27.2 C
Willemstad
• donderdag 9 december 2021 03:46

Laatste reacties

- Advertentie -

1,6 Mln. weg bij FWNK

Minister Palm schakelt Soab in voor grondig onderzoek

wega di numberWillemstad – Het is een chaos bij Fundashon Wega di Number Kòrsou (FWNK). Er vinden allerhande twijfelachtig praktijken plaats bij de stichting, verklaart minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant.

Zo is bestuurslid Randall Brute onlangs zonder toestemming naar huis gegaan met financiële documenten, heeft het nieuwe bestuur sinds het aftreden van het voormalig bestuur geen inzage gekregen in de rekening van het waarborgfonds en mist er plotseling 1,6 miljoen gulden van de rekeningen van de stichting.
Palm heeft per direct Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) in de arm genomen voor een grondig onderzoek binnen de stichting.

,,We zijn al een tijdje bezig met het benoemen van een nieuw bestuur”, zo legt Palm uit.

,,We hebben drie nieuwe bestuursleden benoemd, maar in het huidige bestuur zitten er nog steeds leden van het vorige bestuur. Sinds de aanstelling van de nieuwe bestuursleden komen er steeds onregelmatigheden uit het verleden naar boven.”

Behalve het feit dat bestuurslid Brute onlangs naar huis is gegaan met financiële administratie zonder dat hiervoor een overdracht was gedaan, werd het bestuur ook met financiële onregelmatigheden geconfronteerd.
Aan Palm werd onlangs de liquiditeitspositie van de organisatie van 2010, 2011 en 2012 gepresenteerd.
Toen Palm gisteren de liquiditeitspositie van 2013 kreeg gepresenteerd, bleek er een tekort te zijn van 1,6 miljoen gulden.

,,Niemand weet waar dit geld is gebleven”, aldus Palm tegenover deze krant.

- Advertentie -

Geruchten van financiële wanorde doen al geruime tijd de ronde.
Dat dit echt het geval is, werd gisteren door de minister van Economische Ontwikkeling bevestigd.

,,De financiële administratie is een chaos. In 2011 is er een mevrouw aangenomen die, middels een mondelinge overeenkomst met het toenmalig bestuur, de financiële administratie bij moest houden.
Deze persoon heeft óf de capaciteit niet om het werk naar behoren uit te voeren, óf ze heeft de afgelopen jaren bewust verkeerde informatie ingevoerd”, aldus Palm.

Sinds het aantreden van de nieuwe bestuursleden in september, hebben zij geen inzage gekregen in de rekening van het waarborgfonds.
Het is nu dus onduidelijk hoeveel geld hier nu op staat en of er überhaupt geld op staat.

,,Deze rekening is heel toevallig ‘unavailable’ geworden sinds het ontslag van de oude bestuursleden”, aldus Palm, die meldde dat het bestuur de bank nu zal benaderen om alsnog inzage te kunnen krijgen in het waarborgfonds.

Na het horen van het nieuws van de vermiste 1,6 miljoen heeft Palm meteen besloten Soab in te schakelen voor een diepgaand onderzoek binnen de stichting waarbij de onderste steen naar boven moet worden gehaald.
Met de vinger wijzen doet Palm nog niet:

,,Ik wil niemand beschuldigen.” Maar tegelijkertijd zegt hij wel dat het voormalig bestuur verantwoordelijk is en blijft voor het tot nu toe gehanteerde (financieel) beleid.

Na het onderzoek van Soab zal het volgens Palm duidelijk zijn welke vervolgmaatregelen zullen moeten worden getroffen.

- Advertisement -

Geen begroting, geen jaarverslag
In september maakte minister Palm bekend dat het voltallige bestuur van FWNK, met uitzondering van Randall Brute en Tariq Abraham, de laan was uitgestuurd.
Als nieuwe voorzitter van het bestuur werd Geraldine Gaari aangewezen.
Zij vervangt Marius Römer die ook aan de kant was geschoven.
De voorganger van Palm, Steven Martina, was voor zijn aftreden al begonnen met het proces om het bestuur van FWNK te ontslaan en had hiervoor toentertijd ook een spoedadvies aangevraagd bij het adviesorgaan SBTNO.
Reden voor de ontslagaanvraag was dat er bij de organisatie, in strijd met artikelen 2.1 en 2.4 van Good Corporate Governance, geen begroting, activiteitenplan, jaarverslag/jaarrekening en bestuursreglement waren opgesteld.
Ook de statuten van het overheidsbedrijf waren niet in overeenstemming gebracht met de Code. Leden van het bestuur van FWNK die in september werden ontslagen, zijn Robbie dos Santos, Nelson Farrah, Marius Römer en Elthon-Julieus Ider. Clifford Marshall stelde zijn functie eerder ter beschikking van de minister.
Hij stuurde samen met zijn ontslagbrief correspondentie tussen zijn persoon en het bestuur van FWNK waarin duidelijk werd dat Marshall zich zorgen maakte over de wijze waarop de stichting functioneert.
Behalve Gaari zijn oud-politiecommissaris Carlos Casseres en Virlene Delanooi als nieuwe bestuursleden benoemd.
Samen met Brute en Abraham die overgebleven zijn van het vorige bestuur, vormen ze samen het huidige bestuur van FWNK.

Bron: Antiliaans Dagblad

To Top

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in
  1. Haha 1.6 milj. Kwijt? Dat is niet moeilijk na te gaan in welke grote vestzak, broekzak dit is gegaan. Palm moet meteen het OM erop zetten alvorens er weer anderen het land uitgaan om een ‘jacht’ te kopen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -