26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Opinie | Politie, gemeenschap, macht

HomeLandenArubaOpinie | Politie, gemeenschap, macht

Opinie Jeannette Cratz – hoofdredacteur Diario

Jeannette Cratz
Jeannette Cratz

Op de bewuste avond parkeer ik mijn auto voor de ingang van mijn woning op Aruba, waar ik als hoofdredacteur van het dagblad Diario werk. Ik hoor de huistelefoon aan een stuk door rinkelen. De mobiel is een toekomstdroom op het moment dat ik naar het telefoontoestel ren om aan te horen dat in direct terug moet naar de krant.

Op kantoor krijg ik te horen dat een groep mensen van San Nicolas mij nodig hebben. De telefoon gaat en wordt doorverbonden. “Mevrouw Cratz? De politie heeft Brown vermoord. Wij gaan nu de Politiewacht afbranden.”

Het is bijna middernacht. “Wie bent u en waar bent u?” “Wij zijn mensen van San Nicolaas. Brown ook. Wij staan klaar om de straat op te gaan.” Ik vraag om een halfuurtje tijd voor wij verder praten.

Brown is een drugsverslaafde die op het Arubaanse Grapefield strand dood is aangetroffen. Aangenomen wordt dat hij op het strand in slaap is gevallen en is verdronken.

Ik stel direct de directeur/eigenaar van de krant in kennis van het voorval. De krant is nog niet gedrukt. Ik krijg toestemming het voordeel van een nieuwtje opzij te zetten en bel dan ook politie-commissaris Roland Peterson op. Ik geef hem tien minuten de tijd om mij terug te bellen. De tien minuten zijn nog niet om als hij terugbelt. Hoofdinspecteur Rasmijn is in Playa en komt naar mijn kantoor. Peterson gaat naar de Politiewacht van San Nicolas zonder alarm te slaan.

Rasmijn heeft juist plaatsgenomen in mijn kantoor als de telefoon weer gaat. San Nicolas meldt zich. “Je hebt de politie gewaarschuwd.” “Nee, ik heb de leiding van de politie aan het werk gezet. Als jullie gelijk krijgen en zij hun werk niet doen, onderneemt de krant samen met jullie actie in de krant. De topleiding onderzoekt nu wat er is gebeurd. Rasmijn zit voor mijn neus en de directie staat achter mij.”

De onderhandeling begint via de telefoon. Rasmijn wordt op de hoogte gebracht van namen van vier politieagenten en de politiecommandant in San Nicolas. Feiten: de overrompeling van Brown in de hoofdstraat waar hij buiten westen raakt, in de jeep wordt gesmeten en op het strand wordt gedumpt.

Rasmijn neemt dan contact op met Peterson. Het wordt druk bij de politie waar vijf korpsleden uiteindelijk worden aangehouden en het logboek, dat geen melding maakt van het incident, in beslag wordt genomen. Politieagenten worden vervolgd en gestraft voor de dood van Brown.

Ik kijk terug op de afgelopen weken. Wat is het verschil? In het geval Brown is er geen ‘breaking news’. Het belang van het land en de gemeenschap staat voorop. De naleving van wetten om tot een rechtvaardige oplossing te komen. Verantwoordelijk optreden en geen persoonlijke machtsverheffing staat voorop. De nachtploeg waarschuwt mij en ik waarschuw de directeur/eigenaar die mij toestemming geeft de journalistieke sensatie opzij te zetten en in ‘s lands belang te handelen.

Wat is het verschil? De burger die opkomt voor burgerrechten wordt gehoord. De grieven worden bekendgemaakt in een menselijke situatie. Hij wordt niet met een kluitje in het riet gestuurd. Hij verleent zijn medewerking omdat hij de serieuze aanpak herkent.

Als het nieuws de bevolking bereikt is het volledig. Er is geen plaats voor bekende noch verborgen agenda’s. Er is geen plaats voor ophitsers, protesten, machtsverhoudingen. Er is slechts plaats voor de mens, die centraal staat in de samenleving en recht heeft op rechtvaardigheid. De andere media zoals de Amigoe ondersteunen een rustig verloop van het proces.

Dit verhaal is geen unicum voor de tijd waarin het zich heeft afgespeeld. We keren terug naar de authentieke machten: de wetgevende, de uitvoerende en de rechterlijke macht. Journalistiek wordt de vierde macht genoemd. Journalistiek vereist dan ook structuur waarbij de verantwoordelijkheid en het gebruik worden geregeld en conform constitutionele wetten de mens wordt gediend.

De tijden mogen veranderd zijn. Wapens, sociale media, mobiele telefoons, noem maar op. Waarden en normen voor de oefening van macht veranderen helaas niet.

JEANNETTE CRATZ

Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Wij weten wat er speelde. Wij kennen de hoofdrolspelers. Maar misschien kan mevrouw Cratz de context nog even uitleggen? Die begrijpen wij niet. Wordt de trias politica verantwoord toegepast, vroeger en nu? Wordt de overheidsmacht (regering) nu hetzelfde, beter of slechter uitgevoerd dan vroeger en waarom? Regeert de Diario mee en hoe dan? Je krijgt bijna de indruk af en toe dat sommige kranten het nieuws politiek gekleurd brengen. Maar volgens mevrouw was dat vroeger niet zo en nu juist wel? Of bedoelt ze het juist andersom? “Nee, ik heb de leiding van de politie aan het werk gezet. Als jullie gelijk krijgen en zij hun werk niet doen, onderneemt de krant samen met jullie actie in de krant. De topleiding onderzoekt nu wat er is gebeurd. Rasmijn zit voor mijn neus en de directie staat achter mij.”
    Dient de pers de bevolking van Aruba? En hoe dan? Wij krijgen de indruk dat bestaande polemieken in stand worden gehouden en opgestookt worden tot het kookpunt. De zittende regering wordt meestal positief behandeld, ook als er geen reden voor is. Hoe verantwoordelijk naar de bevolking is de pers op de eilanden en hoe onafhankelijk? We dachten geen van beide, maar we kunnen ons schromelijk vergissen. Arien Rasmijn verwoordde dat spits in zijn column: Onderbuik van 18 juli 2016. Bestaat er eerlijk nieuws? Iedereen heeft daar een andere opvatting over. We willen graag bijleren van mevrouw Cratz, de Diario, de Amigoe, NoticiaCla, Bon Dia, 24ora.com, ATV, Arien Rasmijn, Baba Herdé, René Zwart, of wie dan ook die ons gebrek aan kennis en inzicht kan opheffen. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties