius in gesprek met Désirée Martis

 

 

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw coronadode in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is opnieuw een dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van Covid. Die viel in het CMC. In totaal zijn nu 173 mensen overleden door het...

PBC | SDKK: geen enkele gevangen heeft vier vingers verloren

Persbureau Curacao WILLEMSTAD- De SDKK is niet blij met het nieuws dat een gevangene vier vingers is verloren door slechte medische zorg vanwege een worminfectie. Dat nieuws gaat...

PBC | CBCS: Economische opleving geen garantie voor duurzaam economisch herstel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Dit jaar stijgt het bedrag dat Curaçaoënaars met elkaar verdienen nauwelijks, maar volgende jaar komt het bruto nationaal product in de buurt van 6,2...

Volkskrant | Machtigste drugsbaas van Colombia opgepakt na jarenlange klopjacht

De politie en het leger van Colombia hebben zaterdag tijdens een gezamenlijke operatie de leider van de beruchte drugsbende Clan del Golfo opgepakt. Het land had een...

DH | RST arrests two in fraud investigation linked to post-Irma cleanup at PJIA

PHILIPSBURG--On Friday October 22, 2021, the Recherche Samenwerkingsteam (RST) arrested two people and conducted searches at two houses and at the addresses of two businesses on Sint...

Ingezonden | Praise The Lord, The Lord be praised

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -