
AMSTERDAM – Het Openbaar Ministerie (OM) eist 40 miljoen euro van de jonge gokmiljonair Stijn F. Hij wordt samen met twee zakenpartners verdacht van het witwassen van winst uit illegale online gokspellen. Het startkapitaal voor deze bedrijven was volgens het OM afkomstig uit de handel in softdrugs.
De miljoenenvordering blijkt uit een uitspraak van het gerechtshof Den Bosch, waar F. het faillissement van zijn bedrijven Bubble Group Media en Bubble Group Capital aanvocht. Zonder succes; de rechter oordeelde dat curator Geurt te Biesebeek voldoende schuldeisers had verzameld om de faillissementen aan te vragen.
Zo heeft Bubble Group Media een schuld van ongeveer 465.000 euro, nog buiten de kosten van de curator en de miljoenenclaim van het OM. Bubble Group Capital staat bijna 800.000 euro in het rood. Hiervan eist de Belastingdienst bijna 23.000 euro aan niet-betaalde belasting op, terwijl advocatenkantoor DLA Piper nog 36.000 euro tegoed heeft. Een ander advocatenkantoor maakt aanspraak op meer dan 11.000 euro.
‘Omgekatte’ facturen
In de rechtbank kwam ook aan het licht dat facturen die naar andere bedrijven van F. zijn verstuurd, volgens de curator naar Bubble Group Capital zijn „omgekat”. Het bedrijf zou daardoor 10.000 euro aan btw onterecht terug hebben gekregen.
Vorig jaar legde het OM beslag op 80 woningen en bedrijfspanden in Nederland, België, Spanje en Duitsland en meer dan 100 bankrekeningen van de drie verdachten. Nadat dit in de gokwereld bekend werd, trokken de klanten van F. de stekker uit de samenwerking. Ook raakte F.’s gokwebsite Sheriff Gaming zijn gokvergunning op het Britse Maagdeneiland Alderney kwijt. De 35-jarige man uit Best en één medeverdachte zaten vijf maanden vast, maar zijn inmiddels weer op vrije voeten.
Dinsdag begint de strafzaak tegen de drie hoofdverdachten. Het OM verdenkt hen ervan meer dan 100 miljoen euro aan omzet uit illegale gokwebsites te hebben witgewassen. Online gokspellen gericht op de Nederlandse markt zijn momenteel nog illegaal. Het kabinet wil online gokspellen in 2015 legaliseren.
Bron: Telegraaf
door Jan Braaksma en Albert Jan Swart