
WILLEMSTAD – De United Nations Office for Project Services, UNOPS, dringt erop aan de waterzuivering op Curaçao tussen 2019 en 2045 grondig aan te pakken.
Maar het zit er voorlopig niet in dat er een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie komt op Curaçao, zegt minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, Zita Jesus-Leito:
Artikel gaat verder na de video
Door Peter Eikelenboom
UNOPS heeft in hun Evidence-Based Infrastructure Rapport Curaçao, dat is opgesteld in samenwerking met de Universiteiten van Oxford en Southampton, een strak tijdschema opgenomen.
De grootste waterzuiveringsinstallatie op Klein Hofje voldoet al jaren niet meer. Klein Hofje verwerkt 62 procent van het afvalwater van de riolen. Het afvalwater van zo’n vijftienhonderd huishoudens komt er terecht. 67 procent van de Curaçaose huishoudens zijn niet aangesloten op een rioleringssysteem.
Forse inhaalslag nodig
De experts stellen in het rapport voor om geheel nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie te bouwen, groter dan het huidige Klein Hofje. Het doel is een forse inhaalslag te realiseren. UNOPS ziet de renovatie van Klein Hofje als essentieel voor een betere afvalwaterverwerking. De kosten zijn rond dertig miljoen gulden.
Capaciteit flink uitbreiden
De capaciteit nu, die volgens de cijfers van UNOPS bijna 1.17 miljoen kubieke meter water per jaar is, is onvoldoende. De VN-organisatie stelt een capaciteitsuitbreiding voor met 5000 kubieke meter in 2019. De totale verwerking van rioolwater bij de drie bestaande installaties zou daarnaast in 2021 met nog eens tien procent moeten worden uitgebreid.
Het probleem van Klein Hofje is meer dan een capaciteitsprobleem De kwaliteit van het water dat de zuiveringinstallatie produceert is onder de maat. Dat komt door de verouderde technieken. Het gezuiverde rioolwater bevat te veel zwevende delen. Dat is niet alleen een probleem voor het milieu, het Klein Hofje water wordt gebruikt voor irrigatie, in de landbouw. Het relatief grote aantal deeltjes verstopt de irrigatiesystemen.
Geen geld
Minister Jesus Leito garandeert wel dat er in 2019 geïnvesteerd en gebouwd wordt bij Klein Hofje. Hoeveel geld er wordt geïnvesteerd en wat er precies gaat gebeuren kan de minister niet zeggen. Wel is zeker dat de voorstellen gedaan door UNOPS niet uitgevoerd kunnen worden vanwege geldgebrek.
Bron: NTR/CaribischNetwerk
Voor effectieve waterzuivering is samenwerking nodig. Daar struikelt het vaak al op Curaçao. Tegenwoordig is een compacte zuivering die energie bespaart mogelijk. Met nieuwe innovatieve installaties is ook grondstof voor nuttige producten te winnen. Vervangende werkgelegenheid voor banen die nu verloren gaan. Maar goed als wij enkel met ons eigen vierkante centimeter bezig zijn…..
2045. Dat jaartal durft de minister te noemen. Het grootste probleem is de storting in zee van hotelwaterafval. Maak die waterzuivering alleen dan snel gereed voor die stortingen, voordat héél Curacao een riolering heeft. Het probleem van vervuild koraal is dan voor een groot deel opgelost.
Alweer weten ze niet wat prioriteit is. Volksgezondheid of Megapier?
Stelletje amateurs? Ik weet het niet..
´We´ willen graag met ´minister´ aangesproken worden..
´We´ willen onze familie een goede baan bij de overheid bezorgen..
Sinta mira y kobra salario.. (kijkend geld verdienen zonder iets te doen).
Alweer weten ze niet wat prioriteit is. Volksgezondheid of Megapier?
Stelletje amateurs? Ik weet het niet..
´We´ willen graag met ´minister´ aangesproken worden..
´We´ willen onze familie een goede baan bij de overheid bezorgen..
Sinta mira y kobra salario.. (kijkend geld verdienen iets te doen).
Waterzuivering aanpakken en nu wel gelijk laten vallen met verbeterde wateraanvoer aan de boeren. ROI!
Hoe staat het met de sluiting van shut? Zijn de twee jaar geleden bestelde onderdelen voor de huidige vuilwaterverwerking er al? Het daarvoor benodigde geld staat ergens vast, hoop ik?
En is er geld gereserveerd geld voor een afvalverwerkingsinstallatie tegen de tijd dat de huidige landfill ‘vol’ zit (over max 10 jaar). Dat zal wel niet, dat zie we tegen die tijd wel als het te laat is. Maar wel geld voor onder meer onzinnige plannen voor de publieke stranden (uitkijktoren met invalide-lift, drones, etc). En nu ook overal kattenogen, punaises, snelvervagende wegmarkeringen, talloze gele zandtonnen langs de weg, een woud aan onzinnige verkeersborden (veelal op de verkeerde plaats) en waarschuwingsborden. Allemaal weggegooid geld!
Zal het kwartje een keer vallen denk je .
Dus niet ik lees weer : vanwege geldgebrek .
Tja, regeren is vooruitzien, niet alleen je eigen zakken vullen.