
Door de algemene staking van afgelopen donderdag heeft de lokale economie veel meer schade geleden dan de 1,8 miljoen gulden die vakbond SGTK voor zijn leden eiste en uiteindelijk ook kreeg.
Dat zeggen voorzitter Joel da Silva Gois (foto) van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao en Marcos Cova, waarnemend voorzitter van de Kamer van Koophandel tegen het Antilliaans Dagblad. Het openbare leven kwam grotendeels plat te liggen doordat de stroomvoorziening stokte.
Hoewel concrete gegevens over de schade nog ontbreken, wordt die door sommige ondernemers in totaal op zo’n 10 tot 15 miljoen gulden geschat. Miles Mercera-Schoobaar van de Chata zei tegen het AD dat in de hotelsector voor honderdduizenden gulden aan ontdooide en bedorven voedingsmiddelen moesten worden weggegooid.
Ook veel supermarkten hadden daarmee te maken, bevestigt Da Silva Gois van de VBC.
De grootste schade echter is volgens de drie organisaties toegebracht aan het imago van Curaçao in het buitenland en het vertrouwen van het bedrijfsleven.
Volgens Da Silva Gois is door de staking een gevaarlijk precedent geschapen. Een kleine groep kan het eiland in gijzeling houden wanneer er een conflict met hun werkgever ontstaat; dat kan zoals donderdag overwaaien naar andere sectoren omdat andere werknemers – en bonden – ‘uit solidariteit’ ook gaan staken.
Bron: ParadiseFM