WILLEMSTAD – Tranen rollen over haar wangen bij het zoveelste protest. Aurora is één van de 42 Cubanen die geen verblijfsvergunning krijgt op Curaçao. Alweer een tijd geleden vestigde zij – en met haar vele andere Cubanen – zich op het eiland. Vandaag, acht jaar later is zij hier nog steeds. Maar het leven is niet zoals zij dat had gepland. Al acht jaar leven de Cubanen illegaal op het eiland.
Ieteke ‘Inchi’ Witteveen komt op voor de belangen van de groep Cubanen. Dit is al de derde poging om publiek aandacht te vragen voor hun probleem. De Cubanen hebben volgens haar namelijk gewoon recht op een werk en- verblijfsvergunning, alleen geeft de politiek niet thuis. “Er is meer stilte dan ooit”, vertelt Witteveen.
Een jaar geleden hadden de illegalen nog geen recht op hun verblijfsvergunning. Dat kwam omdat zij die niet mochten aanvragen vanuit Curaçao. De Cubanen kregen daarvan vrijstelling, omdat er voor hen geen mogelijkheid was om terug te keren naar Cuba. Een jaar later is het veertigtal daarmee geen stap verder. Zij zijn nog net zo illegaal als toen zij ooit op Curaçao arriveerden.
De Cubaanse Aurora is één van hen. Ze kan niet meer terecht in haar thuisland Cuba, maar kan ook naar geen enkel ander land zonder de nodige papieren. Ze heeft geen werkvergunning om te werken of het recht op medische zorg. Kinderen van gezinnen die ze kent bestaan niet op papier, want als illegale kun je je kinderen niet erkennen. Het zijn een paar van de problemen waar je als illegaal mee kampt.
Als uitzondering kreeg de Cubaanse van oud-minister Koeiman de kans voor een operatie toen zij twee jaar geleden borstkanker kreeg. Verdere medische zorg was er daarna niet, wat leidde tot haar arbeidsongeschiktheid. Al jaren wil ze zich heel graag inzetten voor Curaçao, maar zij krijgt daartoe niet de mogelijkheid, vindt zij.
Ieteke Witteveen blijft hard haar best doen voor de Cubanen en Aurora heeft daar vertrouwen in. Eerder vroeg Witteveen al aandacht bij koning Willem-Alexander en Maxima. Een volgende stap is volgens Witteveen ‘internationaal de aandacht trekken’.
Bron: Persbureau Curaçao
door Whitney Janssen
Dick Drayer liep mee met de Cubanen en maakt voor het Caribisch Netwerk de volgende reportage (5’04”):