27 C
Willemstad
• woensdag 18 mei 2022 08:32

Laatste reacties

- Advertentie -

14 Miljard aan projecten

‘Performance’ economie Curaçao afgelopen twee decennia pover

VBC: 14 Miljard aan projecten
VBC: 14 Miljard aan projecten


Willemstad – Uit inventarisatielijsten van potentiële investeringsinitiatieven van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het Curaçao Toeristen Bureau (CTB) blijkt dat er genoeg concrete projecten zijn.

- Advertentie -

Deze vertegenwoordigen een waarde van in totaal meer dan 14 miljard gulden.

,,Vooralsnog schort het echter aan uitvoering van deze projecten”,

stelt de jongste Newsletter VBC van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).
Dankzij de schuldsanering, die de landen in de regio niet hebben gekregen, bezit Curaçao – anders dan vóór 2010, toen er nog sprake was van aanzienlijke begrotingstekorten en een hoge schuldquote – over een relatief lage overheidsschuld, namelijk 31 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en ook sluitende begrotingen.

VBC:

,,Er is nu ruimte om te investeren en om zwakke punten te verbeteren zoals: een gebrekkige concurrentiepositie, een relatief laag niveau van het onderwijs, uitbundige bureaucratie, inefficiënte overheidsentiteiten, lage arbeidsproductiviteit en een niet optimaal investerings- en leefklimaat.”

Cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) tonen aan dat de gemiddelde jaarlijkse reële economische groei van Curaçao in de afgelopen 20 jaar nog geen 0,1 procent bedroeg. In de Caribische regio was dit in die periode jaarlijks gemiddeld tussen de 2 en 3 procent. In Latijns-Amerikaanse landen zelfs 3,5 procent.

Op grond van deze feiten meent VBC dat het gerechtvaardigd is om te stellen dat de economische ‘performance’ van Curaçao in de afgelopen twee decennia ‘pover’ is geweest.

,,Wat wel heeft plaatsgevonden is wijziging van de relatieve belangrijkheid van de sectoren. Waren het twintig jaar geleden de olieraffinage en de internationale financiële dienstverlenende sector die het meeste bijdroegen aan het bbp, nu hebben het toerisme en in mindere mate logistiek deze rol overgenomen. Deze ontwikkeling benadrukt het belang van een gediversifieerde economie.”

De negatieve gevolgen van de zwakke economische prestatie zijn op diverse gebieden zichtbaar, vervolgt de werkgeversorganisatie, waaronder de werkloosheid.
Zowel de algemene (13 procent) als de jeugdwerkloosheid (37 procent) is hoog.

Dit is ook het geval ten aanzien van de betalingsbalans, die zich kenmerkt door forse tekorten op de lopende rekening. Aan projecten ligt het niet.

,,Wat nodig is, is een duidelijke visie, daadkracht en consistentie waardoor het vertrouwen verder wordt verbeterd en vergroot. Op deze wijze kan de voorsprong die Curaçao heeft ten opzichte van de landen in de regio optimaal worden benut.

De basis om de komende decennia tot duurzame economische groei en ontwikkeling te komen is met pijn en moeite gecreëerd. Nu is het een kwestie van gezamenlijk deze ‘opportunity’ te gelde te maken om de welvaart en daarmede werkgelegenheid en inkomen te verbeteren en te doen toenemen.”

Bron: Antilliaans dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Scheuring in Brusselse fractie van D66, klachten over Europarlementariër Samira Rafaela

Lamyae Aharouay, Philip de Witt Wijnen Onveilige werkomgeving Een interne D66-commissie verklaarde klachten over Europarlementariër Samira Rafaela gegrond. Zij vindt dat het onderzoek rammelt. Zondag praat de D66-top...

PBC | Zeespiegel stijgt bij Caribische eilanden net wat sneller

Persbureau Curacao Een nieuw KNMI-rapport geeft aan dat het water rondom de Caribische eilanden waarschijnlijk iets sneller zal stijgen dan de wereldgemiddelde zeespiegel. De wereldgemiddelde zeespiegel is de...

PBC | Aantal coronacases op Curaçao en Aruba blijven stijgen

Persbureau Curacao Afgelopen week zijn er 450 nieuwe coronacases bijgekomen, bijna 125 meer dan de week ervoor, toen 328 mensen positief werden getest. Het aantal actieve cases steeg...

PBC | Geen mondkapje meer om in vliegtuig en op Schiphol

Persbureau Curacao Volgend weekend, 21 mei, vervalt de mondkapjesplicht in het vliegtuig en op de luchthaven Schiphol na de security. Dat heeft het Nederlandse kabinet vrijdag officieel besloten,...

Column Youp | Drijgen

Dinsdagavond is mijn vaste dreigavond. Dan kies ik mijn slachtoffers. Zoals deze week de Amsterdamse burgemeester die niet genoeg personeel had om het slopen van het Museumplein...

CC | Sargassum becoming a major problem for sea turtles

WILLEMSTAD - The Sea Turtle Conservation Curaçao rescued three sea turtles that were trapped in the sargassum weed on Wednesday. The animals regularly get into trouble because...
- Advertentie -
- Advertentie -