32 C
Willemstad
• donderdag 28 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

Bar’puru (Schreeuw het uit)

HomeNieuwsBar'puru (Schreeuw het uit)

Dit is wat Desie Bouterse het Surinaamse volk heeft aangedaan, naast de decembermoorden heeft hij ook deze wreede daden op zijn naam staan; het bloed van onschuldige kinderen, vrouwen, mannen kleeft aan zijn ziel.

Voorwoord:

Deze film bevat hele schokkende verhalen van de slachtoffers en zal u zeker ontroeren, ik heb letterlijk gehuild als een kind..en het werd erger toen een  moeder vertelde hoe haar kind in haar armen werd doodgeschoten. snikkend heb ik de documentaire verder bekeken..en vroeg me af of we zo verder moeten in de toekomst?
Ik vraag de leiders met name Desie en Ronny om hierover na te denken..en het volk een goede kant op te helpen met LIEFDE en BEGRIP op de eerste plaats, misschien dat dan een groter leed voorkomen kan worden.
Moge de Goden ons bijstaan en mogen zij die dit leed hebben veroorzaakt denken en leren van hun DADEN, en zich inzetten voor een BETER SURINAME .
Ik huil weer..
20 jaar later voel ik  de pijn voor die vrouw alsof het gister is gebeurd..Vrienden onthoudt  goed : moord en doodslag kent Geen zegen , maar vrede  respect en gevoel voor andermans PIJN WEL !!
Doe geen anderen Pijn -Doe je ding maar schaad geen anderen integendeel Hoe groter je macht en hoe rijk je ook bent, gebruik het goed, of karma zal jou en de mensen die je het meeste lief hebt treffen.

God Bless Suriname !

Laten we Suriname en haar mooie mensen niet VERVLOEKEN met Moord Doodslag Roven Stelen en alles wat slecht is. Laten inplaats daarvan meer ons hart spreken en elkander helpen als een broeder en zuster.
Puck Darlington
Deze film is gemaakt door helden , ik bedank u voor deze film en bedankt dat u ons de waarheid laat zien .

Documentaire over de gevolgen van de binnenlandse oorlogen in Suriname  eind jaren ’80.
In Bar’puru registreert Frank Zichem de geestelijke nood van burgers en vluchtelingen, maar ook van Brunswijks Jungle Commando’s en de militairen. De Binnenlandse Oorlog, de strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, duurde van 1986 tot 1992.

Honderden burgers en strijders kwamen om; duizenden binnenlandbewoners sloegen op de vlucht. In de afgelopen 20 jaar lukte het de meesten om hun leven weer enigszins op te bouwen. De wonden zijn echter nog steeds niet volledig geheeld.
Bijzonder aangrijpend is het verhaal van Tine Kastiels, één van de overlevenden. Zij vertelt hoe haar zoontje in haar armen werd doodgeschoten. Hij was het eerste burgerslachtoffertje dat viel in Moiwana, een dorpje in Oost-Suriname, dat onverhoeds werd overvallen door het militair commando van het Nationale Leger. In Moiwana werden ongeveer 40 dorpelingen, meest vrouwen en kinderen, neergeschoten en hun huizen in brand gestoken.

Frank Zichem legt met deze documentaire emoties bloot van slachtoffers en daders van een van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis. Moiwana is niet meer het plaatsje, maar de getraumatiseerde overlevenden.

De wereldpremière van Bar’puru ‘Schreeuw het uit’ vond plaats tijdens het Beeld voor Beeld festival juni 2006 in het Tropentheater te Amsterdam.
Regie: Frank Zichem
Camera: Willem van der Linde
Geluid: Ben Ong A Swie
Montage: Frank van Eijk
Research: Ellen de Vries
Eindredactie: Jessica Dikmoet, MTNL
Producent: Frank Zichem / Co-producent: René Mendel – Interakt

Met dank aan: Omayra Leeflang die mij onbewust wees op deze documentaire.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties