27 C
Willemstad
• woensdag 6 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

3 onbemande vliegtuigjes voor criminaliteitsbestrijding

Proefvluchten vandaag uitgevoerd

WILLEMSTAD — Curaçao heeft inmiddels drie onbemande vliegtuigjes (ook wel ‘drones’ genoemd) van de Nederlandse regering ‘gratis’ gekregen, ter bestrijding van de groeiende overvalcriminaliteit op het eiland. Proefvluchten met de kleine vliegtuigen werden vandaag op een onbekende plek uitgevoerd. Dit bevestigt minister van Justitie Nelson Navarro desgevraagd tegenover de Amigoe.

- Advertentie -

Advertentie

Proefvluchten met de onbemande vliegtuigjes worden op een onbekende plek uitgevoerd. © Bea Moedt
Proefvluchten met de onbemande vliegtuigjes worden op een onbekende plek uitgevoerd. © Bea Moedt

De drie vliegtuigen, type ‘Raven’, zijn door het ministerie van Defensie vanuit Nederland naar het eiland gestuurd.
Ze worden alleen op het eiland gebruikt, aangezien het verzoek hiervoor alleen door Curaçao is ingediend, voegt de minister eraan toe.
Met dit moderne middel is het mogelijk om onder anderen overvallers te volgen om ze vervolgens op te sporen.
Volgens het Openbaar Ministerie laat de periode voor en na het carnaval historisch een piek zien, in met name roofovervallen en andere vermogensmisdrijven.
In verband hiermee wil het OM ‘alles wat menselijkerwijze mogelijk is inzetten om gedurende deze periode (tot maart) een significante daling van die criminaliteit te bereiken’.
Een verzoek aan het ministerie van Defensie van het Koninkrijk voor de inzet van een onbemand vliegtuig, hoort daar ook bij en deze aanvraag is gehonoreerd, aldus het OM middels een persbericht.
Het onbemande vliegtuig ‘Raven’ zorgt met behulp van camera’s die de beelden doorsturen naar een grondstation, voor meer informatie over een situatie en omgeving. Hierdoor kunnen adequate maatregelen getroffen worden.
De agenten van het Korps Politie Curaçao zijn belast met het monitoren van de gegevens bij het grondstation, aldus minister Navarro.

Zij krijgen momenteel ondersteuning en trainingen van Nederlandse experts die op het eiland zijn.”

Helikopter
Na de carnavalsperiode worden de prestaties van de Raven- vliegtuigjes geëvalueerd en moet er een beslissing genomen worden over het wel of niet aanschaffen van een helikopter, zegt de minister desgevraagd.
Minister Navarro heeft eerder, ook tijdens de begrotingsbehandeling vorig jaar, meerdere malen benadrukt dat een luchtvaartuig essentieel is voor criminaliteitbestrijding op het eiland.
Het inwinnen van advies over welk luchtvaartuig geschikt is voor Curaçao, is vorig jaar gestart.
De minister wacht nog steeds de ‘terms of reference’ (TOR) af, om een helikopter ter beschikking te stellen aan het politiekorps.
De onderhandelingen hierover zijn eind juli gestart met onder meer het managementteam van de politie en SKS, de Douane en de adviseurs.
Aan de hand van de TOR weten de ministeries van Justitie en Financiën wat de eisen zijn van de betrokken diensten en de kosten hiervoor.

Technische gegevens Raven

Het OM wil het specifieke model van de gekregen vliegtuigjes niet bekendmaken, zegt woordvoerder Norman Serphos desgevraagd. Aan de hand van een foto van het OM kan men aannemen dat het hier gaat om de ‘Raven RQ-11B’. Het Raven-systeem wordt inmiddels wereldwijd gebruikt. Ravens worden met de hand gelanceerd en kunnen autonoom vliegen, maar kunnen ook op afstand worden bestuurd. Het vliegtuigje heeft een spanwijdte van 4,5 meter en een gewicht van ruim 2 kilogram en is uitgerust met camera’s, waarmee ze locaties en personen vanuit de lucht, dag en nacht kunnen waarnemen. Tijdens de vlucht stuurt het vliegtuigje kleur of infrarood-beelden door naar het grondstation, waar ze kunnen worden opgeslagen en bewerkt.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Wednesday, July 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

ParadiseFM | Experts leggen wet over topinkomens in Staten uit

Morgen zijn verschillende directeuren van overheidsentiteiten in de Staten. Ze komen uitleg geven over de wet die topinkomens binnen overheidsbedrijven aan banden legt. Deze technische briefing is...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...
- Advertentie -
- Advertentie -