Door Elisa Koek

WILLEMSTAD – Partido Nashonal di Pueblo, PNP of in het Nederlands de Nationale Volkspartij NNV, werd in april 1948 opgericht door Moises Frumencio da Costa Gomez.
De oprichter maakte hiervoor deel uit van de Curaçaosche Katholieke Partij, maar vond deze te sterk verbonden met de kerk. PNP werd ook een christelijke partij, maar met een sociaal-democratische insteek.
Anno 2016 staat Humphrey Davelaar vooraan bij PNP, gevolgd door ex-premier Suzanne, Suzy, Camelia-Römer. De partij gaat uit van ‘De Mens’: de mens staat centraal en vanuit dit punt worden zaken als economie, justitie en goed bestuur geregeld.
Suzy Camelia-Römer in gesprek met Elisa Koek
Elementen die De Mens een fijner leven geven, beginnen volgens Camelia-Römer bij de economie, dit maakt goed onderwijs en sociale voorzieningen mogelijk. Ook de omgeving is belangrijk: familie, de wijk en veiligheid. “Daarom bouwen we niet alleen aan de grote wegen, maar ook aan de kleine steegjes en straten middenin een wijk. We leggen pleintjes aan en creëren een infrastructuur die bewoners kansen geeft. Wat betreft veiligheid, zijn we een voorstander van voorkomen is beter dan genezen.”
Samen
Een vereiste voor een goedlopende maatschappij is voor de nummer 2 op de lijst een goed bestuur. Alleen dan kan een land vooruitkomen. “Een goed, transparant bestuur geeft De Mens zekerheid en vertrouwen. Bovendien kan er vooruit worden gedacht: door middel van een dialoog met elkaar, kunnen we samen verder bouwen.” Daarmee noemt Camelia-Römer meteen de slogan van haar partij ‘Huntu nos por’ (samen kunnen we het).

Partijleider Humphrey Davelaar belooft altijd soep te blijven maken voor het volk – foto: Elisa Koek
Duurzaamheid
PNP is zelf ook begonnen met vooruitdenken. Als partij hopen zij Curaçao verder te ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid en IT. Duurzaamheid door meer zelf te produceren en het agrarische terug te brengen. “We willen een ‘wellness’ industrie creëren voor zowel onszelf als de toerist. Zelf vis vangen, groenten kweken en toeristenattracties zoals eco lodges of trips.”
Smart nation
Wat IT betreft, streeft Camelia-Römer naar een ‘smart nation’: de digitalisering van processen en het verhogen van connecties. “E-goverment, een elektronisch paspoort voor de zorg, een chipknip voor de bus en systemen die met elkaar communiceren”, noemt ze als voorbeelden.
Camelia-Römer benadrukt dat de benodigde kabels en connecties al klaarliggen om van Curaçao een vooruitstrevend kenniscentrum te maken. “En niet alleen voor het eiland zelf, maar voor de hele regio, want grenzen zijn er niet meer.”
Bron: NTR/CaribischNetwerk
Welke zaken? Overal rotondos aanleggen. zgn paperclips die alweer weg gehaald worden. Legaliseren van illegaal grond, illegale bebouwing gaat maar door. en dan heb je nog de 3 medewerkers van haar die opeens niet op de lijst staan.
Over Suzy R. heb ik geen enkele klacht. Ze pakt zaken goed aan.
Als de Isla sluit, dan leven alle omwonenden GELUKKIG en vijf jaar langer! We moeten op Curacao eens ophouden om enkel 24/24 maar aan guldens te denken en niet aan het allerbelangrijkste in het LEVEN : GEZONDHEID. Die geldzucht begint al zodra de luier niet meer nodig is. Het gebedel om geld begint in de supermarkt als sorry zo te schrijven, inpakslaaf. Stop met die prehistorische activiteit.
1+
Vraag dit maar eens aan de Arubaanse overheid.
Mr Davelaar wil alleen dat criminelen in autos Mogen rondrijden met geblindeerde ramen.. en mbt Isla horen we niets van de PNP. Wat gaan ze doen als Venezuela de Isla sluit?
De mens als uitgangspunt heeft SCHONE LUCHT nodig om in te ademen!
De mens als uitgangspunt wordt elke dag verkracht door de Isla & Co!
Zullen we maar de Antilliaanse gulden nemen als uitgangspunt?