29 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 18:28

ParadiseFM | Ruim 4000 vaccinaties op 1 dag

Het aantal dagelijkse vaccinaties op Curacao neemt toe. De afgelopen 24 uur zijn 4269 personen gevaccineerd. In totaal hadden om 10 uur vanmorgen 45.386 mensen hun eerste...

Democracy now! | Thursday April 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 15 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Meer dan 65.000 registraties voor vaccinatie

Inmiddels hebben meer dan 65.000 mensen zich geregistreerd voor een vaccinatie, zo meldt de overheid. Omdat het grote aantal besmettingen tot grote problemen in het ziekenhuis leidt,...

PBC | Het wordt stoffig de komende dagen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De komende dagen worden weer stoffig: Sahara zand trekt over de Caribische regio. Het Caribbean Weather Center benadrukt dat het hier niet gaat om...

PBC | Vulkaan op Sint-Vincent ‘blijft voorlopig nog wel rommelen’

Persbureau Curacao De vulkaan op Sint-Vincent blijft de komende tijd nog wel rommelen en as uitspuwen. Dat zegt het seismologische centrum van de University of the West Indies....
- Advertisement -spot_img
HomeLandenArubaNTR | Aruba begint maandag haar grenzen te openen

NTR | Aruba begint maandag haar grenzen te openen

Aruba Beatrix airport | Sharina Henriquez

ORANJESTAD – Aankomende maandag 15 juni opent Aruba de grens met Curaçao en Bonaire en op 1 juli met Europa, Canada en de Caribische regio (uitgezonderd de Dominicaanse Republiek en Haïti). Vanaf 10 juli is de grens met de Verenigde Staten weer open. Daar komen namelijk de meeste toeristen vandaan.

Deze laatste beslissing is controversieel omdat andere eilanden in het Koninkrijk zoals BES en ook Curaçao de grens met de VS voorlopig nog dicht houden vanwege het coronarisico. Nederland adviseert om alleen als het noodzakelijk is naar de VS te gaan. De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten adviseren zelf aan de bevolking om voorlopig niet naar het buitenland te reizen.

Test pas bij aankomst
Maar volgens de Arubaanse volksgezondheidminister Danqui Oduber volgt Aruba ‘alle adviezen op van RIVM’. Het Nederlandse gezondheidsinstituut had ook aanbevolen dat iedereen zich verplicht test alvorens op de vlucht naar Aruba te stappen. “Maar de luchtvaartmaatschappijen zeiden dat ze dan alle vluchten naar Aruba zouden schrappen en naar andere Caribische bestemmingen gingen vliegen.”

Verplichte Covid-verzekering
Daarom zegt de minister is besloten dat pas bij aankomst de test verplicht is. Toeristen mogen zich wel vooral in eigen land laten testen en dan het negatieve resultaat voor vertrek uploaden. Verder moeten toeristen 72 uur voor vertrek het immigratieformulier en een gezondheidsverklaring invullen. Ook is het afsluiten van een Covid-verzekering verplicht. “Deze kost 15 dollar per persoon per dag en dekt alle kosten voor quarantaine en medische zorg op Aruba. Ook intensive care-zorg”, aldus Oduber.

Normaal kunnen toeristen zich niet verzekeren voor een pandemie. Maar de Arubaanse overheid heeft met lokale verzekeringsmaatschappijen speciaal deze verzekering geregeld. Om te voorkomen dat het eiland voor de zorgkosten van corona-zieke toeristen opdraait.

Wie zich op Aruba laat testen wat 75 dollar kost, moet daarna 24 uur in quarantaine en dat mag in het eigen geboekte onderkomen. Toeristen die positief blijken, moeten vervolgens in isolatie gaan in een apart onderkomen.

Minstens de helft minder toeristen
Aruba verwacht in juli zo’n 2000 toeristen per week te krijgen. Dat is 20% van het aantal dat vorig jaar op vakantie kwam in die maand. Toerisme-autoriteit ATA verwacht dat dit jaar 50 tot 70 procent minder toeristen komen vergeleken met 2019.

De grens met Midden- en Zuid-Amerika blijft overigens nog gesloten.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

4 reacties

  1. Als ze hulp vragen dan doen alle eilandjes dat bij NL ze hebben wel een hekel aan NL maar aan elkaar ook. En zeker Curaçao werd toen de Antillen nog bestonden als onderdrukker gezien.

  2. Beste @William, het was een beetje cynisch bedoeld, zoiets van eigen schuld dikke bult. Vergeet niet dat Aruba ons in de steek heeft gelaten omdat ze niet samen met ons voor de andere eilanden wilde zorgen.

    Veel mensen weten het niet maar het argument dat Aruba in 1986 gebruikt heeft om de status aparte te krijgen was, ik citeer, “wij blanken willen niet meer onder de juk van die zwarten leven”.

    Die Arubanen moeten het nu niet in hun hoofd halen om ons om hulp te vragen.

  3. Heb een bericht gezien waarin staat dat de werkeloosheid op Aruba intussen 70% is. Nou ben benieuwd hoe ze het doen want ik hoor ze niet zielig doen over voedselpakketten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties