
Gisteren is in de Staten door de nieuwe meerderheid een motie aangenomen waarin van de regering en anders de Rijksministerraad wordt geëist dat het landsbesluit van 12 februari om de Staten te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven wordt vernietigd.
Dat meldt het Antilliaans Dagblad. Bij de schriftelijke argumentatie staat onder meer dat het kabinet-Koeiman niet in staat is gebleken te regeren, door het afhaken van de twee ministers van PS de regering de meerderheid in het parlement is kwijtgeraakt, de demissionaire ministers tegen wie op 17 februari een motie van wantrouwen is aangenomen niet zijn opgestapt en dat het Land nu dringend een verandering ten goede nodig heeft door een wisseling van de wacht.
Verder worden uitgebreid diverse juridische gronden aangedragen waarom het besluit van het kabinet-Koeiman onrechtmatig zou zijn geweest. Zo worden onder meer artikelen uit het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) en uit het Internationale Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten (IVBPS) aangehaald, waarmee het besluit in strijd zou zijn.
Als de demissionaire regering het landsbesluit niet vóór aanstaande maandag alsnog vernietigd, wordt de gouverneur ingeschakeld. Die zou dan nog vóór aanstaande dinsdag de Rijksministerraad moeten vragen het landsbesluit te vernietigen. Statenvoorzitter Gilmar ‘Pik’ Pisas zal dinsdag uiterlijk om 12 uur checken bij de gouverneur of ze dat heeft gedaan. Zo niet, dan komen de Staten diezelfde dag ’s middags om 13 uur opnieuw bij elkaar om de zaak verder te behandelen.
Premier Koeiman, die zelf ook aanwezig was bij de Statenvergadering, noemt de motie een wanhoopsdaad. Hij gelooft ook niet dat het landsbesluit kan worden ingetrokken. Er bestaat binnen de Constitutie en het Kiesreglement geen regeling voor het annuleren van al uitgeschreven verkiezingen, volgens Koeiman. Bovendien zal de Rijksministerraad de zaak als landsaangelegenheid bestempelen en het daarbij laten.
In de Statenvergadering van gisteren werden ook verschillende andere moties ingediend. Zoals een van de PAR waarin zetelroof wordt verboden, het uit een partij stappen door een Statenlid, maar de zetel behouden. De motie sneuvelde met 5 stemmen vóór en 11 tegen. In de nieuwe meerderheid zitten momenteel twee van deze Statenleden: Eduard Braam die uit de PAR stapte en Gassan Dannawi die de MAN verliet.Beiden kunnen in feite in een nieuw kabinet geen minister worden, omdat dan hun zetel weer zou terugvallen aan de partij waar ze zijn uitgestapt. Daarmee zou de steun aan een nieuwe coalitie afbrokkelen of wegvallen.
Foto (extra.cw): voorafgaand aan de vergadering vond een gebedsmoment plaats
Bron: ParadiseFM
Nieuwe meerderheid door g.schotte gevormeerd,door omkopping
vlgns. mij is het niet moelijk om dat te bewijzen op St.Maarten kan het wel waarom hier niet?
Dacht het niet”
Je moet maar durven.
Deze payasos maken zichzelf belachelijk. Moses is volgens mij helemaal doorgedraaid.
Op de brandstapel deze criminelen schotte en zijn koekkoeksclan.
ze heeft haar ziel aan de duivel verkocht…in de hel zal ze branden..
Wat een poppenkast.
Zie de onbetrouwbare M. Moses.
Dus Nederland, de gehate koloniale macht, moet Schotte redden? Het moet niet gekker worden.