Persbureau Curacao
DEN HAAG – Curaçao gaat een dure prijs betalen voor de wankelende houding van de regering Pisas in het Ennia-dossier.
Een bestuurlijk akkoord over een doorstart van de pensioenverzekeraar – op verzoek van Curaçao zelf – werd op het laatste moment afgeblazen door Pisas. De staatssecretaris moest dat uit de krant vernemen.
Omdat het akkoord was gekoppeld aan de lage-rente-herfinanciering van de coronaleningen, gaat Curaçao het komende jaar geen 3,4 procent rente betalen, maar 5,1 procent over 900 miljoen gulden. Dat is ruim vijftien miljoen gulden meer.
Sint Maarten ontspringt de dans en krijgt wel de lage rente aangeboden voor herfinanciering van hun coronaleningen, omda het wel al akkoord was met een doorstart.
Voor zowel Sint Maarten als Curaçao geldt dat alsnog kan worden overgegaan tot langjarige herfinanciering, zodra er een akkoord ligt over de gecontroleerde afwikkeling van ENNIA, dat door Nederland is beoordeeld als financieel voldoende duurzaam.
Voorgeschiedenis
Beide landen, Curaçao en Nederland kozen in eerste instantie voor een solvabele doorstart met een kapitaalinjectie. Uit de analyse blijkt dat de totale kosten van een doorstart lager zijn dan die van een gecontroleerde afwikkeling, waar nu voor is gekozen, maar dat een doorstart wel grotere risico’s kent.
Ook was bekend dat de omvang van de lening voor met name Curaçao een langdurig en groot beslag op de begroting zou leggen en een knelpunt zou vormen voor de rentelastnorm van de Rijkswet financieel toezicht.
Uit doorrekeningen van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten blijkt dat de rentelastnorm inderdaad wordt overschreden, waardoor de investeringsplannen van de regering van Curaçao inderdaad niet volledig zouden kunnen worden uitgevoerd.
Opties
De afgelopen weken zijn daarom met Curaçao verschillende opties verkend om
een doorstart van ENNIA mogelijk te maken zonder overschrijding van de
rentelastnorm en met behoud van investeringsruimte.
Er is toen door Nederland en de CBCS gekeken of de rentestructuur van de lening zodanig kon worden vormgegeven dat er voldoende ruimte zou blijven voor investeringen.
Ook is gekeken naar de mogelijkheid de omvang van de ENNIA-lening te beperken door inzet van een deel van de financiële reserves van het land. De regering van Curaçao op zijn beurt, heeft mij in gesprekken verzocht de doorstart te financieren met een lening aan een andere partij zoals de Centrale Bank, het Ambtenarenpensioenfonds of een op te richten ENNIA-fonds. De lening zou in deze variant niet meetellen in de totale overheidsschuld en dus geen gevolgen hebben voor de rentelastnorm.
Dit heeft de staatssecretaris afgewezen, omdat de verantwoordelijkheid en daarmee het risico van de oplossing voor ENNIA volgens haar bij de overheden van de landen ligt. “Het doet geen recht aan de autonomie van de landen als Nederland direct partij zou worden in een interne aangelegenheid”, aldus Van Huffelen.
Ook voorstellen vanuit Curaçao die neerkwamen op het buiten werking stellen van de Rft heeft de staatssecretaris afgewezen. “Dat zou immers het doel achter de Rft ondermijnen.”
Bron: Persbureau Curacao
@ Kari,
Sint-Maarten, Curaçao en Aruba tekenen leenovereenkomst covidleningen
Nieuwsbericht | 12-10-2023 | 08:58
Sint-Maarten, Curaçao en Aruba hebben hun handtekening gezet onder de leenovereenkomst voor de herfinanciering van de covidleningen. Nederland heeft zich bereid getoond de leningen ter waarde van € 1,17 miljard te herfinancieren, omdat bekend was dat de Landen niet in staat zouden zijn om deze in een keer af te lossen.
Rijksoverheid van Nederland liegt?
@ Ger. De huidige regering heeft geen cent geleend van NL. Tot en met sept 2023 is 75 milj meer dan gebudgeteert binnen gekomen.
Het begon onder loopjongetje van de PAR die 1 miljard Euro kwam bietsen. Raymond Knops zei destijds met alle gelijk van de wereld “ga eerst maar dat boevennest opkuizen schavuit”. Toen kwam naief kruidenvrouwtje van Puffelen aanzetten die wulps tegen Pikkie Paljas stond te schuren op festivals (er zijn beelden van dus nee dit is geen laster). Nu het tijd wordt om terug te betalen trekt de regering een grote broek aan. Maar ja dat zijn we wel gewend van Curacaoenaars. Als het gaat om geld lenen dan wordt aarde op de hemel beloofd, wanneer het komt op terugbetalen dan gaat men ruzie met je zoeken en ben jij opeens de boeman.
Ondertekende heeft ook een periode gehad waar hij geen cent te makken meer had en omkwam in de schulden. Door meerdere bijbaantjes te zoeken naast de reguliere studie die ik deed ben ik er weer boven op gekomen. Alles pakte ik aan, niks was mij te min. Van schijthuizen op een scheepswerf (toen nog van der Giessen) tot aan de ABN AMRO bank archief beheer deed ik. Elke cent ging naar de betaling van de schulden toe. Tot in de late uurtjes gewerkt voor noppes en dat een half jaar lang. Maar elke cent was wel eerlijk terugbetaald en ik was mij bewust dat het aan mij zelf lag. Maar ja eigen verantwoording is deze schertsfiguren vreemd. Nee het ligt aan kolonialisme of slavernij. Bai sinta un banda swa.
Ga beslag leggen op de gelden van Saleh, stel de RvC en bestuur van de Centrale Bank hoofdelijk aansprakelijk, verkoop alles wat kan van pikkeboef Ansari en ga je diep schamen. Wijlen Helmin Wiels heeft reeds in 2007 uitgebreid gewaarschuwd wat er gaande was. Ook toen hij op het pluche zat bleef hij goed gedocumenteerd uitleg geven. Het gebeurde dus onder ieders neus en men stond er als een paloli bij.
Kari, Doe je ogen eens open!!
“Uit een lege portemonnee wordt het moeilijk geld geven”
Curacao heeft onder de huidige regering nu al een enorme schuld opgebouwd dus verklaar eens even waar de beloofde 30 miljoen vandaan gehaald moet worden.
Bovendien heeft Curacao zelf gevraagd om de Coronaleningen, die terugbetaald diende te worden tegen een rente van 5,1 % te herfinancieren. Nederland is in dit verzoek meegegaan en heeft aangeboden de rente op de leningen te verlagen naar 4.1 %. Daarom vind ik de kop van het artikel voor vele lezers misleidend.
Deze zou eigenlijk moeten luiden: De Curaçaose regering straft haar eigen volk voor hun zwalkende beleid rond Ennia!
Het is tenslotte het volk dat middels de belastingen de extra kosten moet ophoesten.
Curacao kan tenslotte niet altijd alles maar gratis krijgen zonder hun “hulpverleners”iets terug te geven. Zelfs een beetje respect naar hun “hulpverleners” kan ervan af!
En dat is nou juist wat iedere Curaçaoënaar verlangt : Respect of zoals ze het zelf noemen Rèspèt!!
Curaçao had de lening moeten nemen en de volgende generatie moeten opzadelen met een enorme schuld en interest in de zakken van de overliquide NL banken die geen kant opkunnen met hun kapitaal. Nu wordt indien nodig in 2027 30 milj door de overheid en cbcs in de pensioenfonds gestopt die voor een groot gedeelte weer doorstroomt naar de Curaçaose economie.Prima besluit zelfs de kamer ziet dit.
Maakt die club in forti geen donder uit . Hun buit is binnen .
Ze hebben geen respect , niet voor hun kiezers , noch voor zichzelf .
Laat ze het maar lekker uitzoeken, zoals al staat , de buut is binnen.
Neemt iemand Pik Bobo nog serieus? Nederland is niet gek hoor? Het duurt nog even en MFK ligt weer op haar knietjes als rasechte slaven met een slavenmentaliteit te bedelen om geld bij Nederland bij de volgende catastrofe die ze aanrichten. En dan worden de duimschroeven flink aangeschroeft en wordt de broodnodige COHO alsnog onder een ander naampje door hun korrupte strot geduwd.
Met deze regering van de M(afia) F(an) K(lup) is er geen enkele knoop aan te binden. Het is gewoon een ordinaire stelletjes witte boord Criminelen die het Land leeg roven.
De politieke partij waarvan de meeste actieve leden reeds veroordeeld zijn. En er zullen nog meer actieve leden uiteindelijk in de gevangenis belanden.
Hoezo straf. Is nog altijd een lagere rente dan marktconform voor een failliet land.