
WILLEMSTAD – Wie langs de mangroves aan de Pater Euwensweg loopt, ruikt het al; het binnenwater stinkt, en niet zo’n beetje ook. Juist dat gebied wil reisorganisatie Corendon laten ontwikkelen voor toerisme.
De rioolbuizen uit de richting van het ziekenhuis Sehos die in het mangrovewater uitkomen, doen vermoeden dat dit ongezuiverd rioolwater is. Raiza Kibbelaar, woordvoerder van het ziekenhuis zegt hierover: “Het rioolwater gaat in principe naar een pomp bij de waterzuivering van Klein Hofje waar het rioolwater wordt gezuiverd. Een ander deel, het afvalwater, loopt wel direct de mangrove in.”
Door Kim Hendriksen
De grootste waterzuiveringsinstallatie op Klein Hofje voldoet al jaren niet meer. Klein Hofje verwerkt slechts 62 procent van het rioolwater.

Bij het ministerie van Verkeer Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) blijkt dat al lang bekend is dat het afvalwater van het Sehos in het mangrovegebied uitkomt. Caroline Manuel is coördinator van het project voor de ontwikkeling van het terrein dat nu ‘Mangrove Park Oost’ heet. Het beslaat het mangrovebos ten oosten van het gebied dat Corendon gaat ontwikkelen. Ze zegt: “Het is een feit dat er overstort plaatsvind. Dat betekent dat als het systeem het niet meer aan kan, een gedeelte van de rotzooi de zee ingaat via de mangrove.”
Zowel voor Corendon als voor Courtyard Marriot, dat ten oosten van Corendon gebouwd zal worden, is een gesaneerd mangrovepark een voorwaarde. “Ook voor de volksgezondheid van de bevolking van Curaçao zijn we onderhand op het punt gekomen dat je wel iets moet gaan doen. Daarvoor hoop ik dat de middelen vrijkomen”, aldus Manuel.
Inmiddels is er een bestek gemaakt voor sanering, inrichting, aanpak persleiding en gemaal. “Je kan wel saneren maar als je niet zorgt dat met het riool ook iets gaat gebeuren, heb je over een paar jaar weer hetzelfde probleem. Het is aan de ene kant schoonmaken en aan de andere kant zorgen dat wat die vervuiling veroorzaakt, niet door kan blijven gaan”, legt Manuel uit.
De totale kosten voor gehele project Rif dat bestaat uit sanering, herinrichting, nieuw gemaal, nieuwe ontsluitingsweg en visserscentrum, worden geschat op 20 tot 25 miljoen gulden, volgens Manuel: “Voor de sanering en voor de inrichting is het water op zich niet het probleem. Maar de circulatie van het water en wat er zich op de bodem allemaal aan het vormen is. Dus er zal ook behoorlijk wat gebaggerd moeten worden. Daar is een heel technisch plan voor uitgewerkt.”
De kosten zijn voor een deel begroot, vertelt minister van VVRP Zita Jesus-Leito. “Er wordt rekening gehouden met de kosten die dit jaar gemaakt zullen worden. Het is een groot project met verschillende subprojecten. Wij zijn bezig met de voorbereidingen zodat we ook erover kunnen communiceren”, aldus de minister.
Vervuild water
|
Bron; NTR/CaribischNetwerk
@Wim, Men gooit hier ook alles in de moondi
Sommigen bedrijven in Nederland hebben hun eigen zuiveringsinstallatie. Hier wordt alles in de zee gedumpt.
Suzy! Tijd om 1 keer te gaan werken?
Het feit dat er zoveel vuil gestirt wordt op het eiland, en elke publiek strand vollicht met dopjes vorkjes en glasscherven,,het rioolwater zomaar wegloopt in zee, caracasbaai schiereiland, sint joris, ronde klip , weg naar playa kanoa en weg naar scherpenheuvel constant volliggen met dumpvuil zegt veel over het besturingsvermogen van de regering en moraal van de oppositie
Gelukkig liggen er plannen, maar het e.e.a. moet subiet worden verholpen.
Dit kan toch niet langer verder gaan!
Kanttekening: voor het saneren schat ik de helft van die 25 mln nodig is, dus effe de rekensom maken voor het saneren van de Isla-terreinen. Menigeen zal het echt niet meemaken, het verrijzen van een greentown daar ter plaatse.
Het stinkt er al jaren!!!!
Zuiveringsinstallatie is geen begrip bij ons .
We gooien bijna alles in de mondi als het kan
Er is geen beleid , er is geen visie er is niks en ontbreekt aan kennis .
Pero nos mes por