Paul Eldering

De Twentse familie Ter Haar, oud-eigenaar van Oad, legt een schadeclaim van 80 miljoen euro neer bij de Rabobank wegens onrechtmatige kredietopzegging, schenden van de zorgplicht en onnodig bankroet in 2013.
Morgen gaat de vijftig pagina’s tellende dagvaarding van de vroegere Oad-aandeelhouder op de rol bij de rechtbank in Utrecht. Ter Haar heeft een topteam van advocaten geformeerd, dat uitgebreid onderzoek heeft gedaan. „Er is een oorlogskas tot de Hoge Raad en terug. We willen gerechtigheid en eerherstel. Oad had nooit failliet hoeven gaan”, bevestigde familiewoordvoerder Jan Driessen gisteravond aan De Telegraaf. Bijna 1600 mensen verloren hun baan, zakenrelaties in binnen- en buitenland en Garantiefonds blijven achter met een strop van zo’n 100 miljoen.
Spuugzat
Ondernemers zijn de rigide angst bij banken om hen te financieren spuugzat. Cijfers van MKB-Nederland tonen volgens Driessen aan dat één op de vijf bedrijven in de wurggreep van afdelingen bijzonder beheer zit. „Bij de Rabo tonen we met harde feiten aan dat die geen idee heeft hoe een reisorganisatie werkt. Het gebrek aan kennis over bijvoorbeeld seizoenskredieten in toerisme is verbijsterend. Pure onkunde.
”Ook in de Tweede Kamer staat deze ’dodelijke rem op de Nederlandse economie’ op de agenda. Op 16 april is er een parlementaire hoorzitting. Waakhond AFM is al in de heikele kwestie gedoken. De Oad-curatoren doen eveneens juridisch onderzoek naar verwijtbaar gedrag van de Rabobank.
Bron: Telegraaf