Tweede Kamer wil opheldering | Marc van den Eerenbeemt – Volkskrant

De grootste verzekeraar van de Antillen, Ennia, zou zijn ‘leeggetrokken’ door zijn eigenaar, de Iraans-Amerikaanse zakenman Hushang Ansary. Dat kan worden geconcludeerd uit een rapport van De Nederlandsche Bank. De Tweede Kamer wil opheldering over de positie van Ennia en het financieel toezicht op Curaçao en Sint Maarten. De Nederlandse SP-parlementariër Ronald van Raak noemt hem een ‘uiterst dubieuze figuur’, maar bij de Amerikaanse Republikeinse Partij is de 90-jarige Hushang Ansary een geziene persoonlijkheid.
De naar de Verenigde Staten uitgeweken minister van Financiën van Iran (1974-1979) is al jaren donateur van de partij. Als huisvriend van de familie Bush doneerde hij vorig jaar nog enkele miljoenen dollars aan de presidentiële campagne van jongste zoon Jeb.
Ennia is verstrengeld geraakt met andere bedrijven van Ansary
Dezelfde Ansary heeft een netwerk opgebouwd van bedrijven, waaronder het Antilliaanse Ennia, een verzekeraar met een Nederlandse geschiedenis. Ennia fuseerde in 1983 met verzekeraar Ago en werd Aegon. De naam Ennia bleef behouden voor een aparte onderneming voor de Caribische markt, die Ansary in 2006 kocht.
Ennia is inmiddels verstrengeld geraakt met andere bedrijven van Ansary, schrijft De Nederlandsche Bank in een geheim rapport over Ennia uit juni 2015 dat twee weken geleden in de openbaarheid werd gebracht door het FD. Ennia kocht van de investeringsmaatschappij van Ansary een vervallen resort aan Mullen Bay op Sint Maarten. Die investeringsmaatschappij had het resort gekocht van een ander bedrijf van Ansary, met een lening van Ennia zelf.

Golfspelers op resort Mullet Bay. De door een orkaan beschadigde gebouwen werden in 2011 met de grond gelijkgemaakt. Het resort is nu een bekritiseerde belegging van verzekeraar Ennia. © Hollandse Hoogte
Een ander staaltje van financiële goochelarij was volgens het DNB-rapport de aankoop van een aandelenpakket in een toeleveringsbedrijf voor de olie-industrie door Ennia. De verkoper was opnieuw de investeringsmaatschappij van Ansary, die de aandelen had gekocht van een van diens andere bedrijven.
De twee aankopen gingen de boeken in als reserves van Ennia, die nu voor 77 procent berusten op aankopen in eigen huis. Daarbij is de opgevoerde waarde van die aankopen nog eens twijfelachtig. Het resort aan Mullet Bay raakte na de orkanen in 1995 zwaar beschadigd en werd na lang procederen over de schade in 2011 op last van de overheid met de grond gelijkgemaakt.
DNB hekelt de belangenverstrengeling en is ook bezorgd over de dekking van de verzekeringspolissen van tienduizend Antillianen. Het FD noteerde de score van Ennia op financieel en organisatorisch gebied in het DNB-rapport: ‘Failed’.

Met de Ennia-affaire komt ook de rol van de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) weer in het vizier. Volgens SP-er Van Raak functioneert de toezichthouder ‘heel slecht. De financiële sector op de Antillen is in de greep van de onderwereld, met name de gokindustrie. Dat zie je bij banken en casino’s, maar ook bij verzekeraars. Je ziet overal foute figuren.’
Curaçao en Sint Maarten zijn sinds 2010 zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden, beseft ook Van Raak. ‘Maar Nederland blijft verantwoordelijk voor goed bestuur en goed financieel toezicht. Faalt men daar, dan wordt Nederland daar internationaal op aangesproken.’
Financiële sector op de Antillen is in de greep van de onderwereld
DNB wil het Ennia-rapport niet vrijgeven. Voor de beantwoording van de Kamervragen van SP en VVD hebben de ministers van Financiën en van Koninkrijkszaken volgens een woordvoerder minimaal enkele weken nodig. In haar jongste jaarverslag schreef de bank ’toenemende zorgen’ te hebben over het functioneren en de integriteit van toezichthouder CBCS. Inmiddels heeft DNB ruimere bevoegdheden gekregen om banken en verzekeraars op de eilanden te onderzoeken.
Ennia heeft ontkend financiële problemen te hebben. De dekking van de verzekeringen zou de laatste jaren alleen maar zijn toegenomen.
Bron: Volkskrant