
WILLEMSTAD — De Saint Tropez Ocean Club moet stoppen met geluidsoverlast en zich op straffe van een dwangsom houden aan bepaalde geluidsnormen. Dat is donderdag bepaald door het Gerecht in Eerste Aanleg.
Advertentie
De zaak werd tegen Saint Tropez aangespannen door buren van de horecazaak, een echtpaar. Zij gaven aan voornamelijk last te hebben van de live muziek die Saint Tropez op vrijdagavonden ten gehore brengt.
De exploitanten van de zaak gaven in verweer aan dat geluidshinder niet officieel vastgesteld kan worden, omdat er op Curaçao geen officiële normen zijn. Er zou van geluidshinder geen sprake zijn en alleen het echtpaar had over de overlast geklaagd. Maar volgens de rechter staat het ontbreken van door de overheid vastgestelde normen een beslissing niet in de weg.
“Het kan niet zo zijn dat de horeca vrij spel heeft omdat de overheid verstek laat gaan.” Ook vindt de rechter het onjuist ‘om aan de subjectieve beleving van hinder door de klager geen betekenis toe te kennen ingeval hij daarover als enige zou klagen’.
Eerder was de horecazaak al gestopt met live muziek op andere dagen. De rechter vond dat daaruit kon worden opgemaakt dat Saint Tropez zich er wel degelijk van bewust is dat ‘wat naar haar normen aanvaardbaar zou moeten zijn dat voor een ander niet zo hoeft te zijn en dat zij bereid is zich daar binnen redelijke grenzen naar te richten’.

Saint Tropez betoogde dat het echtpaar de hinder door de muziek ‘behoort te dulden in het belang van het uitgaansleven dat het woonkarakter ter plaatse is gaan overheersen’.
Maar volgens de rechter gaat ook dit argument niet op, omdat commercieel belang niet per definitie zwaarder dient te wegen dan het belang van bewoners.
“Daarover zou wellicht anders geoordeeld worden als de bewoners zich in het uitgaansgebied zouden hebben gevestigd, maar het omgekeerde is het geval.”
De rechter stipte ook de constatering aan dat Saint Tropez zich ‘voor haar vestiging ter plaatse niet op de hoogte heeft gesteld van de eisen waaraan haar bedrijfsvoering zou behoren te voldoen en zij de exploitatie is gestart zonder over de vereiste vergunningen te beschikken’.
De rechter vond het al met al voldoende aannemelijk dat er wel degelijk sprake was van geluidsoverlast, ‘zij het niet gedurig’, en bepaalde dat het Saint Tropez niet vrijstaat om muziek met zoveel volume ten gehore te brengen dat het echtpaar daarvan
‘in niet te aanvaarden mate hinder ondervindt’.

door de muziek ‘behoort te dulden in het belang van het uitgaansleven dat het woonkarakter ter plaatse
is gaan overheersen’. De rechter was het niet eens met dit argument. Op de foto uitbater Michel Oliemuller achter de draaitafel
Gevonnist is dat Saint Tropez overdag, tussen 7.00 en 19.00 uur, met de muziek niet boven de 60 decibel uit mag komen.
Tussen 19.00 en 23.00 mag dit niet hoger zijn dan 55 decibel en
tussen 23.00 uur ‘s avonds en 7.00 uur ‘s ochtends mag het niet meer zijn dan 50 decibel.
Overigens is bepaald dat er geen grond is om live muziek helemaal te verbieden. Het zou volgens het vonnis de klagers dan ook sieren als zij bereidheid tonen om, op verzoek van Saint Tropez, bij bijzondere gelegenheden een hoger geluidsvolume toe te laten.
Bron: Amigoe
vonnis Saint Tropez geluidshinder 13 maart 2014
bron: Amigoe
Advertentie