30 C
Willemstad
• donderdag 18 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Dos Santos kreeg 130 miljoen gulden na definitieve aanslag

HomeMediaAmigoe | Dos Santos kreeg 130 miljoen gulden na definitieve aanslag

 door Jomaira v/d Meulen- Angela

Rechter op uitspraak Belastingdienst: Ik ben geen fiscus | Foto Extra
Rechter op uitspraak Belastingdienst: Ik ben geen fiscus | Foto Extra

WILLEMSTAD — De inhoudelijke behandeling van de zaak Bientu, tegen loterijbaas Robertico ‘Robbie’ dos Santos en zijn bedrijven startte gistermiddag, nadat alle door de verdediging opgeroepen getuigen ter zitting waren gehoord. Zoals bekend wordt hij vervolgd voor onder meer belastingfraude.

Uit het dossier blijkt echter dat hij na een definitieve aanslag 130 miljoen gulden heeft teruggekregen van de Belastingdienst.

“Die aanslagen zijn uit de lucht komen vallen”,

merkte Nederlandse advocaatbelastingdeskundige Roel Kerckhoffs direct op. De verdediging heeft bezwaar gemaakt hiertegen, maar kreeg te horen dat een beslissing van de rechter afgewacht moet worden. Officier Henk van der Werff betwistte dat het bedrag ‘uit de lucht is komen vallen’, maar Kerckhoffs persisteerde dat zijn cliënt slechts de aanslagen met enorme bedragen erop heeft ontvangen.

“That’s it. De bedragen waren niet eens gemotiveerd. Dat hebben wij wel geëist, maar we hebben tot op heden niets ontvangen.”

De Belastingdienst wil dus de afhandeling van de zaak afwachten. De reactie van rechter W. ter Berg hierop:

“Ik ben geen fiscus, hoor!”

Er is dus vooralsnog geen uitleg voor de reden waarom Dos Santos miljoenen terugkrijgt, terwijl hij strafrechtelijk wordt vervolgd voor belastingfraude. Het feitendossier in deze gecompliceerde zaak telt vijftig pagina’s. Dat werd niet inhoudelijk behandeld.

De rechter hield rekening met het feit dat hier belastinggegevens in principe privé zijn. Toch zijn er enkele bedragen genoemd, maar heel duidelijk werd de zaak niet. Het Openbaar Ministerie zou vanmiddag het requisitoir houden, dat meer duidelijkheid zou kunnen verschaffen. Dan wordt ook de eis tegen Dos Santos en diens bedrijven bekend.

Inkeer

Dos Santos had echter graag alles met de Belastingdienst willen afhandelen, maar die wilde dat dus niet meer. Hij wilde dat doen door een beroep te doen op de zogenoemde inkeerregeling, die de belastingplichtige de mogelijkheid biedt zijn fiscale zonden op te biechten. De loterijbaas heeft echter niet al zijn rekeningnummers opgegeven.

De rechter legde hem voor dat hij zijn rekeningnummer in Amerika, met daarop 30 miljoen dollar, verzweeg en wilde de reden hiervoor weten. Volgens Dos Santos is dit te wijten aan Steve Vanenburg (van Pricewaterhouse- Coopers, red.).

“Ik heb hem verteld dat ik ook andere rekeningnummers heb. Steve heeft toen gezegd dat ik uitgenodigd zou worden om verdere toelichting te krijgen. Dat gebeurde niet.”

Het OM vermoedt dat Dos Santos een beroep deed op de inkeerregeling, omdat hij op de hoogte was van een onderzoek naar fiscale delicten tegen hem. Dat ontkent hij:

“Ik wist niet dat de politie bezig was met een onderzoek. Pas tijdens de huiszoekingen in mijn woning en bedrijf kwam ik daarachter.”

Dos Santos was ten tijde van de huiszoekingen in juli 2011, in de VS. Vlak hierna had hij een opmerkelijk gesprek met zijn halfbroer en tevens toenmalige minister van Financiën voor MFK, George Jamaloodin. Dos Santos wilde weten wat het onderzoeksteam allemaal in beslag had genomen. Jamaloodin informeerde hem dat het team twee enveloppen had meegenomen, waaronder één van Tula (zijn bedrijf Tula Finance Ltd). Zijn reactie:

“Tula dus, ja waar mijn geld is. Ga je dat bewegen?” Jamaloodin zei: “Ja, nu ga ik het zeker doen.”

De rechter wilde een uitleg van Dos Santos hierover, maar een duidelijk antwoord kreeg hij niet. Op de vraag wanneer hij over de inkeerregeling had gehoord, zei de loterijbaas dat het in 2009 in het nieuws was.

Dos Santos heeft de inkeerbrief van 11 april 2011, de dag daarop bij de Inspecteur der Belastingen ingediend. Daarbij is ook een toelichting gegeven op de vrijwillige verbetering van de aangiften inkomstenbelasting over de jaren tot en met 2009.

In die brief is dus toegelicht dat hij inkomsten heeft genoten zonder de daarover verschuldigde inkomstenbelasting te betalen, gaf Kerckhoffs eerder aan. Enige reactie van de Inspectie is echter uitgebleven. De verdachte herhaalde gisteren op de vraag van de rechter, dat hij de inkeermelding had gedaan omdat hij de bedoeling had zijn bedrijven aan zijn dochter over te dragen.

Witwassen

Verder begrijpt Dos Santos niet eens waarom hij voor witwassen wordt vervolgd, omdat hij dit aan drugs linkt. Hij had dus niet veel te zeggen hierover. De rechter hield hem wel een verklaring bij het Recherche Samenwerkingsteam voor.

Dos Santos verklaarde dat hij zijn geld uit illegale loterijen aan ondernemer Itzhak Grynsztein had gegeven, zodat hij op die manier geen belasting hoefde te betalen. Het bleef op die manier dus buiten het zicht van de fiscus. Grynsztein is ook een verdachte van witwaspraktijken.

Hij is betrokken bij het onderzoek Cymbal en Troya, een gezamenlijk omvangrijk witwasonderzoek van Nederland en Curaçao.

Criminele organisatie

Over zijn deelname aan een criminele organisatie, benadrukte Dos Santos ontkennend dat hij al vijf jaar ‘opgesloten zit en kan niets doen’.

“Iedereen zit zogenaamd in de criminele organisatie, mijn vrouw, mijn dochter, iedereen. Meneer de rechter, ik kan hierdoor geen zaken doen en mag ook niet reizen. Ik heb een cheque uit Amerika gekregen, waarmee ik niets kan. Banken hier nemen het niet in ontvangst.”

De verdachte deed gisteren zijn uiterste best om zijn tranen te bedwingen.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

 1. Terug gegeven ???? zijn ze nou allemaal van de zotte.
  Waarom niet op een derde-rekening gestald, totdat eea is uitgezocht.
  Zou me niks verbazen, wanneer we vandaag of morgen lezen, dat die 130 miljoen niet meer traceerbaar blijken te zijn.

 2. @”Uit het dossier blijkt echter dat hij na een definitieve aanslag 130 miljoen gulden heeft teruggekregen van de Belastingdienst.” ……
  Inleveren die hap en verdelen onder de inwoners van Curacao…
  13 miljoen gedeeld door 150.000 levert ieder ruim 800 piek op.
  Goed idee, he ??!! 🙂

 3. De PLUK ZE wetgeving toepassen zodat Curacao haar welverdiende belasting geld kan terug krijgen-en dan kan in oieder geval het onderwijs weer wat verbeteren-schoftig gewoon al deze zakkenvullerij–is gewoon ongelooflijk om hoeveel geld het gaat-dit mag absoluut niet ongestraft gaan—ook alle andere lotjes verkopers zullen moeten gaan betalen–PLUK ZE PLAT-want ze hebben de bevolking van Curacao jarenlang BELAZERD EN BESTOLEN–no MERCY

 4. Dos Santos is een drama queen, net als Schotte: krokodillen over de echtscheiding van zijn vreemdgaande vader Hendrik.

  Overigens denk ik dat een gedegen onderzoek naar de Belastingdienst zal blijken dat dat ook een criminele organisatie is.

  We weten allemaal dat Jamaloodin zonder problemen enorme belastingschulden niet hoefde te voldoen. De miljoenen die zij overmaakte aan Robbie verbaast mij dan ook niets.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties