
Tienduizenden aangiftes worden door de politie niet in behandeling genomen. Bijna een op de vijf aangiftes verdwijnt vrijwel meteen in de prullenbak.
Dat blijkt dinsdagavond uit onderzoek van RTL Nieuws naar ruim 360.000 aangiftes.
Van alle soorten aangiftes (onder meer woninginbraak en straatroof) gebeurt er met 21 procent (76.000) helemaal niets.
Het gaat vooral om aangiftes van autodiefstal. Van de in totaal ruim 22.000 aangiftes die zijn gedaan tussen 1 april 2012 en 30 januari 2014, werd er met 74 procent niks gedaan.
Bij woninginbraken wordt met bijna één op de drie aangiftes niets gedaan. Dat is opvallend, omdat in de richtlijnen van het Openbaar Ministerie staat dat er naar elke aangifte van woninginbraak onderzoek gedaan moet worden.
Oplossen
Daarnaast concludeert RTL Nieuws dat bij 37 procent van de aangiftes de zaak wordt opgelost. Het gaat vooral om ernstige zaken zoals moord, doodslag en zware mishandeling. De rest blijft, ook na onderzoek, onopgelost.
In sommige gevallen komt het voor dat er wel een dader in beeld is, maar dat het onderzoek wordt gestaakt omdat er te weinig rechercheurs zijn. Dat is bijna tienduizend keer voorgekomen.
Onjuist
Volgens de politie trekt RTL Nieuws, dat via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) de informatie heeft opgevraagd, onjuiste conclusies op basis van de verkregen gegevens.
De politie zegt in een reactie dat het aangifteregistratiesysteem BOSZ niet geschikt is als informatiesysteem voor managementbeslissingen of om prestaties te meten.
Daarvoor zegt de politie een ander systeem te gebruiken, de Basisvoorziening Handhaving (BVH). Het BOSZ is volgens de verklaring ontwikkeld om te kunnen volgen in welk stadium een zaak zich bevindt.
Bron: NU.nl
Handhaving heeft steeds minder plaats. Er is onvoldoende menskracht. Veel gebeurt on line en dan hoor je nooit meer wat. Als men klaagt over het gebrek aan handhaving krijgt men de mededeling dat het voorval/delict geen prioriteit heeft. De algemene en speciale preventieve werking van handhaving verwaterd. Nog even en dat is ook de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Als dat zo door gaat ontstaat eigen richting. Gewenst nee, maar dat is allemaal eigen verantwoordelijkheid. Men bezuinigt de verkeerde kant op. Misschien eigen buurtpolitie opzetten met eigen regels? Dat is creatief en constructief vorm geven aan de eigen verantwoordelijkheid die door overheid voor de burgers wordt gepropageerd maar niet voor zichzelf. Renee van Aller&John de Vries